Μια γροθιά ο Άλιμος για τη δημιουργία κοιμητηρίου στον Υμηττό




Στο φλέγον θέμα της δημιουργίας διαδημοτικού κοιμητηρίου, στον Υμηττό, αναφέρθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, ο Ανδρέας Κονδύλης

Ο δήμαρχος Αλίμου, πρότεινε να κατατεθεί ψήφισμα στήριξης του Σχεδίου του νέου Προεδρικού Διατάγματος για το όρος του Υμηττού, το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης και συγκεκριμένα για τα άρθρα που περιλαμβάνουν τη δημιουργία του κοιμητηρίου και την αναβάθμιση του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ).

“Δόθηκε πριν από λίγες ημέρες στη δημοσιότητα από τον υπουργό Περιβάλλοντος, το Σχέδιο του Νέου Προεδρικού διατάγματος για την προστασία και τη ρύθμιση του ορεινού όγκου του Υμηττού” είπε ο δήμαρχος



“Περιλαμβάνεται κατόπιν ενεργειών μας την πρόβλεψη για τη χωροθέτηση διαδημοτικού κοιμητηρίου Αλίμου – Ηλιούπολης.

Είναι η πρώτη φορά που έχουμε μια σημαντική και χειροπιαστή εξέλιξη, δεδομένου των τραγικών συνθηκών που αντιμετωπίζουμε κάθε φορά που αποβιώνει κάποιος συμπολίτης μας ψάχνοντας σε όλους τους δήμους της νότιας Αθήνας και όχι μόνο, χώρο για ενταφιαστεί.

Οι νεκροί μένουν για μέρες στα ψυγεία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν υγειονομικοί κίνδυνοι αλλά έχουμε να κάνουμε και με προσβλητική κατάσταση στη μνήμη των νεκρών. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος που άκουσε το δίκαιο και λογικό αίτημα του δήμου μας και στους συναδέλφους αιρετούς των άλλων παρατάξεων για την υπεύθυνη στάση τους, έβαλαν πλάτη (Χαρίτο, Παπανικολάου, Μιχαλέτο)

Είναι εξαιρετικά δυσάρεστη η στάση της δημοτικής αρχής Ελληνικού – Αργυρούπολης, διότι αφενός στο αίτημα μας εδώ και πολλά χρόνια, να γίνει κοιμητήριο μέσα στο πρώην αεροδρόμιο, δεν στάθηκε αλληλέγγυα και δεν στήριξε αυτή την προσπάθεια, αφετέρου επιχειρεί τώρα να προκαλέσει τεχνητά εμπόδια στη διαδικασία αυτή.

Εμείς σε αυτό έχουμε να πούμε ότι το ζήτημα της χωροθέτησης και λειτουργίας είναι ζήτημα κατ’ εξοχήν του δήμου Ηλιούπολης και του δήμου Αλίμου στον βαθμό που μας αφορά και όχι του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, διότι ο χώρος βρίσκεται εκτός των διοικητικών του ορίων.

Το κριτήριο εξάλλου για τα διοικητικά όρια είναι ένα κριτήριο που ζήτησε και έβαλε στη κουβέντα για τη νότια Αθήνα ο δήμαρχος του όμορου δήμου.

Από τη στιγμή που ζήτησε να έχει αυξημένο έως και αποκλειστικό λόγο στο τι θα γίνει στο πρώην αεροδρόμιο, δεδομένου ότι ο χώρος της επένδυσης βρίσκεται στον μεγαλύτερο βαθμό στα διοικητικά του όρια, άρα το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τον χώρο του κοιμητηρίου Αλίμου – Ηλιούπολης, στην περιοχή του ΚΥΤ.

Η χωροθέτηση του διαδημοτικού κοιμητηρίου συνδυάζεται και με μια άλλη σημαντική εξέλιξη, την μετατροπή των εγκαταστάσεων του ΚΥΤ σε κλειστού τύπου ή ακόμη και την υπογειοποίηση του, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση.

Πηγαίνουμε σε μια νέας τεχνολογίας εγκατάσταση και για το λόγο αυτό δεν πρέπει να διαμαρτύρεται ο όμορος δήμος. Η αναβάθμιση στην ισχύ από 150 σε 400 ΚV, αν υπάρξει κάποιο επιστημονικό και τεκμηριωμένο στοιχείο ότι είναι επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία, θα το δούμε με την προσοχή που αξίζει.

Αλλά από τη στιγμή που επικαλούνται ανύπαρκτους κινδύνους που δεν τους είχαν στο μυαλό τους τα τελευταία 6 χρόνια και να θυμούνται ξαφνικά το ΚΥΤ για να το χρησιμοποιήσουν ως όπλο κατά της δημιουργία του διαδημοτικού κοιμητηρίου, είναι μια αθέμιτη και επικίνδυνη συμπεριφορά.

Οι πόλεις δεν πρέπει να έχουν εχθρικές και ανταγωνιστικές σχέσεις μεταξύ τους, πρέπει να έχουν σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και σύμπραξης.

Ο δήμος μας το έχει πετύχει με όλες τις πόλεις, όχι μόνο με αυτές που συνορεύει, είναι λυπηρό η δημοτική αρχή Ελληνικού – Αργυρούπολης να καλλιεργεί εχθρότητα, πολεμική και διχασμό. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να αναθεωρήσει αυτή τη στάση. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να αποκτήσουμε το κοιμητήριο που δικαιούμαστε. Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας, υγειονομικής ασφάλειας και σεβασμού στη μνήμη των νεκρών. Δεν είναι δυνατόν όλες οι πόλεις να έχουν το κοιμητήριο τους στον Υμηττό και να μην υπάρχει χώρος για τους νεκρούς του Αλίμου. Δυστυχώς ακούω προτάσεις από αιρετούς του όμορου δήμου να γίνει το κοιμητήριο στο κτήμα Τραχώνων ή στο λόφο Πανί. Αυτά δείχνουν την πλήρη άγνοια που έχουν κάποιοι. Η κορυφή του λόφου είναι χαρακτηρισμένος αρχαιολογικός χώρος, είναι βραχώδης έκταση και δεν έχει τα πολεοδομικά χαρακτηριστικά.

Νίκος Παπανικολαου – “Άλιμος – Εδώ ζούμε”:

“Είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό θέμα που αντιμετωπίζει η πόλη. Δύο φορές έγιναν προσπάθειες, η πρώτη το 2012 για να γίνει στο πρώην αεροδρόμιο και η δεύτερη τώρα, γιατί πραγματικά ο μόνος χώρος που υπάρχει είναι στον Υμηττό. Ορθά οι δήμαρχοι Αλίμου Και Ηλιούπολης, ο Ανδρέας Κονδύλης και ο Γιώργος Χατζηδάκης συνεργάστηκαν και προχωρούν σε μια τόσο σημαντική ενέργεια. Θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση του δημάρχου γιατί είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους. Αδυνατώ να καταλάβω στη στάση του δημάρχου Ελληνικού – Αργυρούπολης.

Όλοι οι άλλοι δήμοι, από του Ζωγράφου μέχρι τη Γλυφάδα έχουν νεκροταφεία στις παρυφές του Υμηττού. Θα σταθώ και στον δήμαρχο Ηλιούπολης που πέρα από τα προβλήματα με τον όμορο δήμο, είχε και προβλήματα με την αντιπολίτευση στον δήμο του. Παρόλα αυτά δεν έκανε πίσω. Αξίζει και την εκτίμηση και τον σεβασμό μας. Οφείλω να ευχαριστήσω και όσους από την σημερινή κυβέρνηση βοήθησαν να φτάσουμε μέχρι εδώ”.

“Με καλύψατε σε όσα είπατε και ιδιαίτερα στο σημείο που αναφέρατε ότι η αναβάθμιση του ΚΥΤ θα θα γίνει με νέας τεχνολογίας εγκατάσταση” είπε ο Μανώλης Μιχαλέτος από την παράταξη «Άλιμος – Μπορούμε Καλύτερα».

“Να μη τοποθετηθούμε σαν δημοτικό συμβούλιο συνολικά για το προεδρικό διάταγμα, αλλά μόνο για τα άρθρα που μας αφορούν, για να είναι ομόφωνη η απόφαση” είπε ο Κώστας Χαρίτος από την παράταξη «Άνω Κάτω στο Καλαμάκι»

Το δημοτικό συμβούλιο εξουσιοδότησε τον πρόεδρο Στέφανο Διαμαντή να ετοιμάσει ένα κείμενο στήριξης των συγκεκριμένων άρθρων του προεδρικού διατάγματος το οποίο θα ψηφιστεί δια περιφοράς.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.