Επίσκεψη Θεοδωρικάκου στο εργαστήριο καινοτομίας (Blue Lab) του Πειραιά (VIDEO)
Το υπουργείο Εσωτερικών στηρίζει καινοτόμες δράσεις οι οποίες στοχεύουν στην αλληλεγγύη και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, τόνισε ο υπoυργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος κατά την επίσκεψή του στο Blue Lab του Πειραιά, ένα εργαστήριο καινοτομίας που υποστηρίζεται από τον Δήμο Πειραιά.

Ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Μώραλης υποδέχθηκε τον υπουργό Εσωτερικών και τον ενημέρωσε για την πρωτοβουλία του Δήμου Πειραιά να κατασκευάσει ειδικές ασπίδες προστασίας προσώπου με τη μέθοδο της 3D εκτύπωσης, τις οποίες στη συνέχεια προσφέρει σε γιατρούς και νοσηλευτές σε δημόσια νοσοκομεία.


Ανδρέας Κονδύλης: Οκτώ αλήθειες για το νέο Δημαρχείο Αλίμου
Μετά την ενημέρωση από τον κ. Μώραλη ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος συνεχάρη τον Δήμαρχο Πειραιά για την πρωτοβουλία του και δήλωσε:

«Σε αυτήν την πολύ μεγάλη κρίση που περνάει η πατρίδα μας εξαιτίας της διάδοσης του κορωνοϊού, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες αναδεικνύονται τελικά σε ένα πολύ – πολύ ισχυρό παράγοντα κοινωνικής ασφάλειας, αλληλεγγύης και σταθερότητας στη χώρα. Όμως σήμερα εδώ, στον Δήμο Πειραιά, βλέπουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει προχωρήσει μπροστά και καινοτομεί. Ο Δήμος Πειραιά κατασκευάζει ασπίδες προστασίας του προσώπου εν είδει μάσκας, τις οποίες όπως πληροφορήθηκα από τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Μώραλη έχει προσφέρει κατά εκατοντάδες σε όλες τις τοπικές μονάδες υγείας στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, σε γειτονικά νοσοκομεία αλλά και σε ιδιώτες γιατρούς. Αξίζουν πάρα πολλά συγχαρητήρια. Αξίζει να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια κι είναι βέβαιο ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, την επόμενη μέρα, αξίζει να έχει ένα πολύ ισχυρότερο ρόλο στα κοινωνικά πράγματα της χώρας».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν αξιοποιείται από το κράτος αυτή η δυνατότητα του Δήμου Πειραιά ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε:«Eν τοις πράγμασι αξιοποιείται. Από τη στιγμή που η Δημοτική Αρχή δίνει αυτό το υλικό σε δημόσια νοσοκομεία, σε δημόσιες μονάδες του συστήματος υγείας και σε ιδιώτες γιατρούς βρίσκεται ήδη υπό αξιοποίηση. Θα κουβεντιάσουμε με τον Δήμαρχο πώς μπορεί αυτή η πρωτοβουλία να επεκταθεί πολύ περισσότερο και να αξιοποιηθεί, γιατί κανείς δεν μας εγγυάται πόσο θα κρατήσει αυτή η κρίση. Αποδείχτηκε σε αυτή την κρίση, πόσο μεγάλη αξία έχει, η Ελλάδα να έχει αυτάρκεια σε ορισμένα αναλώσιμα και σε ορισμένα προϊόντα για να τα καταφέρει. Διότι φτάσαμε στο σημείο να ψάχνουμε να βρούμε, στην Κίνα ή οπουδήποτε στη γη, μάσκες για να καλύψουμε το προσωπικό. Άρα επειδή έχουμε χρόνο μπροστά μας για αυτή τη μάχη θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αξιοποιηθεί καλύτερα αυτό το καινοτόμο πνεύμα και αυτή η πρωτοβουλία του Δήμου Πειραιά.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε:

«Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχθήκαμε σήμερα τον αρμόδιο και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο, προκειμένου να τον ενημερώσουμε για την καινοτόμα πρωτοβουλία του Δήμου, να δημιουργεί από μηδενική βάση ασπίδες προστασίας προσώπου για το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας. Η Αυτοδιοίκηση είναι και πάλι στην πρώτη γραμμή, δείχνει το κοινωνικό της πρόσωπο, είναι κοντά στον πολίτη και είμαστε παρόντες σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, σε άριστη συνεργασία με την Κεντρική Διοίκηση.

Έχουμε ήδη παραδώσει ασπίδες προστασίας προσώπου σε αρκετές νοσοκομειακές μονάδες, όπως το Τζάνειο, το Μεταξά, τον Ευαγγελισμό, καθώς και τους Ιατρικούς Συλλόγους Πειραιά και Αθηνών. Στόχος μας είναι να ικανοποιήσουμε όσα περισσότερα αιτήματα μπορούμε και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που συμβάλλουμε στο έργο όλων όσοι δίνουν μάχη για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού. Θέλουμε επίσης, να εξετάσουμε το ενδεχόμενο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, η οποία έχει χρηματοδοτήσει το έργο του «Blue Lab», να αυξήσουμε τη δυνατότητα παραγωγής μας με νέους 3D εκτυπωτές, ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε ακόμη περισσότερες ασπίδες, εφόσον η πανδημία συνεχιστεί. Πλέον εκτυπώνουμε ασπίδες προστασίας προσώπου σε 24ωρη βάση και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους τεχνικούς του «Blue Lab» για τη δουλειά και τον ζήλο που επιδεικνύουν καθώς και τους εργαζόμενους της Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι αυτή τη δύσκολη περίοδο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για περαιτέρω πρωτοβουλίες του Δήμου σχετικά με νέες δράσεις καινοτομίας στην πόλη, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, τόνισε ότι στο κτήριο της ΧΡΩΠΕΙ στην Πειραιώς σε έκταση 18.000 τ.μ. προωθείται από την κυβέρνηση η δημιουργία του μεγαλύτερου Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας της χώρας, προσθέτοντας: «Θεωρώ ότι με τη δημιουργία αυτού του μεγάλου έργου, με το «Blue Lab», καθώς και με τα κονδύλια που έχει εξασφαλίσει ο Δήμος από ευρωπαϊκά προγράμματα για νεοφυείς επιχειρήσεις και για επιχειρηματικότητα, δημιουργείται ένα «πλέγμα» καινοτομίας στον Πειραιά και στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό».


Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.