Εικαστική Έκθεση επιπέδου Εθνικής Πινακοθήκης, στον Άλιμο (VIDEO&ΕΙΚΟΝΕΣ)




“Είμαι πολύ περήφανος γιατί ακουμπάμε το επίπεδο της Εθνικής Πινακοθήκης, που δυστυχώς δεν λειτουργεί” είπε ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της  Εικαστικής Έκθεσης «Από τον Άλιμο με θέα» – Η Νεοελληνική Ζωγραφική από τον Γύζη στον Μόραλη.

Πρόκειται για ένα πανόραμα της νεοελληνικής ζωγραφικής με έργα των Γύζη, Λύτρα, Ιακωβίδη, Βολανάκη, Αλταμούρα, Παρθένη, Μόραλη, Βασιλείου, Μυταρά, Φασιανού κ.ά.

Η Έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2019 με ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 10π.μ. – 9μ.μ. & Σάββατο 5 – 9μ.μ.

 Ο κριτικός και καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο ΕΚΠΑ, Μάνος Στεφανίδης, που επιμελήθηκε την έκθεση, θα ξεναγήσει δωρεάν το κοινό στις 15 και 16 Δεκεμβρίου 2018, στις 12 το μεσημέρι.

“Eίναι η 6η έκθεση που εγκαινιάζουμε, πραγματικά είμαι πολύ συγκινημένος και πολύ περήφανος γιατί ακουμπάμε το επίπεδο της Εθνικής Πινακοθήκης” είπε στην ομιλία του ο Ανδρέας Κονδύλης,

“Με όλα αυτά τα σπουδαία έργα των Ελλήνων δημιουργών, με αυτό το πανόραμα εδώ της ελληνικής ζωγραφικής του 19ου και 20ου αιώνα, που βρίσκεται δίπλα μας και μας αγκαλιάζει και έχει μετατρέψει αυτόν χώρο σε μουσειακή αίθουσα, έχουμε ακουμπήσει το επίπεδο της Εθνικής Πινακοθήκης που δυστυχώς δεν λειτουργεί.

Και εδώ ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δήμων είναι να φέρουμε είτε αγοράζοντας και χτίζοντας Δημοτικές Πινακοθήκες όπως κάνει ο Άλιμος, είτε δανειζόμενοι έργα από μεγάλες ιδιωτικές συλλογές, όπως επίσης κάνει ο Άλιμος.

Είναι μεγάλη η ικανοποίηση και ανυπόκριτη η χαρά μου, όταν διαπιστώνω-και αυτό γίνεται όλο και πιο συχνά- ότι οι πολιτιστικές πρωτοβουλίες του Δήμου μας γίνονται με ενθουσιασμό αποδεκτές από το σύνολο των συμπολιτών μας.

Και αυτό, γιατί από την πρώτη στιγμή στοχεύσαμε ως δημοτική αρχή, όχι μόνο να λύσουμε τα χρόνια προβλήματα του δήμου, αλλά και να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών, πιστεύοντας ότι ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, δεν είναι επίδειξη, δεν είναι νεοπλουτισμός, αλλά βαθιά πνευματική ανάγκη.

Προσπαθήσαμε να αγκαλιάσουμε όλες τις τέχνες, από τον κινηματογράφο και το θέατρο ως τα εικαστικά και το χορό, τη λεγόμενη street art ή τέχνη του δρόμου, τις μουσικές παρεμβάσεις κλπ.

Στήσαμε εκ των ενόντων ένα ανοιχτό πανεπιστήμιο υψηλού επιπέδου, φροντίζουμε σταθερά να σηματοδοτούμε τον δημόσιο χώρο με την πιο ελληνική τέχνη, που είναι η γλυπτική, και βέβαια στήσαμε και στηρίζουμε τη Δημοτική μας Πινακοθήκη, και με αγορές πολύ σημαντικών έργων αλλά και με ανάλογες εκθέσεις, όπως αυτή που παρουσιάζουμε τώρα και που αποτελεί, κατά τη γνώμη μας, γεγονός αληθινά ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας για τον τόπο μας.

Σταθερός μας στόχος, να φέρουμε σε επαφή με την τέχνη το σύνολο των δημοτών μας, αλλά κυριότατα τους νέους και τα παιδιά. Και ειδικά σε αυτούς να δώσουμε εκείνη την εσωτερική παιδεία που τόσο τους λείπει, αλλά και τόσο την έχουν ανάγκη.

Με την έκθεση «Από τον Άλιμο με θέα» παρουσιάζουμε ένα πανόραμα της νεοελληνικής ζωγραφικής, από τον Γύζη, τον Βολανάκη και τον Ιακωβίδη ως τον Βασιλείου, τον Μόραλη, τον Παύλο κ.α. Παράλληλα εκδίδουμε το παρόν βιβλίο, που αποτελεί μια σύντομη αλλά περιεκτική ιστορία της ζωγραφικής μας δημιουργίας, και το προσφέρουμε ως δώρο εν όψει των εορτών!

Σημαντική λεπτομέρεια: πολλά από τα έργα αυτής της ενότητας, που επιμελήθηκε και πάλι ο καθηγητής Μάνος Στεφανίδης, και τον ευχαριστώ για την τόσο ουσιαστική μας συνεργασία, ανήκουν πια στη Δημοτική μας Πινακοθήκη, και άρα είναι κτήμα του καθενός από εμάς.

Τέλος, δράττομαι της ευκαιρίας να χαιρετίσω και ένα καινούριο γλυπτό που από τώρα κοσμεί ένα κεντρικό σημείο του δήμου μας, ως πρώτη συμβολική χειρονομία για τη γλυπτική στον δημόσιο χώρο.

Πρόκειται για τον «Όμηρο» του Γκαγκίν Αλτουνιάν, μια σύνθεση από μπετόν που στοίχισε ελάχιστα, και που είμαστε σίγουροι ότι θα αποτελέσει πρότυπο και πρόκληση και για άλλους δήμους της χώρας. Επειδή ο Άλιμός μας διέθετε και διαθέτει θέα, δηλαδή ανοιχτούς ορίζοντες και αγάπη για τον πολιτισμό.

Η ΤΕΧΝΗ ΔΕΝ ΦΕΡΝΕΙ ΨΗΦΟΥΣ

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής και δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, που παραβρέθηκε στην τελετή των εγκαινίων, τόνισε ότι “την τέχνη όποιος την αγαπάει το κάνει για την ψυχή του, για κανένα άλλο λόγο.

“Πριν δύο χρόνια έφτιαξα μια Πινακοθήκη στον δήμο Νίκαιας Ρέντη, ο οποίος είχε πολλά έργα τα οποία ήταν σε διάφορους χώρους παρατημένα, για δεκαετίες και έχουμε τον δικό μας ιδιόκτητο χώρο αλλά σήμερα αυτό που είδα εδώ, τουλάχιστον ζηλεύω.

Ο δήμαρχος σας είναι μοναδικός που αγαπάει την τέχνη και να ξέρετε ότι η τέχνη δεν φέρνει ψήφους.

Αν θα εγκαινίαζε μια παιδική χαρά, μια πλατεία, αυτό θα ήταν προεκλογικό. Αυτό που κάνει, αυτήν την εποχή 6 μήνες πριν τις εκλογές, είναι το φωτεινό παράδειγμα όχι μόνο για τους νέους δημάρχους αλλά και τους παλιούς, σε σχέση με την τέχνη, και πραγματικά μακάρι να μπορούμε ως τοπική αυτοδιοίκηση να υπηρετούμε τον πολιτισμό, γιατί είναι αυτό που μένει πίσω.

Όλα τα υπόλοιπα, οι πλατείες οι δρόμοι θα χαλάνε και θα ξαναγίνονται. Αν κάτι αφήνουμε πίσω μας αληθινά είναι αυτό το κομμάτι.

 

“Βλέπετε ένα μικρό πανόραμα της ελληνικής ζωγραφικής που ξεκινάει από τον Γκύζη, περνάει στον Βολανάκη, συνεχίζει με τον Ιακωβίδη, τον Παρθένη, τους μαθητές του Παρθένη που είναι ο Βασιλείου, ο Μόραλης, ο Τσαρούχης, ο Διαμαντόπουλος και τελειώνει με τον Μυταρά και τον Τσόκλη

Εδώ υπάρχουν έργα που σε προσκαλούν σε ένα ταξίδι σε μια περιπέτεια, όλα αυτά με τις ανοιχτές θάλασσες, υπάρχουν έργα που έχουν τη γλύκα της Ανατολής”, είπε ο Μάνος Στεφανίδης.

 

 

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.