Την ένταξη των Οδοντιάτρων στο Πλαίσιο Ανάπτυξης ΕΣΠΑ 2021-2027, ζητάει ο Βασίλης Σπανάκης
Την ένταξη των Οδοντιάτρων στο Πλαίσιο Ανάπτυξης ΕΣΠΑ 2021-2027, ζητάει ο Βουλευτής της Ν.Δ. Σπανάκης Βασίλης-Πέτρος με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων Α.Γεωργιάδη και Υγείας Β. Κικίλια.

«Οι Έλληνες Οδοντίατροι έχουν χαρακτηριστεί από την Πολιτεία ως πληγέντες, λόγω της πανδημίας και αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις εξαιτίας αυτής. Είναι γεγονός πως σε περιόδους κρίσεων ή οικονομικών δυσχερειών, η στοματική φροντίδα στην χώρα μας μπαίνει σε τελευταία μοίρα σε σχέση με υπόλοιπα θέματα υγείας. Αυτό, σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται και στη μη κάλυψη των οδοντιατρικών υπηρεσιών από τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία. Όπως επισημαίνει και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, που ζητάει κατ’ επανάληψη την ένταξη της οδοντιατρικής περίθαλψης στη δημόσια ασφάλιση και στον γενικό σχεδιασμό της υγείας, η στοματική υγεία των Ελλήνων έχει επιδεινωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι, εξαιτίας της εδώ και σαράντα χρόνια εξαίρεσης της οδοντιατρικής από τη δημόσια ασφάλιση, αντιμετωπίζουν μόνο τις επείγουσες ανάγκες τους», αναφέρει ο κ. Σπανάκης και συμπληρώνει ότι «επιπλέον, στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας από την εξάπλωση του κορωνοϊού, καλούνται να εφαρμόσουν νέα, αυξημένης επαγρύπνησης, πρωτόκολλα διαχείρισης των ιατρείων τους που απαιτούν σημαντική οικονομική επένδυση για τον εξοπλισμό και την υλικοτεχνική υποδομή που επιβάλλονται».

Στην Ερώτησή του ο Βουλευτής του Νότιου Τομέα της Αθήνας επισημαίνει ότι «οι Έλληνες Οδοντίατροι είναι στην πλειοψηφία τους αυτοαπασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες, έχουν μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις και επωμίζονται όλα τα επαγγελματικά έξοδα μόνοι τους. Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) η οποία είναι Ν.Π.Δ.Δ. και εκπροσωπεί 13.500 Οδοντιάτρους, απέστειλε στις 6/4/2020, στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, επιστολή με την οποία ζητούν να ενταχθεί η ΕΟΟ στον σχεδιασμό του πλαισίου Ανάπτυξης ΕΣΠΑ 2021-2027. Με νεότερη επιστολή της στις 28/7/2020, η οποία κοινοποιήθηκε στον Πρωθυπουργό και στον Υπουργό Υγείας και προωθήθηκε στους Βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, η ΕΟΟ μας πληροφορεί πως παρά τις έγκαιρες ενέργειες τους δεν εκλήθησαν στον διάλογο για τον σχεδιασμό του πλαισίου Ανάπτυξης ΕΣΠΑ 2021-2027 και απαιτούν άμεσα την ένταξη τους στον βασικό πυρήνα του σχεδιασμού. Όπως μάλιστα τονίζουν στην ίδια επιστολή η μη ένταξη του Οδοντιατρικού κλάδου στο νέο Εθνικό αναπτυξιακό πλαίσιο θα έχει ως αποτέλεσμα την μειωμένη απορρόφηση κονδυλίων που μπορούν να χρηματοδοτήσουν τη δημόσια υγεία και την οικονομική ανάπτυξη».

Ο κ. Σπανάκης ρωτάει τους δύο συναρμόδιους Υπουργούς:Για ποιους λόγους δεν εκλήθησαν οι Έλληνες Οδοντίατροι στον σχεδιασμό του πλαισίου Ανάπτυξης ΕΣΠΑ 2021-2027;
Είναι στις προθέσεις σας να εντάξετε την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία στον σχεδιασμό του πλαισίου Ανάπτυξης ΕΣΠΑ 2021-2027 ούτως ώστε να έχει άμεση πρόσβαση ο Οδοντιατρικός Κλάδος στον σχεδιασμό του πλαισίου για όσα τους αφορούν;

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.