Aναβίωση του εθίμου «Κεσκέκι» στην Καισαριανή




Για 14η χρονιά το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού και Ανάδειξης της Σύγχρονης Ιστορίας του Δήμου Καισαριανής σε συνεργασία με τον Μικρασιατικό Σύλλογο Καισαριανής τίμησαν την μαύρη επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής πραγματοποιώντας το έθιμο ΚΕΣΚΕΚΙ .

Το πρωί της Τετάρτης 25/9 στα «Ξύλινα» ξεκίνησε η διαδικασία της παρασκευής του παραδοσιακού φαγητού. Με την παρουσία τους κόσμησαν την έναρξη του εθίμου οι μαθητές και εκπαιδευτικοί του 1ου και 2ου Δημοτικού σχολείου Καισαριανής της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης.

Το βράδυ της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στην πλατεία 200 ηρώων στο Σκοπευτήριο με τη χορωδία του Μικρασιατικού Συλλόγου υπό τη διεύθυνση της Βιβής Βουτσελά , το χορευτικό του Συλλόγου (χοροδιδάσκαλος Γιάννης Γκούλτας). Ακολούθησε το παραδοσιακό μουσικό σχήμα «ΔΗΘΕΝ».

Μετά τον χαιρετισμό της Προέδρου του Μικρασιατικού Συλλόγου κ. Στέλλας Σαρρηπαναγιώτου ο Δήμαρχος Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος είπε τα ακόλουθα:

«Φίλες και φίλοι, Αγαπητοί συμπολίτες,

Καλώς ήρθατε στο Κεσκέκι 2019.

Όπως κάθε φθινόπωρο, εδώ και πολλά χρόνια, έτσι και φέτος, το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού του Δήμου μας σε συνεργασία με το Μικρασιατικό Σύλλογο Καισαριανής ξαναστήσανε καζάνι, παρά τις προεκλογικές φήμες ότι η νέα δημοτική αρχή θα το καταργήσει.

Αγαπητοί συμπολίτες δε θα σας κουράσω με πολλά λόγια.

Θα μου επιτρέψετε όμως να δράξω της ευκαιρίας και να σας καθησυχάσω πως δε σκοπεύουμε να καταργήσουμε κανένα έθιμο και καμία εκδήλωση.

Αντιθέτως. Θα προσθέσουμε εκδηλώσεις.

Κύριο μας μέλημα είναι να αναδείξουμε τη Μικρασιατική ταυτότητα της πόλη μας.

Γιατί πρωτίστως είμαστε μια πόλη που δημιουργήθηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες.

Και σήμερα αναβιώνοντας το έθιμο, τιμούμε τη μνήμη τους, τα βάσανα που πέρασαν όταν εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, τις θυσίες που έκαναν για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους από το μηδέν, εδώ, στους πρόποδες του Υμηττού, θεμελιώνοντας την πόλη στην οποία ζούμε σήμερα.

Μια πόλη στην οποία οφείλουμε και δεν μας οφείλει.

Οφείλουμε να αναστηλώσουμε ιστορικά κτίρια, να φροντίσουμε τους δημόσιους χώρους, να αναδείξουμε την πολιτιστική κληρονομιά μας.

Οι Μικρασιάτες φημιζόμαστε, για το καλό μας γούστο, για τη γενναιοδωρία και την ανοιχτή μας καρδιά και βέβαια για την κουζίνα μας.

Έθιμα όπως το Κεσκέκι, μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες από όλη την Αθήνα. Να μας επισκεφθούν και να μάθουν περισσότερα για τον πολιτισμό μας, ενώ τρώμε και πίνουμε όλοι μαζί σαν μια μεγάλη οικογένεια.

Άλλωστε και οι πρόγονοί μας, όταν πρωτοήρθαν, συμπεριφέρθηκαν σαν μια μεγάλη οικογένεια. Συμπαραστάθηκαν ο ένας στη φτώχεια και τον πόνο του άλλου. Βοήθησαν ο ένας τον άλλον να χτίσουν τα σπίτια τους, μοιράστηκαν τα υπάρχοντά τους..

Τηρώντας έθιμα όπως το Κεσκέκι, τιμούμε αυτή την κληρονομιά. Της αλληλοβοήθειας και της συνύπαρξης.

Γιατί τί άλλο είναι το σημερινό τραπέζι παρά μια αφορμή να βρεθούμε όλοι μαζί, να φάμε όλοι μαζί και να συνυπάρξουμε;

Μια αφορμή να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα και τα άγχη, να ξεσκάσουμε, ας το πούμε απλά.

Είναι επίσης και μια αφορμή να παραμερίσουμε όσα μας χωρίζουν.

Το είπα εξαρχής και δεν θα σταματήσω να το λέω:

Αυτή η Δημοτική Αρχή θα είναι εδώ για όλους τους Καισαριανιώτες. Θα ενώσει. Δεν θα διχάσει.

Οι περισσότεροι από εσάς γνωρίζετε την ιστορία του εθίμου.

Γνωρίζετε πως το Κεσκέκι είναι μια γιορτή για να «στεριώσει ο γάμος», «να αποδώσει η σοδιά» ή μια κοινότητα να γιορτάσει την καλοτυχία, την ευημερία και την υγεία της.

Τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει πολύ, εδώ και εκατοντάδες χρόνια, κι ας καλπάζει πλέον η τεχνολογία και η επιστήμη.

Οι ανθρώπινες σχέσεις, ειδικά σε μικρές κοινωνίες, εξακολουθούν να βασίζονται στις ίδιες αρχές.

Την εμπιστοσύνη, την αγάπη, τον αλληλοσεβασμό, την αλληλεγγύη.

Στο σύντομο χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τότε που αναλάβαμε, δεν καταργήσαμε καμιά δομή αλληλεγγύης.

Αντιθέτως, τις επισκεφθήκαμε όλες ξεχωριστά.

Διαβεβαιώσαμε προσωπικά όλους τους οφελούμενους πως η υποστήριξη όχι μόνο δε θα σταματήσει, αλλά θα ενισχυθεί.

Έχουμε ήδη ξεκινήσει συναντήσεις με φορείς και συλλόγους. Επισκεπτόμαστε τα σχολεία, συνομιλούμε με τους γονείς και τους καθηγητές, συζητάμε για τις ανάγκες και τις προτεραιότητες.

Εντάξαμε επιτέλους το Δήμο μας στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Υπογράψαμε το Σύμφωνο για το Κλίμα και την Ενέργεια, αναζητώντας κονδύλια για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δήμου, σε μια μεγάλη προσπάθεια να κάνουμε το χρέος μας προς το περιβάλλον, προς τον πλανήτη.

Έχουμε πραγματοποιήσει ήδη 3 συναντήσεις με ομάδες του Μετσόβιου Πολυτεχνείου που θα υλοποιήσει για το Δήμο μας σειρά μελετών προκειμένου να λυθούν σημαντικά προβλήματα της πόλης και να αξιοποιηθούν και να αναδειχθούν σωστά δημόσιοι και ιστορικοί χώροι.

Δεν επιβάλλαμε εισιτήριο, ούτε στις παιδικές χαρές, ούτε στο Σκοπευτήριο.

Ούτε πρόκειται βέβαια.

Το Σκοπευτήριο θα γίνει Πανευρωπαϊκό Κέντρο Αντιφασιστικού Αγώνα.

Η πόλη θα ξαναμπεί στον ιστορικό χάρτη της Ευρώπης, όχι σαν μνημείο πλέον, αλλά ως χώρος που παράγει ιστορία και πολιτισμό ξανά.

Θα αξιοποιήσουμε άμεσα εγκεκριμένα κονδύλια που έμεναν ανενεργά και ανεκμετάλλευτα για να λύσουμε μια σειρά από προβλήματα.

Τον σημερινό εορτασμό προσωπικά θα ήθελα να τον δω σαν την τελετή της αρχής της πορείας όλων μας για να καταφέρουμε να παράξουμε το έργο που αξίζει στην πόλη,

να αποδώσει η σοδειά μας,

ο κόπος μας,

ο αγώνας που ήδη έχουμε ξεκινήσει και θα κάνουμε κάθε μέρα.

Ας ευχηθούμε λοιπόν ο ένας στον άλλο στην υγεία μας, καλή μας όρεξη και καλή διασκέδαση!

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.