Αφθονεί σε σκάρους ο Σαρωνικός




Σε πολλά Ελληνικά νησιά ο σκάρος θεωρείται ο βασιλέας των ψαριών. Εξάλλου, αναφορές για τον σκάρο υπάρχουν και σε πολλά αρχαία κείμενα. Για πολλούς με εξειδικευμένη γνώση των ιεραρχιών των γεύσεων, το χαβιάρι μπροστά στα εντόσθια του σκάρου είναι παιδική χαρά. Τα συκώτι αλλά και τα «πράσινα εντόσθια».

Όσον αφορά τα εντόσθια η ιδιομορφία έγκειται στο ότι η χώνεψη είναι ταχεία και έτσι στα έντερα έχει, βασικά το πράσινο χόρτο που τρώει (κάποιοι λένε τρώει μόνο ένα είδος, αυτό το πράσινο χόρτο). Επίσης τα λέπια είναι μαλακά και έχουν μια ξεχωριστή γεύση, ιδιαίτερα όταν ψήνεται στην σχάρα. Τον σκάρο τον συναντάς σε καθαρά νερά. Ο Σαρωνικός, ευτυχώς, μέχρι στιγμής, είναι πεντακάθαρος, εξ ου και αφθονεί σε σκάρους, ιδιαίτερα πλευρικά στα απόκρημνα βράχια. Δεν θα επεκταθώ αλλά όσον με αφορά τον μεγαλοπρεπή σκάρο θεωρώ ότι είναι σίγουρα ο βασιλέας των ψαριών και των γεύσεων. Τον ονομάζω “μεγαλοπρεπή” όχι μόνο για τις εξαίσιες γεύσεις αλλά και τον ΄τρόπο που κινείται μέσα στο νερό, τους ελιγμούς μέσα και κάτω από τα βράχια και τη ταχύτητα κίνησης προς τα βαθύτερα.
Συνοδευτικά συνιστάται παγωμένο μοσχοφίλερο. Ήφαιστος, Βάρη Βάρκιζα Βούλα Βουλιαγμένη, πολιτισμός περιβάλλον φύση ψάρεμα



Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.