Το Κολωνάκι ερήμωσε ξανά – Χρέη και αυξήσεις ενοικίων έφεραν λουκέτα




Μετά από παρατεταμένη περίοδο οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, η πανδημία ήρθε να δώσει τη χαριστική «βολή» στα επαγγελματικά ακίνητα και κυρίως σε εμπορικά καταστήματα και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην ελίτ περιοχή του κέντρου της Αθήνας, το Κολωνάκι, που άλλοτε ζούσε ημέρες δόξας τρελαίνοντας την εγχώρια αγορά του real estate και δημιουργώντας υπεραξίες κάθε χρόνο.

Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, στην οποία αποκαλύπτεται ότι η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Τότε άρχισαν να αλλάζουν τα δεδομένα στα επαγγελματικά ακίνητα στο Κολωνάκι. Οι αλλαγές είναι άμεσα συναρτώμενες με τις εξελίξεις, την πορεία και τη διάρκεια του «αόρατου εχθρού» που εδώ και 9-10 μήνες είναι αντιμέτωπος όλος ο πλανήτης. Η διάρκεια του δεύτερου κύκλου της πανδημίας σε συνάρτηση με τα μέτρα θωράκισης που επιβάλλονται, έχουν αλλάξει άρδην τις καθημερινές μας συνήθειες, τον τρόπο απόκτησης – αγοράς αγαθών και υπηρεσιών,  καθώς και τα οικονομικά δεδομένα τόσο των πολιτών όσο και των επαγγελματιών στον εκάστοτε κλάδο της οικονομίας», δηλώνει ο πρόεδρος του E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.

«Καθίζηση» στην αγορά ακινήτων στο Κολωνάκι- Καταστήματα παραμένουν κλειστά ήδη από το πρώτο lockdown



Σύμφωνα με την έκθεση, πλέον, υπάρχουν πολλά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που δεν έχουν ανοίξει από το πρώτο lockdown. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί γνωστό κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο Κολωνάκι το οποίο λειτούργησε μόνο τρεις μήνες από την ημέρα των εγκαινίων και έκτοτε, από τον περασμένο Μάρτιο, παραμένει κλειστό, με τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης να αναφέρουν ότι δε γνωρίζουν αν θα ανοίξουν ξανά και αν τους συμφέρει να κρατήσουν την επιχείρηση ή να ενταχθούν στον Πτωχευτικό Κώδικα.

Παρόμοια κατάσταση και σε πολυσύχναστο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην οδό Ομήρου με πολυετή λειτουργία που πλέον ο ιδιοκτήτης έχει αναρτήσει πινακίδα ενοικιάζεται.

Ταυτόχρονα, όπως εξηγεί ο κ. Μπάκας, δεν ήταν λίγα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που δεν κατάφεραν μέχρι και σήμερα να καταβάλουν το 60% του μηνιαίου μισθώματος για τους μήνες του πρώτου lockdown, με τους ιδιοκτήτες να μην έχουν δεχθεί οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για μείωση του μισθώματος και ταυτόχρονα τους επιχειρηματίες να μετρούν απώλειες ακόμη και 10 μήνες.

Eκλεισαν επιχειρήσεις για να γλιτώσουν τα χρέη
«Πολλοί αναγκάστηκαν να κλείσουν την επιχείρηση τους για να μην αυξάνουν τα χρέη. Οι περισσότερο τολμηροί, για τα σημερινά δεδομένα, πραγματοποιούν μετεγκατάσταση προκειμένου να μεταφέρουν την επιχείρηση τους σε περιοχές με χαμηλότερα μισθώματα. Σε μια τέτοια κίνηση προχώρησε πρόσφατα γνωστό κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούσε επί της οδού Βαλαωρίτου. Ας μην ξεχνάμε ότι ένας μεγάλο ποσοστό καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο λειτουργούσε σε μεγάλο βαθμό με επισκέπτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, είτε προσφέροντας πρωινό delivery, είτε μικρογεύματα και καφέ», σημειώνει ο Θεμιστοκλής Μπάκας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος επί της Πατριάρχου Ιωακείμ στο Κολωνάκι, όπου οι επιχειρηματίες ενώ κατέβαλαν όλα τα μισθώματα με στόχο να μην αφήσουν χρέη, αποφάσισαν να κλείσουν την επιχείρησή τους διότι ο τζίρος έχει μειωθεί ακόμη και 70%.

Σημειώνεται ότι πολλά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και κυρίως αυτά που λειτουργούν μέσω delivery, ο μεγαλύτερος τζίρος του προερχόταν από τους εργαζόμενους, οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό πλέον εργάζονται από το σπίτι ή σε καθεστώς κυκλικής απασχόλησης.
Πηγή: iefimerida.gr Δείτε τη συνέχεια του ρεπορτάζ ΕΔΩ

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.