Λαγονήσι: Η καντίνα που… έφαγε μια ολόκληρη παραλία




Μια απίστευτη ιστορία καταπάτησης δημόσιου χώρου και υπερχρέωσης του Δημοσίου εκτυλίσσεται εδώ και χρόνια στην παραλία Πεύκο του Λαγονησίου, όπου μια επιχείρηση, που ξεκίνησε ως… τροχήλατη καντίνα, έχει εγκαταστήσει εκατοντάδες ομπρελοξαπλώστρες καταλαμβάνοντας όλο το εμβαδόν της παραλίας εκτός από μια μικροσκοπική γωνιά που μένει για τον κόσμο ● Ολα αυτά ενώ δεν πληρώνει καν! Άρης Χατζηγεωργίου/efsyn.gr

Ηταν στραβός… ο γιαλός, τον έφαγε κι ο γάιδαρος. Το διαχρονικό καθεστώς της ασυδοσίας, των καταπατήσεων και της εκμετάλλευσης χωρίς όρια που επικρατεί τις τελευταίες δεκαετίες στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής γνωρίζει μια από τις πιο χαρακτηριστικές του εκφάνσεις στην παραλία Πεύκο, στο Λαγονήσι.

Επιχείρηση που ώς το 2012 είχε μια άδεια να λειτουργεί τροχήλατη καντίνα, κατάφερε σήμερα να έχει απλωθεί σε ολόκληρη την έκταση μέχρι εκεί που σκάει το κύμα, να έχει στήσει δύο τεράστιες σταθερές κατασκευές προετοιμασίας των προϊόντων beach-bar και να έχει απλώσει εκατοντάδες ομπρελοξαπλώστρες. Για όποιον θέλει να βάλει τη δική του ομπρέλα ή μια σκέτη πετσέτα έχουν μείνει ελάχιστα τετραγωνικά στα βράχια της στενής άκρης, ενώ περίοικοι που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση καταγγέλλουν ότι υπέστησαν τραμπουκισμούς και έχουν αλληλομηνυθεί με τον υπεύθυνο της επιχείρησης.

Το καλύτερο; Οπως αναφέρει ο Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, η επιχείρηση δεν πληρώνει για να εκμεταλλεύεται το συγκεκριμένο «φιλέτο» αφού δεν υπάρχει καν μισθωτήριο συμβόλαιο…



Πώς συνέβησαν όλα αυτά τα θαυμαστά ανάμεσα στο 41ο και το 42ο χιλιόμετρο της Αθηνών-Σουνίου, λίγο μετά το πολυτελές Grand Resort Λαγονησίου; Η ιστορία ξεκινά την προ του 2004 περίοδο και συνδέεται με τις τότε μπίζνες καθώς η συγκεκριμένη παραλία είναι από εκείνες που έφυγαν από το «στενό Δημόσιο» για να παραχωρηθούν σε ιδιώτες. «Στα χαρτιά», πρόκειται για παραλία που παραχωρήθηκε στην επιχείρηση του Grand Resort για να επεκτείνει τις δραστηριότητές του. Μάλιστα, το γεγονός ότι δεν κατάφερε να αξιοποιήσει αυτή την έκταση και άλλες οδήγησε σε διεκδικήσεις του Ομίλου Μαντωνανάκη, που πέτυχε πριν από ένα χρόνο διαιτητικές αποφάσεις βάσει των οποίων αξιώνει από το Δημόσιο ιλιγγιώδες ποσό άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ!!!

Με ένα τέτοιο «φέσι» στα κεφάλια τους, οι φορολογούμενοι θα ήταν αναμενόμενο να απολαμβάνουν, τουλάχιστον, μια ελεύθερη παραλία. Φαίνεται όμως καθαρά ότι μέσα στην πολύχρονη δικαστική διαμάχη, η ΕΤΑΔ και οι άλλοι φορείς που προϋπήρξαν κύριοι της έκτασης (Τουριστικά Ακίνητα, Παράκτιο Μέτωπο) προφανώς δεν κατάφεραν να βάλουν όρια στην τροχήλατη καντίνα που εξελίχθηκε σε διπλό beach-bar.

Τα πράγματα έφθασαν στο απροχώρητο και έτσι αποφάσισαν να κινητοποιηθούν οι περίοικοι. Η «Κίνηση Κατοίκων για την Παραλία Πεύκο» συνέταξε ένα κείμενο, συγκέντρωσε 300 υπογραφές και το κατέθεσε στις 5/3/2021 στον Δήμο Σαρωνικού, ζητώντας απλώς «τήρηση της νομιμότητας». Ενημερώνουν τον Δήμο «ότι τελευταία σε μεμονωμένες προσπάθειες των κατοίκων για τη νόμιμη και ελεύθερη χρήση της παραλίας έχουν δημιουργηθεί αντιδράσεις και έχουν εκδηλωθεί συμπεριφορές που ξεπερνούν τα όρια της νομιμότητας και έχουν οδηγηθεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη» και σημειώνουν ότι «δεν υπάρχει καμμία νόμιμη αντίδραση από την πολιτεία».

Η Κίνηση Κατοίκων ζητά από τον Δήμαρχο να ενημερώσει για τις ενέργειες που θα κάνει καθώς υπάρχει και πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ («Εφ.Συν.» «Επιστρέφουν στο Δημόσιο 7 παραλίες του Σαρωνικού» 20/11/2020) – σε διαφορετική περίπτωση τον ενημερώνει ότι θα κινηθεί με κάθε νόμιμο τρόπο σε όλα τα θεσμικά μέσα «που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας».

Στο μεταξύ, ο καταπατητής του beach-bar ξεκίνησε εργασίες τρίτης επέκτασης της επιχείρησης μπροστά από το μικρό λιμανάκι με τις βαρκούλες που φαίνεται στην άκρη της αεροφωτογραφίας. Οπως λένε περίοικοι, αγόρασε και σκάφη για να τα μισθώνει εκεί, αλλά μια τρίτη καντίνα δεν αποκλείεται να εμφανιστεί.

H ώρα της Πολιτείας

«Ήρθε η στιγμή ο κάθε αρμόδιος φορέας να αναλάβει τις ευθύνες του στο ακέραιο. Είμαστε όλοι υπόλογοι έναντι των πολιτών που απαιτούν από τους αιρετούς αλλά και τους κρατικούς λειτουργούς να διαφυλάττουμε το κράτος δικαίου. Οι παραλίες είναι δημόσιο αγαθό και για εμάς η αποδέσμευσή τους από πάσης φύσεως καταπατητές είναι καθήκον και απόλυτη προτεραιότητα». Τα παραπάνω είπε την περασμένη Πέμπτη ο Δήμαρχος Σαρωνικού Π. Φιλίππου στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που συγκάλεσε μαζί με συναρμόδιους φορείς.

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε για «εξώδικο εκφοβισμού» που πρόσφατα «απηύθυνε ο καταπατητής», είπε ότι «το νομικό καθεστώς που διέπει τη διαχείριση της συγκεκριμένης παραλίας είναι περιπεπλεγμένο μεταξύ Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ), Κτηματικής Υπηρεσίας και Δήμου, με αποτέλεσμα ο καταπατητής να αξιοποιεί προς όφελός του τη γραφειοκρατία και τις ολιγωρίες και να επεκτείνει ολοένα και περισσότερο τις δραστηριότητές του, είτε τοποθετώντας σε όλο το μήκος της ακτής και σε κοντινές αποστάσεις ομπρέλες και ξαπλώστρες είτε εμφανίζοντας νέες αυθαίρετες κατασκευές και κυρίως προσκαλώντας χωρίς καμιά άδεια σκάφη αναψυχής για θαλάσσια σπορ».

Στην ανακοίνωση του Δήμου Σαρωνικού αναφέρεται ρητά ότι «η ΕΤΑΔ δεσμεύτηκε ότι ως ιδιοκτήτης τμήματος της έκτασης θα προωθήσει άδεια κατεδάφισης για τις αυθαίρετες κατασκευές και εγγυήθηκε ότι ο καταπατητής θα φύγει από τον χώρο φέτος το καλοκαίρι», ενώ η Δημοτική Αρχή θα παρέμβει άμεσα καθώς έχει την ευθύνη να προστατεύσει το τμήμα του αιγιαλού που ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία. Να περιμένουμε θαύματα στην εποχή της απόλυτης διευκόλυνσης επενδυτών και «επενδυτών»;

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.