Μια εντυπωσιακή κατοικία στην Γλυφάδα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ακολουθώντας τις συνθετικές αρχές του γραφείου, αυτή η κατοικία σχεδιάστηκε με πολύ βασικές μεθόδους, που οδήγησαν σε ένα στιβαρό αλλά απλό οπτικά, μονολιθικό αποτέλεσμα με λιτές ξεκάθαρες γραμμές. Με αφετηρία τον κύβο, ο οποίος εξελίσσεται μορφολογικά – σχηματικά, αποκλειστικά και μόνο μέσω της τμηματικής αφαίρεσης, το κτίριο, ως προϊόν της συνθετικής διαδικασίας, χαρακτηρίζεται από την απλότητα στη διάρθρωση των όψεων, η οποία καλείται να συνδιαλεγεί με το μέγεθός και τον όγκο του σε έναν επιτυχημένο πειραματισμό ισορροπίας.

Κεντρικό σημείο αναφοράς – «σκηνικό» του κτιρίου είναι η νότια κύρια όψη του, η μόνη που γίνεται άμεσα και καθ’ ολοκληρία αντιληπτή από το δρόμο και από το εσωτερικό του οικοπέδου. Μέσω της επέκτασής αυτής της όψης εκατέρωθεν ως τα πλαϊνά όρια του οικοπέδου τονίζεται η οριζόντια διάσταση της σύνθεσης, προσδίδοντας στο κτίριο την επιθυμητή στιβαρότητα. Από αυτές τις ίδιες προεκτάσεις της κύριας όψης δημιουργούνται δύο «πύλες» προς τον περιμετρικό περιβάλλοντα χώρο. Η δυτική πύλη βρίσκεται στον άξονα της εξωτερικής εισόδου της ιδιοκτησίας, οδηγεί δε και στην κύρια είσοδο του κτιρίου, η οποία πραγματοποιείται με ένα κατακόρυφο «σχίσιμο» του μονολιθικού όγκου της κατά τα άλλα αδιάρθρωτης δυτικής όψης. Η ανατολική όψη του κτιρίου χαρακτηρίζεται από μεγάλο στέγαστρο, το οποίο αποτελεί συνέχεια, σε οριζόντιο επίπεδο, της τοπικής πλαγιοκάλυψης του κτιρίου με ξύλινα πετάσματα.

Ο υπαίθριος χώρος του κτιρίου, που διαμορφώνεται σε ενιαία στάθμη με διαφορά ενός μέτρου από το επίπεδο του δρόμου, και οι περιμετρικές φυτεύσεις εξασφαλίζουν την απαιτούμενη ιδιωτικότητα στην κατοικία. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο λεπτομερή σχεδιασμό όλων των τμημάτων της κατασκευής τόσο σε επίπεδο αρχιτεκτονικής, όσο και σε επίπεδο εγκαταστάσεων, ώστε το κτίριο να ανταποκρίνεται στις βασικές συνθετικές αρχές του, αλλά και στις απαιτήσεις των σύγχρονων τεχνικών κατασκευής.

Το κτίριο αναπτύσσεται σε δύο υπέργειες στάθμες και μια υπόγεια με συνολικό εμβαδό 902 m². Από το σύνολο της κατοικίας τα 375 m² καταλαμβάνουν τους χώρους των βοηθητικών χρήσεων του υπογείου, ενώ τα 527 m² τους χώρους διαβίωσης της κατοικίας, που αναπτύσσονται σε δύο στάθμες. Το ισόγειο είναι εμβαδού 305 m² και ο όροφος 222 m². Το κτίριο τοποθετήθηκε κεντρικά και βορειοανατολικά ως προς το περίγραμμα του οικοπέδου με τρόπο που να επιτρέπει την περιμετρική ανάπτυξη του κήπου, ενώ στο εμπρόσθιο νοτιοδυτικό τμήμα δημιουργήθηκε κατάλληλος χώρος εκτόνωσης για το καθιστικό και την κατασκευή πισίνας. Σε επαφή με τις όμορες ιδιοκτησίες, στα δύο άκρα του οικοπέδου διαμορφώθηκαν η είσοδος των πεζών (δυτικά) και η ράμπα του υπογείου (ανατολικά).

Εσωτερικά, το επίπεδό του ισογείου περιλαμβάνει τους χώρους διημέρευσης της κατοικίας (καθιστικό, τραπεζαρία, κουζίνα, playroom, ξενώνα, λουτρό) και την είσοδο. Οι χώροι λειτουργούν στο μεγαλύτερο τμήμα τους ενιαία, χωρίς κατακόρυφα διαχωριστικά στοιχεία, επιτρέποντας την ενοποίηση τους τόσο οπτικά, όσο και λειτουργικά. Στο δεύτερο επίπεδο της κατοικίας χωροθετούνται οι «ιδιωτικές» λειτουργίες της κατοικίας (υπνοδωμάτια, γραφείο και λουτρό). Ο πυρήνας κατακόρυφων κινήσεων βρίσκεται κεντροβαρικά της κατοικίας, σε άμεση επαφή με το χώρο της εισόδου και εντάσσεται σε μεγάλο αίθριο που επιτρέπει την άνετη οπτική επαφή του ισογείου με τον όροφο.

Το αίθριο στεγάζεται με οριζόντιο φεγγίτη, ο οποίος αποτελεί συνέχεια του κατακόρυφου επιπέδου της εισόδου. Επιδιώχθηκε όλα τα δωμάτια και οι χώροι της κατοικίας να συνδέονται άμεσα με υπαίθριους ή ημιυπαίθριους χώρους μέσω μεγάλων ανοιγμάτων. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στο άνοιγμα της πρόσοψης στο επίπεδο του ισογείου, μέσω του οποίου γίνεται η «εκτόνωση» του καθιστικού στο χώρο της πισίνας. Πρόκειται για άνοιγμα μήκους 13,00 m, το οποίο αποτελείται από έξι φύλλα ελάχιστου προφίλ, που σύρονται επάλληλα με ηλεκτρικό μηχανισμό. Έτσι τα 8,50 m του ανοίγματος μπορούν να παραμένουν ανοιχτά, ενοποιώντας οπτικά και λειτουργικά το εσωτερικό του κτιρίου με τον περιβάλλοντα χώρο.

 

Η μελέτη εφαρμογής του κτιρίου περιελάμβανε όλες τις τυπικές επιλύσεις των επί μέρους οικοδομικών στοιχείων σε λεπτομερή σχέδια και κείμενα, αναπτύγματα όλων των χώρων του κτιρίου, πίνακες τελειωμάτων και κουφωμάτων, χρωματική μελέτη και τρισδιάστατες απεικονίσεις. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στις πολλές πρωτότυπες και μη τυποποιημένες κατασκευές. Από αυτές ξεχωρίζουν το τζάκι του σαλονιού, η κατασκευή της εξωτερικής εισόδου της ιδιοκτησίας, το εσωτερικό κλιμακοστάσιο, το αίθριο και το στέγαστρο της ανατολικής όψης.

Εξωτερικά το κτίριο φέρει θερμομόνωση με τελείωμα έγχρωμου επιχρίσματος με κοκομετρία «0» σε υπόλευκη απόχρωση, υλικό το οποίο συνδυάζεται με την απλότητα των όψεων. Για τα εξωτερικά δάπεδα χρησιμοποιήθηκαν πλάκες μαρμάρου Νάξου, ξύλινα δάπεδα και χτυπητά μάρμαρα Αλιβερίου σε σκούρο γκρι χρώμα. Τα κουφώματα είναι από αλουμίνιο, βαμμένα με βαφή ανοδίωσης σε χρώμα μαύρο ματ. Στο εσωτερικό κυριαρχεί ο μαύρος γρανίτης στο ισόγειο και το ξύλινο δάπεδο στον όροφο. Οι τοίχοι είναι παντού υπόλευκοι, ενώ σε ελάχιστα σημεία, τα οποία έπρεπε να τονιστούν, έγιναν μαύροι ή καλύφτηκαν με ξύλινη επένδυση.

ΠΗΓΗ – ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ktirio.gr

Αρχιτεκτονική μελέτη: Δόλιχος Μελετητική, Εταιρεία Αρχιτεκτονικών Μελετών
Στατική μελέτη: Ελίζα Παπαδοπούλου
H/M μελέτη: Χριστίνα Νασούλα
Επίβλεψη: Δόλιχος Μελετητική – Γιώργος Τσιρώνης
Τεχνική εταιρεία κατασκευής: KDI Contract
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 902 m²
Χρόνος μελέτης: 2012

Χρόνος κατασκευής: 2013 – 2014.

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.

(ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X