Ελληνικό: Πολύ σημαντικός ο ρόλος Κονδύλη – Παπανικολάου στην επένδυση (VIDEO&ΕΙΚΟΝΕΣ)




Η ιδιαίτερη αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην επίσημη έναρξη των εργασιών του μεγάλου πρότζεκτ στο Ελληνικό, στους δημάρχους των νοτίων προαστίων, δικαιώνει τους Ανδρέα Κονδύλη και Γιώργο Παπανικολάου που εκπροσωπούν τον Άλιμο και τη Γλυφάδα και δίνει ένα ισχυρό μήνυμα στον δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γιάννη Κωνσταντάτο, ο οποίος με κάθε τρόπο, προσπαθεί να οικειοποιηθεί την “πατρότητα” του εμβληματικού έργου. Άλλωστε, κάθε άλλο παρά τυχαία, ήταν η “παρέλαση” των δυο δημάρχων σε όλα τα μεγάλα κανάλια, όπου έδωσαν μεγάλη έμφαση στην κοινή γραμμή που θα πρέπει να ακολουθήσει η τοπική αυτοδιοίκηση, για το καλό όλων των πολιτών, του λεκανοπεδίου.

“Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα, βάζουμε τα θεμέλια για το νέο Ελληνικό, γκρεμίζοντας τα παλιά άχρηστα κτήρια, ξεκινώντας το μεγαλύτερο έργο στη Μεσόγειο. Ύστερα από 19 χρόνια αδράνειας, ο τόπος αυτός θα γίνει κυψέλη ανάπτυξης με πάνω από 80.000 θέσεις εργασίας. Θα είναι ένα έργο σύγχρονο οικολογικό φιλικό προς το περιβάλλον και θα συμβολίζει την νέα Ελλάδα όπως όλοι την οραματιζόμαστε. Σήμερα κάνουμε μια αρχή, αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Μπορεί να χρειαστεί και μια δεκαετία. Αλλά κάθε ταξίδι ξεκινάει με ένα πρώτο βήμα. Αυτό κάνουμε σήμερα. Σήμερα τραβάμε μια γραμμή με το χθες και ξεκινάμε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειες των υπουργών Γεωργιάδη, Σταϊκούρα και Μενδώνη και των υφυπουργών Παπαθανάση και Οικονόμου



Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Oδυσσέας Αθανασίου δήλωσε μεταξύ των άλλων:

Να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπου στις δημόσιες υπηρεσίες που επί σειρά ετών συνέβαλαν για να φτάσουμε εδώ. Θέλω ιδιαίτερα να εξάρω το έργο που έχει γίνει το τελευταίο εξάμηνο. Λίγο πριν την επίσημη διαβίβαση των μετοχών, μπορούμε να ξεκινήσουμε αυτό το μεγάλο έργο. Τους επόμενους μήνες θα κατεδαφιστεί το 1/3 των κτηρίων, είναι πάρα πολλά, 900 κτήρια, πάνω από 900.000 τμ. Μέσα στη νέα χρονιά θα ξεκινήσουν τα έργα υποδομών, ανάμεσά τους ένα από τα μεγαλύτερα παράκτια πάρκα στον κόσμο. Θα δημιουργηθεί ένα παραλιακό μέτωπο που θα αφήσει πίσω αυτό το γκρίζο τοπίο που βλέπουμε όλα αυτά τα τελευταία χρόνια.

Είναι ένας μαραθώνιος και πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι στο έδαφος. Πολλά πρόζτεκτ ενέχουν ρίσκα, ο κορονοϊός είναι ένα παράδειγμα”.

Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης: “Έχει γίνει η αρχή, έχουμε μπει σε ένα δρόμο που μπροστά έχει πολλές ευκαιρίες. Είναι ώρα χαράς και ευθύνης. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε οι δήμοι της περιοχής μεταξύ μας, αλλά και με το δημόσιο, για να φέρουμε προστιθέμενη αξία, έργα και υποδομές για να φτιάξουμε την Αθηναϊκή Ριβιέρα”.

Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου: “Είναι μια σημαντική μέρα για εμάς που μεγαλώσαμε εδώ και μετά ήρθε η εγκατάλειψη. Στη γειτονιά μας θα δημιουργηθεί ένας σημαντικός πόλος ανάπτυξης για εκατομμύρια κόσμου σε όλο τον πλανήτη”.

Ολόκληρη η δήλωση του Πρωθυπουργού:

«Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική μέρα, μία συμβολική μέρα. Γκρεμίζοντας αυτά τα παλιά, άχρηστα κτήρια του παλιού αεροδρομίου, βάζουμε τα θεμέλια για το νέο Ελληνικό. Ένα από τα μεγαλύτερα, ίσως το μεγαλύτερο έργο στη Μεσόγειο. Θα δημιουργηθεί εδώ, σε αυτόν τον για 19 χρόνια εγκαταλελειμμένο χώρο, το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στη Μεσόγειο -2.500 στρέμματα- αλλά ταυτόχρονα ο χώρος αυτός θα γίνει μία κυψέλη ανάπτυξης.

Στην πλήρη του λειτουργία το Ελληνικό θα δημιουργήσει πάνω από 80.000 θέσεις εργασίας, 10.000 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν μόνο κατά τη φάση της κατασκευής. Θα είναι ένα έργο σύγχρονο, οικολογικό, φιλικό προς το περιβάλλον. Ένα έργο το οποίο θα συμβολίζει τη νέα Ελλάδα, όπως πιστεύω ότι όλοι την οραματιζόμαστε.

Πρέπει να σας πω ότι δεν ήταν καθόλου εύκολο να φτάσουμε στο σημείο όπου βρισκόμαστε σήμερα και όλο το κυβερνητικό επιτελείο εργάστηκε με επιμονή και υπομονή για να ξεπεράσουμε πολλές νομικές και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που κληρονομήσαμε από το παρελθόν. Θέλω να μνημονεύσω ιδιαίτερα τρεις Υπουργούς, πρώτα απ’ όλα τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος είχε και τη συνολική εποπτεία του έργου αυτού, τον Χρήστο Σταϊκούρα, τη Λίνα Μενδώνη και τους Υφυπουργούς μας, τον κ. Παπαθανάση, τον κ. Οικονόμου. Συνεργάστηκαν άψογα μαζί με τους Γενικούς Γραμματείς και όλα τα στελέχη της διοίκησης, για να μπορέσουμε να φτάσουμε σήμερα στο σημείο να έχουνε πια για τα καλά ξεκινήσει τα έργα στο Ελληνικό.

Θέλω επίσης να τονίσω ότι όλα αυτά τα χρόνια άλλαξαν και οι αντιλήψεις, για το πώς αντιλαμβανόμαστε τη χρήση του δημοσίου χώρου, διότι εδώ πέρα στο Ελληνικό συγκρούστηκαν για πολλά χρόνια δύο διαφορετικές αντιλήψεις: Η μία που ήθελε τον χώρο τεράστιο πάρκο, λαχανόκηπο, τελικά μία αντίληψη αδράνειας. Και μία αντίληψη που αντιλαμβάνεται τη σύγχρονη ανάπτυξη μέσα από την δημιουργική όσμωση του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος έρχεται και επενδύει σημαντικά κεφάλαια με το Δημόσιο, το οποίο θέτει το ρυθμιστικό πλαίσιο και εξασφαλίζει ταυτόχρονα ότι ο χώρος αυτός θα είναι προσβάσιμος για όλους για όλους τους κατοίκους της Αττικής και αυτό βέβαια είναι κάτι το οποίο έχει για εμένα προσωπικά τεράστια σημασία.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους τρεις Δημάρχους των όμορων Δήμων, οι οποίοι και αυτοί έβαλαν τη δικιά τους σφραγίδα για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο σημείο πού βρισκόμαστε σήμερα.

Σήμερα κάνουμε μία αρχή, το είπατε σωστά, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας. Αυτό είναι ένα έργο μακράς πνοής. Θα χρειαστεί μπορεί και μία δεκαετία για την πλήρη του ανάπτυξη αλλά εν προκειμένω κάθε μεγάλο ταξίδι -όπως λένε και οι Κινέζοι- ξεκινάει με ένα πρώτο βήμα. Το πρώτο βήμα γίνεται σήμερα και βέβαια για να φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε το πρώτο βήμα, να μπορέσει να γίνει η μεταβίβαση των μετοχών, ο επενδυτής να κινητοποιήσει εκατοντάδες εκατομμύρια σε κεφάλαια σε πρώτη φάση και 8 δισεκατομμύρια στην πλήρη του ανάπτυξη, έπρεπε να φτάσουμε στο σημείο να αντιμετωπίσουμε όλες τις παθογένειες του παρελθόντος.

Σήμερα λοιπόν τραβάμε μία γραμμή με το χθες και ξεκινάμε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον. Αρωγοί και πάντα μαζί για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που αναπόφευκτα θα προκύψουν σε ένα τέτοιο μεγάλο έργο, να ξαναβρισκόμαστε εδώ να επιτηρούμε την πρόοδο του, να βλέπουμε αυτά τα εγκαταλελειμμένα κτίρια να μετατρέπονται σε κυψέλες δημιουργικής εργασίας. Θέσεις εργασίας που τόσο σημαντικές είναι, ειδικά τώρα που η χώρα πλήττεται -όπως και όλος ο κόσμος- από την κρίση του κορωνιού.

Είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό ότι σε ένα περιβάλλον οικονομικής δυστοκίας η πιο εμβληματική επένδυση στην χώρα, το Ελληνικό, ξεκινάει σήμερα να γίνεται πραγματικότητα. Και πάλι ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές του έργου».

Το σχέδιο για την ανάπλαση του Ελληνικού

Η ανάπλαση περιστρέφεται γύρω από το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού, το οποίο θα καταλάβει περισσότερα από 2 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα και θα καλύπτει σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής έκτασης του Ελληνικού. Το Πάρκο θα εκτείνεται από το παραλιακό μέτωπο μέχρι τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, παρέχοντας πρόσβαση στην παράκτια ζώνη, στην οποία θα περιλαμβάνεται μία νέα ανοιχτή παραλία μήκους 1 χιλιομέτρου. «Ραχοκοκαλιά» του Πάρκου θα είναι ένα δίκτυο πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων και λοιπόν δικτύων μήκους 50 χιλιομέτρων.

Ο χώρος θα λειτουργεί ως «πνεύμονας» πρασίνου για την πρωτεύουσα, προσβάσιμος σε όλους, αλλά και ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον Άλιμο, τη Γλυφάδα και την Αργυρούπολη.

Ο σχεδιασμός προβλέπει επίσης οικιστικές ζώνες, αθλητικές εγκαταστάσεις και πληθώρα σημαντικών τοπόσημων, όπως το Πολυδύναμο Κέντρο πολλαπλών λειτουργιών που θα συνοδεύεται από Πύργο Παρατήρησης, το Νέο Αστικό και Επιχειρηματικό Κέντρο που θα στεγάζει επιχειρηματικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, το ενυδρείο που θα ενισχύσει το υπάρχον Ωκεανογραφικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας, η μαρίνα 337 θέσεων που θα διαθέτει δικό της ξενοδοχείο, ένα παραθαλάσσιο ξενοδοχείο κι ένα ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα, όπου θα ενσωματωθεί το καζίνο.

Στα έργα που προγραμματίζεται να ξεκινήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2021 περιλαμβάνονται ειδικό σχολείο για ΑΜΕΑ και εγκαταστάσεις του αθλητικού συγκροτήματος. Η πρώτη φάση του Μητροπολιτικού Πάρκου προβλέπεται να παραδοθεί κατά το δεύτερο μισό του 2022, ενώ το δεύτερο εξάμηνο του 2023 σχεδιάζεται η παράδοση της επέκτασης του Τραμ.

Οι κατεδαφίσεις θα γίνουν με μέριμνα την προστασία της περιοχής και του περιβάλλοντος. Το ταφικό μνημείο και τα γύρω σπίτια δεν θα κινδυνεύσουν χάρη στην χρήση καινοτόμων μεθόδων καταστροφής των παλαιών κτισμάτων, ενώ παράλληλα θα αναγνωριστούν η ρύπανση και η μόλυνση των εδαφών ώστε να μην επηρεάσουν το νέο ανάπτυγμα.

Αθανασίου: Σύμβολο απογείωσης στη νέα εποχή το έργο στο Ελληνικό – Μητσοτάκης: Κυψέλη ανάπτυξης με 80.000 θέσεις εργασίας – Το χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα

«Από εδώ, όπου απογειώνονταν αεροπλάνα, το έργο του Ελληνικού μπορεί να αποτελέσει το σύμβολο απογείωσης στην νέα εποχή για την χώρα μας» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στα εγκαίνια των έργων της αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

«Είναι ακριβώς χάρη στην πέρα από κάθε προσδοκία προσπάθεια και αποφασιστικότητα της κυβέρνησης που μπορούμε να αρχίσουμε σήμερα το έργο, λίγους μήνες πριν την επίσημη μεταβίβαση των μετοχών», πρόσθεσε.

Ο κ. Αθανασίου ευχαρίστησε επίσης τον βασικό μέτοχο της Lamda που οραματίστηκε το έργο, «το στήριξε ανελλιπώς για 7 χρόνια και λίγους μήνες πριν έδειξε ξανά την εμπιστοσύνη του στην χώρα και την οικονομία της επενδύοντας πάνω από 350 εκατ. ευρώ». Επίσης ευχαρίστησε την ομάδα της Lamda, που με «δονκιχωτικό πάθος», όπως είπε, «πίστεψε ότι θα φτάσουμε στο σήμερα όταν μια ελάχιστη μειοψηφία πίστευε σε αυτό το έργο». Επίσης ευχαρίστησε τις δημόσιες υπηρεσίες για την συνεργασία τους.

Την επόμενη χρονιά, στο πρώτο εξάμηνο, είπε ο κ. Αθανασίου, ξεκινούν τα έργα υποδομής μεταξύ των οποίων και το παράκτιο πάρκο, ένα από τα μεγαλύτερα διεθνώς. Δημιουργείται ένα παραλιακό μέτωπο που θα αφήσει πίσω το γκρίζο τοπίο που βλέπετε πίσω μας, που έχουμε ζήσει τα τελευταία 20 χρόνια, πρόσθεσε.

«Το όραμά μας θέλει ψυχραιμία, η υλοποίησή του είναι ένας μαραθώνιος όπως όλα τα μακροπρόθεσμα οράματα και πρέπει να μείνουμε προσγειωμένοι στο έδαφος. Θα κάνουμε υπερήφανους, ως Lamda Development, όχι μόνον τους μετόχους μας και όσους σε λίγο θα συμμετέχουν στο εθνικό ομόλογο, αλλά όλους τους Έλληνες που θέλουμε να γίνουν κοινωνοί του έργου», είπε ο Οδυσσέας Αθανασίου

Διαβάστε Επίσης

Ένα Σχόλιο στο “Ελληνικό: Πολύ σημαντικός ο ρόλος Κονδύλη – Παπανικολάου στην επένδυση (VIDEO&ΕΙΚΟΝΕΣ)

  • 09/07/2020 at 11:37 μμ
    Permalink

    Καλές οι γιορτές. Τους άστεγους εκεί μέσα θα τους βοηθήσουν όλοι αυτοί οι καλοί άνθρωποι;έλεος.

    Απαντήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.