Nεκρά χέλια από τη ρύπανση στο ρέμα της Πικροδάφνης (ΕΙΚΟΝΕΣ)




Συγκλονιστικές εικόνες από νεκρά χέλια στο ρέμα της Πικροδάφνης, φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης. Δείτε το οδοιπορικό που έκαναν τα μέλη του Δικτύου:

ΝΕΚΡΑ ΤΑ ΧΕΛΙΑ ΣΤΟ ΡΕΜΑ ΤΗΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ…ΑΦΟΡΗΤΗ Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΡΕΜΑ ΚΑΛΟΓΗΡΩΝ, ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΡΥΠΑΝΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΒΟΛΕΣ, ΕΝΤΟΝΗ ΟΣΜΗ ΒΟΘΡΟΛΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΔΑΠ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΩΦΟΡΟ ΑΜΦΙΘΕΑΣ….Πρωτομηνιά με νεκρά από την ρύπανση τα χέλια της Πικροδάφνης, στις εκβολές. Γύρω στις 16.30 έστειλε μήνυμα ο φίλος της σελίδας μας Κος Φώτης, ότι τουλάχιστον 4-5 χέλια πέθαιναν με σπασμούς στην επιφάνεια των νερών του ρέματος, λίγο πριν την γέφυρα της Ποσειδώνος. Μισή ώρα αργότερα, όταν φτάσαμε στο σημείο, ήταν ήδη νεκρά. Τα νερά ήταν θολά και σκούρα, με τεράστιες μαύρες άλγες που αναπτύσσονται σε φαινόμενα ευτροφισμού. Μετά την Ποσειδώνος, στις εκβολές, υπήρχαν συλλογές από γαλαζοπράσινα αδιαφανή νερά, ενδεχομένως από κάποιο (τοξικό) ρύπο.

Ανηφορίζοντας προς την Λ. Αμφιθέας, μεταξύ Τρίτωνος και Λευκωσίας στο ύψος του αντλιοστασίου της ΕΥΔΑΠ, η οσμή από βοθρολύματα, ήταν αφόρητη. Λύματα που ως συνήθως απελευθερώνονται από το δίκτυο ακαθάρτων της ΕΥΔΑΠ, λόγω υπερφόρτωσης. Τα χέλια της Πικροδάφνης ανήκουν στο γένος Anguilla anguilla, προστατευόμενο σε όλη την Ευρώπη, από το 2009 (Παράτημα ΙΙ του CITES) και των Κανονισμών1543/2000 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και 1639/2001, 1581/2004 της Ε.Ε.) και αποτελεί ένα από τα σημαντικά και υπό προστασία είδη υδρόβιας πανίδας της Πικροδάφνης.

Νεκρό χέλι στην επιφάνεια του νερού, στο ύψος της οδού Έλλης λίγο πριν την γέφυρα της Ποσειδώνος
Αδιαφανή βρώμικα νερά στο ύψος της οδού Ελλης
Αδιαφανής πιθανότατα τοξικός ρύπος γαλάζιου χρώματος, σε συσσώρευση, κατάντι της Λ. Ποσειδώνος, στις εκβολές του ρέματος, λίγο πριν την θάλασσα
Χέλι πεθαίνοντας με σπασμούς στα νερά του ρέματος
Τεράστιες μαύρες άλγες, δείγμα ευτροφισμού από οργανική ρύπανση των νερών
Θολά νερά με μαύρες άλγες λόγω ρύπανσης. Νεκρά χέλια στον βυθό



Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.