Συνέντευξη στον ΣΚΑΪ: Χωρίς «κορώνες» ο Ανδρέας Κονδύλης μιλά για την επόμενη ημέρα (VIDEO)




Όταν μέσα σε έξι χρόνια έχεις αντιμετωπίσει, σαν δήμαρχος με επιτυχία πολύ σοβαρές κρίσεις στην πόλη σου, που παίζει κομβικό ρόλο στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, όπως το προσφυγικό και τη μεγάλη περιβαλλοντική ρύπανση και διεκδικείς για τους δημότες σου τα καλύτερα αντισταθμιστικά οφέλη από την επένδυση στο Ελληνικό (όποτε με το καλό ξεκινήσει), έχεις την εμπειρία και τις γνώσεις, για να πολεμήσεις και να σταθείς όρθιος απέναντι στον εφιάλτη που ζει ολόκληρος ο κόσμος.

Ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, ήρεμη δύναμη, χωρίς πολιτικές «κορώνες», μίλησε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ “ΝΕWSROOM” με τους Δημήτρη Καμπουράκη και Νίκο Υποφάντη, για την επόμενη ημέρα στην πόλη του. Για τα σχολεία, τις επιχειρήσεις που πλήττονται, την καθαριότητα, τη λειτουργία των ακτών, αλλά και τους εργαζόμενους στον δήμο που είναι στους δρόμους μέρα-νύχτα, χωρίς να παίρνουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω, για το σημαντικό και δύσκολο έργο που προσφέρουν. Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Μαζί μας έχουμε σήμερα τον δήμαρχο Αλίμου, κύριο Ανδρέα Κονδύλη ως εκπρόσωπο των δήμων για να μας μιλήσει, αφού όλοι οι δήμοι από το Περιστέρι μέχρι και τα Χανιά έχουν τα ίδια προβλήματα.

Eρώτηση: Σύντομα ανοίγουν οι τάξεις για την τρίτη λυκείου, οι δήμοι δεν έχουν τη διαχείριση των σχολείων;



Απάντηση: Ναι εμείς έχουμε την διαχείριση των σχολείων. Πρώτα όμως να πω ότι όντως όλοι οι δήμοι έχουμε κάνει τα ίδια πράγματα και έχουμε τραβήξει το ίδιο κουπί είτε είμαστε κοντά στη θάλασσα, είτε είμαστε κοντά στο βουνό, ή δυτικά, ή βόρεια. Τι θέλω να πω, ότι όλο αυτό το διάστημα έχουμε σηκώσει ένα πολύ μεγάλο βάρος και οικονομικό αλλά και πρακτικό με το να κάνουμε 200 απολυμάνσεις και με το να φροντίζουμε για τη δημόσια υγεία. Έχουμε παράλληλα προγράμματα όπως την βοήθεια στο σπίτι που πηγαίνουμε τρόφιμα και φάρμακα σε ηλικιωμένους, ενώ μοιράζονται και τα συσσίτια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφερθώ στη σύμπραξη που κάναμε με την περιφέρεια Αττικής και με το Υπουργείο Εσωτερικών όπου στις γιορτές του Πάσχα μοιράσαμε στο σπίτι χιλιάδων ανθρώπων σε όλο το λεκανοπέδιο κουτιά που είχαν μέσα αρνί, πατάτες, τσουρέκια κ.α.

Ερώτηση: Για αυτές τις τεράστιες προσπάθειες που έχουν κάνει οι υπάλληλοι σκεφτήκατε να ζητήσετε να πάρουν και οι εργαζόμενοι σας δώρο του Πάσχα, όπως συνέβη στο κλάδο της υγείας;

Απάντηση: Ναι είναι κάτι που το είχαμε συζητήσει, αν όχι για όλους τουλάχιστον για τους εργάτες στην καθαριότητα, διότι αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται καθημερινά σε μεγάλο κίνδυνο γιατί έρχονται σε επαφή με τα απόβλητα που περιέχουν ιούς και άλλους επικίνδυνους μικροοργανισμούς. Δεν έγινε κάτι τώρα, αλλά ελπίζουμε να υπάρξει κάτι θετικό στο σύντομο μέλλον.

Ερώτηση: Σε μια βδομάδα ανοίγουν τα σχολεία, τι έχετε κάνει ως δήμος για να είναι όλα έτοιμα και ασφαλές για τα παιδιά;

Απάντηση: Όλο αυτό το διάστημα εμείς προετοιμαζόμασταν για το άνοιγμα των σχολείων. Το πρώτο που κάναμε ήταν πλήρης καθαρισμός στα σχολικά κτίρια, με καθημερινή εργασία από τις σχολικές καθαρίστριες, και τους καθαριστές, αφού δεν είχαν ανασταλεί οι συμβάσεις τους. Με αυτούς τους ανθρώπους και με εξωτερικά συνεργεία κάναμε απολυμάνσεις για το πρόβλημα του κορωνοϊού και συστηματική καθαριότητα με στόχο όταν έρθει η ώρα να ανοίξουν, που τελικά αυτή η ώρα έφτασε, να είναι όλα πάρα πολύ καθαρά. Τώρα αυτή η υγειονομική ασφάλεια πρέπει και να διατηρηθεί και εδώ είναι μία σειρά από μέτρα που έχει θεσπίσει ως κανόνες ο ΕΟΔΥ. Για παράδειγμα πρέπει να προμηθεύσουμε όλα τα σχολεία ανοίγοντας με γάντια και μάσκες . Όχι βέβαια για τον κάθε μαθητή, για τον κάθε εκπαιδευτικό σε καθημερινή βάση, αυτό είναι φύση αδύνατο. Ο καθένας πρέπει να έρχεται και με τη μάσκα του από το σπίτι του, αλλά να υπάρχει ένα απόθεμα γαντιών και μασκών για όλους όταν υπάρχει ανάγκη. Υλικό που θα ελέγχουμε συνέχεια για να μην λείψει τίποτα. Στην συνέχεια θα πρέπει να έχουμε συστηματικές απολυμάνσεις που θα τις κάνουμε πάλι εμείς με προσωπικό που θα πάρουμε από άλλες δομές. Σε αυτήν την φάση όταν ανοίξει η τρίτη λυκείου μπορούμε να ανταποκριθούμε και να έχουμε δεύτερη καθαρίστρια που την πήραμε από τους παιδικούς σταθμούς που είναι ακόμα κλειστοί. Οι καθαρίστριες θα εκτελούν κατά γράμμα τις εντολές του ΕΟΔΥ, με νέους κανονισμούς και οδηγίες, όπως την καθαριότητα και απολύμανση σε κάγκελα, πόμολα και φυσικά στις επιφάνειες των θρανίων. Δηλαδή πέρα από την κλασική καθαριότητα θα έχουμε και ανθρώπους να κάνουν αυτή την απολύμανση συνέχεια, σε καθημερινή βάση.

Ερώτηση: Πρόκειται για τεράστια διαδικασία. Πως θα γίνεται; Θα πραγματοποιούνται οι καθαρισμοί πρωί βράδυ, θα προλαβαίνετε;

Απάντηση: Σε πρώτη φάση, όσο δηλαδή είναι κλειστά δημοτικά και γυμνάσια, οι καθαρισμοί είναι εφικτοί και θα υλοποιούνται στο ακέραιο. Εάν αργότερα ανοίξουν και οι υπόλοιπες τάξεις και κυρίως το δημοτικό, όπου εδώ επιτρέψτε μου να έχω ένα ερωτηματικό για το εάν τελικά θα ανοίξουν, τότε σίγουρα θα χρειαστούμε βοήθεια και επιπλέον προσωπικό.

Ερώτηση: ‘Έχετε εξασφαλίσει τα αναγκαία, όπως απολυμαντικά, διότι φαντάζομαι ότι θα χρειαστούν τεράστιες ποσότητες.

Απάντηση: Ναι έχετε δίκιο, έχουμε υποβληθεί όλοι οι Δήμοι σε πολύ μεγάλα έξοδα, όλο αυτό το διάστημα διότι οι υπηρεσίες μας λειτουργούν και έχουμε προμηθευτεί με πάρα πολύ μεγάλες ποσότητες απολυμαντικών, αναλώσιμα, μάσκες για όλο το προσωπικό, κάτι που γινόταν για τους υπαλλήλους της καθαριότητας και τώρα πρέπει να προμηθεύσουμε και όλο το προσωπικό.

Ερώτηση: Οι γονείς ανησυχούν για πρακτικά ζητήματα, όπως επάρκεια υλικών καθαρισμού στα σχολεία πχ σαπούνια και χαρτί υγείας, ή τι γίνετε με τα κλιματιστικά, τι τους απαντάτε;

Απάντηση: Πρώτα από όλα στις τουαλέτες και οπουδήποτε έχουμε πλύσιμο χεριών μόνο χειροπετσέτες μιας χρήσης. Οτιδήποτε άλλο απαγορεύεται μόνο χειροπετσέτες μιας χρήσης. Εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι θα παίξει ρόλο και η ώριμη και υπεύθυνη συμπεριφορά των σχολικών μονάδων, των παιδιών και των εκπαιδευτικών. Δηλαδή αν προμηθεύσουμε το σχολείο με ικανές ποσότητες χειροπετσετών και μέσα σε μια, δυο μέρες εξαφανιστούν αυτό σημαίνει ότι έχει γίνει μία κακή χρήση. Όλα αυτά κοστίζουν χρήματα και δεν έχουμε κάποιο μηχανή να μας δίνει συνέχεια μετρητά. Βέβαια να επισημάνουμε ότι οι συμπολίτες μας, στη συντριπτική πλειοψηφία μέχρι τώρα δείξανε μία πολύ μεγάλη ωριμότητα και υπευθυνότητα και το ευχαριστώ και το μπράβο και τα συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους. Πιστεύω ότι και τα παιδιά του λυκείου θα έχουν τη δυνατότητα, την ικανότητα και την κριτική σκέψη να ακολουθήσουν τις οδηγίες. Με σωστές συμβουλές από το σπίτι και με κάποια επιμονή από τους καθηγητές θα το συνηθίσουν όχι μόνο για αυτές τις μέρες αλλά για όλο το διάστημα από δω και πέρα.

Ερώτηση: Έχετε κάποια εικόνα πως θα κάθονται τα παιδιά στα θρανία και πως θα γίνεται το διάλειμμα;

Απάντηση: Θα υπάρξουν οδηγίες από το υπουργείο παιδείας που θα λύσουν όλα αυτά τα θέματα. Πιστεύω ότι όλα αυτά που θα γίνουν τώρα δεν είναι και έναν δύο μήνες , αλλά είναι πρόβα τζενεράλε για τον Σεπτέμβριο. Θα υπάρξουν όλες οι απαραίτητες αλλαγές όπως να μην είναι τα θρανία κοντά το ένα στο άλλο και με έναν μαθητή αντί για δύο. Για αυτό τον λόγο θα σπάσουν τα τμήματα στα δύο με τα μαθήματα να γίνονται πρωί απόγευμα ή 8 – 12 και 12 – 4.
Τώρα όσον αφορά την ερώτηση για τα κλιματιστικά, κάθε τάξη έχει τη δική της μονάδα και έχουμε κάνει πλήρη συντήρηση και φυσικά τον βιολογικό καθαρισμό που πρέπει να γίνεται. Ωστόσο η κατεύθυνση που έχουμε από τον ΕΟΔΥ είναι να μην χρησιμοποιήσουμε κλιματισμό και πιστεύω ότι αυτές τις μέρες και γενικότερα τον Μάιο δεν χρειάζεται κλιματιστικό. Τώρα την περίοδο των πανελληνίων ο ΕΟΔΥ θα μας πει τι ακριβώς θα κάνουμε.

Ερώτηση: Για όλες αυτές τις ενέργειες χρειάζονται χρήματα, πόσα έχετε ξοδέψει έως τώρα ως δήμος;

Απάντηση: Δυστυχώς δεν μπορώ να σας δώσω συγκεκριμένο νούμερο, αλλά μιλάμε για κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που μας έχει στοιχίσει όλη αυτή η κατάσταση με τα απευθείας έξοδα έχουμε κάνει, αλλά και τα απολεσθέντα έσοδα έχουμε, όπως τις εκπτώσεις από τα δημοτικά τέλη από καταστήματα και κοινόχρηστους χώρους που είναι κλειστά. Βέβαια οφείλω να πω ότι και το Υπουργείο Οικονομικών είναι κοντά μας. Έχουμε ήδη κάποιες διευκολύνσεις όπως για παράδειγμα μας έχουν διευκολύνει στο να μην καταβάλλουμε κάποιες δόσεις που κανονικά οφείλουμε στο Παρακαταθηκών και Δανείων. Είναι μία βοήθεια που βέβαια θα τα πληρώσουμε του χρόνου το 2021. Ενώ και το υπουργείο εσωτερικών μας έχει υποσχεθεί ότι θα εντάξει στο ΕΣΠΑ κάποιες από τις ενέργειες που έχουμε κάνει, για να μπορέσουμε να πάρουμε πίσω χρήματα για τις ζημιές που έχουμε υποστεί.

Ερώτηση: Τώρα για τα μαγαζιά εστίασης, που όταν ανοίξουν, θα πρέπει να έχουν τα τραπέζια του σε ανοικτό χώρο τί θα γίνει με τα πεζοδρόμια;

Απάντηση: Έχουμε οι δήμοι μελετήσει κάποια μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις εστίασης, όπως κάποιες εκπτώσεις σε δημοτικά τέλη, ή ανοχή για παραχώρησή περισσότερου χώρου, όπου αυτό είναι εφικτό. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να είμαστε δίπλα στα καταστήματα και τις επιχειρήσεις. Έχουμε το δύσκολο έργο να ισορροπήσουμε την καθημερινότητα με την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό. Τα τελευταία χρόνια η πόλη μας μοιάζει περίπου με ελληνικό νησί, αφού υπάρχει παντού κόσμος που κάνει βόλτες, ενώ ακούς όλες τις γλώσσες του κόσμου. Οπότε πρέπει να στηρίξουμε τον τουρισμό που είναι η βιομηχανία της χώρας, χωρίς όμως να κάνουμε καμία παραχώρηση στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Όπως καταλαβαίνετε η εξίσωση είναι πάρα πολύ δύσκολη.

Ερώτηση: Οι περισσότεροι Έλληνες και εγώ ανάμεσα σε αυτούς παραδοσιακά κάναμε την πρωτομαγιά την πρώτη μας βουτιά. Τι θα κάνουμε με τις παραλίες;

Απάντηση: Μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί ότι από τις 4 του μήνα και μετά θα υπάρχει δυνατότητα σε πρώτη φάση, όχι σε οργανωμένες ακτές, στις ελεύθερες ανοικτές ακτές να υπάρχει ατομική άσκηση και κολύμβηση, αλλά ο ένας μακριά από τον άλλον. Δεν θα πηγαίνει κάποιος και θα βάζει την πετσέτα του δίπλα στον άλλον, αλλά θα κρατάει τις αποστάσεις. Για αυτό και σε αυτήν την φάση δεν θα ανοίξουν οι οργανωμένες ακτές, αφού θα πρέπει να κάνουν αλλαγές στην απόσταση που έχουν οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες ανάμεσα τους. Σίγουρα στην δεύτερη φάση ο ΕΟΔΥ θα έχει εκδώσει τους κανόνες λειτουργίας των οργανωμένων παραλιών.
Και φυσικά να μην ξεχνάμε ότι η απαγόρευση ισχύει και για αυτό το σαββατοκύριακο. Για αυτό τον λόγο άλλωστε μετατέθηκε και ο εορτασμός της 1ης Μαΐου στις 9 του μήνα. Χρειάζεται λίγη υπομονή ακόμα από όλους μας για αυτές τις λίγες μέρες που έχουν απομείνει, αλλά και βεβαία μετά από την ελάφρυνση των μέτρων θα πρέπει να δείξουμε σύνεση και προσοχή. Θα πρέπει ο καθένας να προστατεύει τον εαυτό του και τους ανθρώπους που έχει γύρω του.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.