Στο Πολιτιστικό Κέντρο Μοσχάτου οι θεατρικές παραστάσεις
Ξεκινούν από τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019 έως και την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019 οι παραστάσεις στη Δημοτική Ενότητα Μοσχάτου για το 12ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμων Αττικής.

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιούνται στο Πολιτιστικό Κέντρο Μοσχάτου “Θεόδωρος Αγγελόπουλος” (Κωνσταντινουπόλεως & Σολωμού), με ώρα έναρξης τις 20:15 και ελεύθερη είσοδο για όλους.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των παραστάσεων στη Δημοτική Ενότητα Μοσχάτου:

Στόχος κάθε συλλογικής προσπάθειας για την παραγωγή πολιτισμού μέσα σε μια οργανωμένη κοινωνία, είναι να βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Το θέατρο αποτελεί μια γνήσια μορφή έκφρασης των εσωτερικών δυνατοτήτων του ανθρώπου, αλλά και μέσο καλλιέργειας, γνώσης και εξύψωσης των ανθρώπινων κοινωνιών.

Το ερασιτεχνικό θέατρο, σε ό,τι αφορά την κοινωνική παρουσία του, τις συνθήκες της λειτουργίας του και τις ίδιες τις επιδιώξεις του, γεννά πάντα ορισμένα ερωτήματα: Τι είναι τελικά το ερασιτεχνικό θέατρο; Σε τι αποσκοπεί; Ποιοι είναι οι στόχοι και οι επιδιώξεις του; Πόσο αναγκαίο είναι; Ποιες είναι οι διαφορές και ποια είναι η αξία του σε σχέση με το επαγγελματικό θέατρο; Και, κυρίως, γιατί θα πρέπει ο θεατής να παρακολουθήσει μία ερασιτεχνική παράσταση;

Στο πλαίσιο αυτό, το 2008, με πρωτοβουλία του Θεατρικού Εργαστηρίου του τότε Δήμου Ταύρου και με τη συμμετοχή των Δήμων Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Αιγάλεω, Μαραθώνα και Κορυδαλλού, διοργανώνεται το 1ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμων Αττικής, διοργάνωση που συνεχίζεται απρόσκοπτα μέχρι σήμερα.

Στα ένδεκα χρόνια της πορείας του, το Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου απέκτησε ιδιαίτερα δυναμική πορεία, έχοντας παγιωθεί πλέον ως θεσμός μη διαγωνιστικού Φεστιβάλ, που έχει σκοπό την προώθηση της τέχνης του θεάτρου, της ερασιτεχνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας και της πολιτιστικής «αδελφοποίησης» των Δήμων που συμμετέχουν σε αυτό. Η δημιουργία του Διαδημοτικού Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου δικαίωσε τον κόπο, το μεράκι, την ανιδιοτέλεια αλλά και το πάθος όλων αυτών που συμμετείχαν σε τέτοια σχήματα. Κάθε χρόνο, ένας ολόκληρος κόσμος ερασιτεχνών τηρεί το «εύ αγωνίζεσθαι» σε έναν θεατρικό μαραθώνιο με πάνω από 80 παραστάσεις που περιλαμβάνουν όλα τα είδη της θεατρικής πράξης. Οι δε κάτοικοι των Δήμων που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ, με την αθρόα συμμετοχή τους κάθε χρόνο, αγκαλιάζουν τη διοργάνωση, αποδεικνύοντας ότι το ερασιτεχνικό θέατρο απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Μέχρι σήμερα, έχουν συμμετάσχει στο Φεστιβάλ οι Δήμοι Αγ. Παρασκευής, Αγίου Δημητρίου, Αιγάλεω, Αλίμου, Διονύσου, Ιλίου, Καισαριανής, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα, Μοσχάτου-Ταύρου, Νίκαιας-Αγίου Ιωάννου Ρέντη, Περιστερίου, Περάματος και Πετρούπολης.

Στο πρόγραμμα του Διαδημοτικού Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου συμμετέχουν   επιλεγμένες παραστάσεις, με άξονα τόσο την ανάδειξη της ποιοτικής ερασιτεχνικής δημιουργίας, όσο και την παροχή ευκαιριών σε ολοένα και περισσότερους πολίτες της Αττικής, να παρακολουθήσουν δωρεάν θέατρο στην πόλη τους.

Από το 2017, το Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμων της Αττικής φέρει τη διεθνή πιστοποίηση EFFE Label. Η διεθνής κοινότητα EFFE – “Europe for Festivals, Festival for Europe” αποτελεί πρωτοβουλία της Ένωσης Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ (EFA – “European Festivals Association”) και λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα που προσφέρει τη δυνατότητα αναγνώρισης και συνασπισμού των πλέον καινοτόμων φεστιβάλ πανευρωπαϊκά, στοχεύοντας στην προώθηση της πολιτιστικής πολυμορφίας και της επικοινωνίας μεταξύ των σημαντικότερων Φεστιβάλ της Ευρώπης. Η Πιστοποίηση αποτελεί κάτι περισσότερο από μια επίσημη σφραγίδα αναγνώρισης της αδιάκοπης καλής δουλειάς και της προσφοράς του Διαδημοτικού Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμων Αττικής. Συνεπάγεται κυρίως τη δυνατότητα συμμετοχής του σε μια συνεχή διαδικασία επικοινωνίας και ανταλλαγής με τα σημαντικότερα Φεστιβάλ της Ευρώπης και, ως εκ τούτου, την αυξημένη προβολή, την εισαγωγή καινοτόμων ιδεών και, τελικά, την ενίσχυση της συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών.

 Το 12ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμων Αττικής συνδιοργανώνεται το καλοκαίρι του 2019 από τους Δήμους Μοσχάτου-Ταύρου, Νίκαιας- Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Περιστερίου, Λαυρεωτικής, Αγίου Δημητρίου, Αλίμου και Αγ. Παρασκευής, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.