Μαρίνα Αλίμου: Μπήκε πλωτό φράγμα για να εμποδίσουν την παράνομη είσοδο σκαφών




Την άμεση αντίδραση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου, προκάλεσε η παράνομη είσοδος σκαφών στη μαρίνα Αλίμου κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας και των προσωρινών περιορισμών που έχει λάβει η Πολιτεία για τον περιορισμό του κορονοϊού Covid -19, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Μάλιστα σήμερα, σε παρέμβασή του στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Στέφανος Βλαστός υπογράμμισε πως «πρόκειται για ελληνικά νεότευκτα σκάφη που ανήκουν σε επαγγελματίες φορείς του τουρισμού, τα οποία έχουν ναυπηγηθεί στη Γαλλία και την Ιταλία. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται δύο πλοία στη μαρίνα κι αναμένεται να καταφθάσουν περίπου 300 με 400 ακόμα σκάφη».

Η ΕΤΑΔ, όπως τονίζεται, ως όφειλε, έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και συνεργασία με όλες τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να αποτρέψει παρόμοια περιστατικά προσπάθειας αυθαίρετης εισόδου σκαφών στον τουριστικό λιμένα.

Από την πρώτη στιγμή που εντόπισε η ΕΤΑΔ τις συγκεκριμένες περιπτώσεις σκαφών που επιχείρησαν παράνομα να εισέλθουν στον τουριστικό λιμένα, ενημέρωσε, την αρμόδια λιμενική αρχή και συγκεκριμένα το Λιμεναρχείο Φλοίσβου, προκειμένου αφενός μεν να αποτραπεί ο κατάπλους των σκαφών αυτών στο θαλάσσιο χώρο του τουριστικού λιμένα, αφετέρου δε να ακολουθηθεί η διαδικασία περιορισμού διάδοσης του κορονοϊού, με τους προβλεπόμενους υγειονομικούς ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές και να επιβληθούν όλες οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.



Άμεσα, πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΤΑΔ, ενημέρωσε μέσω επίσημων επιστολών τον υπουργό Δικαιοσύνης, τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τη Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων ζητώντας τη συνδρομή τους στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και σύμφωνα με τις προβλεπόμενες στο νόμο διαδικασίες στην προσπάθεια αποτροπής του παράνομου και αυθαίρετου διάπλου, κατάπλου και ελλιμενισμού σκαφών, και κυρίως στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, ζητώντας ιδίως τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος, ως αρμόδιας αρχής για την αστυνόμευση του θαλάσσιου χώρου και του χώρου του τουριστικού λιμένα (μαρίνας) Αλίμου.

Κατόπιν βεβαίωσης των συγκεκριμένων παραβάσεων κατάπλου και ελλιμενισμού σκαφών, το Λιμεναρχείο Σαρωνικού προχώρησε στην αποστολή σήματος, σύμφωνα με το οποίο η ΕΤΑΔ ΑΕ ήδη τοποθέτησε πλωτό φράγμα στην είσοδο της μαρίνας με κατάλληλη σήμανση και φωτισμό, τηρώντας όλους τους όρους ασφάλειας της ναυσιπλοΐας προκειμένου να αποτρέψει παρόμοια περιστατικά προσπάθειας αυθαίρετης εισόδου σκαφών στον τουριστικό λιμένα.

Έχοντας περιέλθει σε γνώση της ΕΤΑΔ ΑΕ, τόσο από αιτήματα που αποστέλλονται στη Μαρίνα Αλίμου όσο και από άλλες πληροφορίες, ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να καταπλεύσει στην Ελλάδα μεγάλος αριθμός νεότευκτων σκαφών αναψυχής από λιμένες του εξωτερικού, η πλειοψηφία των οποίων κατευθύνεται προς ελλιμενισμό στην Μαρίνα Αλίμου αλλά και στην Μαρίνα Θεσσαλονίκης, που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ ΑΕ, η εταιρεία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και συνεργασία με όλες τις αρμόδιες αρχές με στόχο την αυστηρή τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η ΕΤΑΔ ΑΕ ζητάει από τους ιδιοκτήτες και επιβαίνοντες σκαφών, όπως και από τους επαγγελματικούς φορείς θαλάσσιου τουρισμού και οποιονδήποτε άλλο σχετικό φορέα, την αυστηρή τήρηση των προβλεπόμενων εκ του νόμου μέτρων που έχει λάβει η Ελληνική Πολιτεία για τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού στην ελληνική Επικράτεια.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία κάθε τύπου πλοίων και σκαφών, καθώς και ο απόπλους και κατάπλους ιδιωτικών και επαγγελματικών πλοίων (σκαφών) θαλάσσιας αναψυχής σε ελληνικά λιμάνια, προερχόμενων από οποιονδήποτε γεωγραφικό προορισμό, καθώς και της με οποιονδήποτε τρόπο αποβίβασης επιβατών από τα σκάφη αυτά για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διάδοση του κορονοϊού στην ελληνική επικράτεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Aχιλλέας Τόπας/economistas.gt

Την οργή του υπουργείου Ναυτιλίας και της ΕΤΑΔ, η οποία διαχειρίζεται ορισμένες από τις κρατικές μαρίνες, έχουν προκαλέσει περιστατικά ελλιμενισμού ιδιωτικών σκαφών στη μαρίνα Αλίμου, παρά το γεγονός ότι από τις 19 Μαρτίου με απόφαση των υπουργών Υγείας και Ναυτιλίας απαγορεύεται για ένα μήνα ο κατάπλους ιδιωτικών πλοίων θαλάσσιας αναψυχής σε ελληνικά λιμάνια από οποιονδήποτε προορισμό, στο πλαίσιο λήψης μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Τις τελευταίες 10 ημέρες κι ενώ έχουν τεθεί σε εφαρμογή πολύ αυστηρά μέτρα λόγω της υγειονομικής κρίσης του Covid – 19, έχουν σημειωθεί δύο περιστατικά παράνομου κατάπλου ιδιωτικών σκαφών αναψυχής στη μαρίνα Αλίμου, ενώ εν πλω με προορισμό ελληνικά λιμάνια βρίσκονται περίπου 30 νεότευκτα σκάφη.

Πρόκειται για σκάφη αναψυχής που ξεκίνησαν από λιμάνια της βόρειας Γαλλίας στα οποία επιβαίνουν πληρώματα δίχως επιβάτες. Πολλά από αυτά έχουν καταπλεύσει τις τελευταίες εβδομάδες και σε λιμάνια της Ιταλίας, σύμφωνα με πληροφορίες.

Δύο σκάφη από τη Βόρεια Γαλλία
Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η παράνομη είσοδος σκάφους αναψυχής τη Δευτέρα στη μαρίνα Αλίμου στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα. Πηγές με γνώση της υπόθεσης αναφέρουν ότι ο κυβερνήτης του σκάφους κατέπλευσε στη μαρίνα Αλίμου αγνοώντας τις εντολές του λιμενικού το οποίο τον κάλεσε να σταματήσει.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κατάπλους του σκάφους προκάλεσε έντονη ανησυχία στις αρχές και στους πολίτες που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στη μαρίνα Αλίμου, δεδομένου ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες στη Μεσόγειο με δυνατότητα ελλιμενισμού 1.100 σκαφών.

Σε κάθε ένα από τα τρία άτομα που επέβαιναν στο σκάφος επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ ενώ σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία. Η παραβίαση της απαγόρευσης κατάπλου ιδιωτικών πλοίων σε ελληνικά λιμάνια, προερχομένων από οποιοδήποτε γεωγραφικό προορισμό, επισύρει και ποινή φυλάκισης δύο ετών.

Στη μαρίνα μετέβη κλιμάκιο του ΕΟΔΥ προκειμένου να δώσει οδηγίες στο πλήρωμα το οποίο έχει τεθεί σε καραντίνα ενώ στο σκάφος έγινε απολύμανση.

Αντίστοιχο περιστατικό συνέβη πριν από περίπου 10 ημέρες όταν σκάφος αναψυχής, το οποίο πριν φτάσει στην Ελλάδα είχε ελλιμενιστεί στην Ιταλία, κατέπλευσε παράνομα στη μαρίνα Αλίμου δίχως να ενημερώσει το αρμόδιο λιμεναρχείο Σαρωνικού, το φορέα διαχείρισης της μαρίνας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Στο σκάφος επέβαιναν δύο άτομα τα οποία στη συνέχεια μετέβησαν στην Πάτρα και το Μαρκόπουλο αντίστοιχα. Εδώ και λίγες ημέρες οι δύο άνδρες, οι οποίοι αναζητήθηκαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου, εντοπίστηκαν και τέθηκαν σε καραντίνα. Οι δύο παραβάτες έχουν ελεγχθεί για το εάν είναι φορείς του Covid – 19 και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ενημερωθούν οι αρχές για τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Η θέση του ΣΙΤΕΣΑΠ
Τα περισσότερα από τα σκάφη αναψυχής που εμπλέκονται στην υπόθεση εκπροσωπούνται από το Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος (ΣΙΤΕΣΑΠ), ο οποίος έχει ζητήσει να εξαιρεθούν από την ισχύουσα απαγόρευση κατάπλου με επιστολή προς τους υπουργούς Ναυτιλίας και Υγείας.

Σύμφωνα με το ΣΙΤΕΣΑΠ όλα τα σκάφη ξεκίνησαν από τη βορειοδυτική Γαλλία πριν από τις 19 Μαρτίου που τέθηκε σε ισχύ η κοινή απόφαση του Γιάννη Πλακιωτάκη και του Βασίλη Κικίλια.

«Τα σκάφη αυτά λόγω των πολυήμερων πλόων (20 με 30 ημέρες) και τις απαγορεύσεις προσέγγισης σε άλλες χώρες, δεν έχουν επάρκεια νερού, τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων για να συνεχίσουν να πλέουν χωρίς σκοπό. Ορισμένα άτομα από τα πληρώματα, ως άνθρωποι, υποφέρουν και από χρόνιες παθήσεις υγείας (που δεν τους αποτρέπει από την κυβέρνηση σκάφους) και αν δεν δοθούν προμήθειες σύντομα θα στερούνται και την φαρμακευτή τους αγωγή», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η επιστολή του Συνδέσμου προς τους δύο υπουργούς.

Κυβερνητικά στελέχη με γνώση της υπόθεσης τονίζουν ότι τα αυστηρά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας θα εφαρμοστούν δίχως την παραμικρή παρέκκλιση, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί ο κατάπλους σε κανένα ιδιωτικό σκάφος αναψυχής σε ελληνικό λιμάνι τουλάχιστον έως τις 19 Απριλίου.

Το ίδιο μήνυμα έχει στείλει το υπουργείο Ναυτιλίας και σε αρκετές εταιρείες κρουαζιέρας, οι οποίες ζητούν επίμονα να επιτραπεί ο ελλιμενισμός πλοίων στον Πειραιά.

Κατά τις ίδιες πηγές, το σκάφος που κατέπλευσε τη Δευτέρα στη μαρίνα Αλίμου καθώς και ορισμένα άλλα, ξεκίνησαν από τη Γαλλία πριν από την έναρξη της απαγόρευσης κατάπλου στις 19 Μαρτίου.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, για το ζήτημα έχει ενημερωθεί και το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο έχει δώσει ρητές εντολές να μην εξαιρεθεί κανένα σκάφος από την απαγόρευση ελλιμενισμού.

Η αντίδραση της ΕΤΑΔ
Τα περιστατικά παράνομου κατάπλου στη μαρίνα Αλίμου, η οποία σύντομα θα παραχωρηθεί στην «Άκτωρ Παραχωρήσεις» για 40 έτη, έχουν προκαλέσει και την έντονη αντίδραση της ΕΤΑΔ που είναι ιδιοκτήτρια του τουριστικού λιμένα.

Η εταιρεία από την πρώτη στιγμή που εντόπισε τις συγκεκριμένες περιπτώσεις ενημέρωσε τις αρμόδιες λιμενικές αρχές και την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Δικαιοσύνης, Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη.

Μετά από τη βεβαίωση των παραβάσεων ελλιμενισμού, το λιμεναρχείο Σαρωνικού προχώρησε στην αποστολή σήματος σύμφωνα με το οποίο η ΕΤΑΔ τοποθέτησε πλωτό φράγμα τη Δευτέρα στην είσοδο της μαρίνας Αλίμου προκειμένου να αποτρέψει παρόμοια περιστατικά.

Πλωτά φράγματα έχουν τοποθετηθεί και στις υπόλοιπες μαρίνες της Αττικής, οι οποίες δυνητικά μπορούν να αποτελέσουν χώρους συγχρωτισμού δεδομένου ότι φιλοξενούν περίπου 3.500 σκάφη

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.