Δημοσθένης Δόγκας: Ακτές δημόσιες, σύγχρονες και λειτουργικές




(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Με αφορμή τη συζήτηση για τις αρχιτεκτονικές μελέτες διαμόρφωσης της Β’ πλαζ Βούλας και του Κάμπινγκ Βούλας, έρχεται και πάλι στο προσκήνιο το θέμα της διαχείρισης των ακτών του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, αυτού του ανεκτίμητου φυσικού αγαθού.

Η διοίκηση Κωνσταντέλλου είχε τη μοναδική ευκαιρία να κάνει πραγματικότητα μια αυθεντική δημοτική διαχείριση με μόνο γνώμονα τη δημοτική βούληση των κατοίκων και εργαλείο το δημόσιο διάλογο, αφού μετά από αγώνες χρόνων το Δημόσιο παραχώρησε τη διαχείριση των ακτών στον Δήμο για 20 χρόνια.

Δυστυχώς όμως επέλεξε το γνωστό και δοκιμασμένο δρόμο. Ο Δήμος απλώς αντικατέστησε το Δημόσιο (ΕΤΑΔ) στον ίδιο ρόλο: Παραχώρηση του δημόσιου αγαθού σε ιδιώτες επενδυτές που με τη σειρά τους υπενοικιάζουν κομμάτια σε άλλους ιδιώτες και όλοι αυτοί κυνηγούν το κέρδος, σε βάρος του πολίτη που καλείται να πληρώσει. Το μοντέλο αυτό όμως μας έφερε στο σημερινό αδιέξοδο. Ακολουθώντας αυτόν ακριβώς τον δρόμο η Β’ πλαζ Βούλας και το Κάμπινγκ Βούλας έμειναν για πάνω από δύο δεκαετίες στο έλεος της φθοράς του χρόνου, αφού τα επιχειρηματικά πλάνα της υπερκερδοφορίας δεν “βγήκαν”.

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Βούλησης, Δημοσθένης Δόγκας, στην τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο τόνισε ότι οι νέες χρήσεις που χωροθετούνται (αθλητικοί χώροι, κινηματογράφος, παιδικές χαρές κ.λπ.) είναι θετικά βήματα και ότι η αναγέννηση του Κάμπινγκ περιλαμβανόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της Δημοτικής Βούλησης.

Επιπλέον, ο Δημοσθένης Δόγκας κατέθεσε μια σειρά από λειτουργικές προτάσεις και παρατηρήσεις με σκοπό τη βελτίωση των μελετών, όπως η πρόβλεψη για πρόσβαση στην παραλία από Άτομα με Αναπηρίες, η παραχώρηση του κάμπινγκ σε ομάδες εθελοντών τους χειμερινούς μήνες με σκοπό τη στήριξη του ΠΙΚΠΑ Βούλας κ.ά. Ειδικά για το Κάμπινγκ Βούλας τόνισε τη σημασία να έχουν όλοι οι δημότες τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες του.

Εξέφρασε όμως τις επιφυλάξεις του για το μεγάλο κόστος των επενδύσεων που σχεδιάζονται (το κόστος των έργων υπολογίζεται σε 7 εκατομμύρια ευρώ και για τις δύο ακτές) και τη δυνατότητα αυτές οι επενδύσεις να αποδώσουν.

Η Δημοτική Βούληση από το 2014 με την κατάθεση του Προγράμματός της έθεσε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων για τη Β’ πλαζ Βούλας και το Κάμπινγκ Βούλας που παραμένει επίκαιρο.

Συγκεκριμένα:

Β’ πλαζ Βούλας

Η Β’ Πλαζ είναι το στολίδι της Βούλας και εμείς θα σας το αποδείξουμε.

Τρόπος λειτουργίας της πλαζ:

Ο τρόπος χρήσης του χώρου αυτού έχει ορισθεί εδώ και χρόνια από τον ΕΟΤ ο οποίος ως επίσημος φορέας και γνώστης της τουριστικής αξιοποίησης δημιούργησε τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, αφήνοντας σε εμάς μια απίστευτα μεγάλη παρακαταθήκη, τις υποδομές.

Οι υποδομές χρειάζονται ανακαίνιση: Σκοπός μας είναι να να ανακατασκευάσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τις εγκαταστάσεις χωρίς νέες προσθήκες. Η δημιουργία σταθμού βιολογικού καθαρισμού κρίνεται αναγκαία για να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα των “λιμναζόντων νερών” της περιμετρικής τάφρου και η χρηματοδότηση του έργου μέσω ΕΣΠΑ απαιτεί μόνο ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ.

Η απομάκρυνση των τσιμεντένιων ντόκων κρίνεται αναγκαία προκειμένου να μπορέσει η παραλία να εκβαθυνθεί. Αυτό εκτός του ότι αναβαθμίζει το οικολογικό αποτύπωμα και την αισθητική όλου του Δήμου μας, θα βοηθήσει και στο να μην δημιουργηθεί ξανά το φαινόμενο της απόθεσης της άμμου και της βαλτοποίησης. Με τον τρόπο αυτό η παραλία μπορεί να επαναλειτουργήσει και να μας χαρίσει έναν αληθινό παράδεισο αναψυχής.

Οι ώρες λειτουργίας του χώρου θα είναι αυστηρά από την Ανατολή ως τη Δύση του Ηλίου.

Οι άδειες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος θα είναι μόνο δύο και με μορφή αναψυκτηρίου και ετήσιο ανοιχτό διαγωνισμό που θα απευθύνεται μόνο σε επαγγελματίες Δημότες. Επίσης, θα δοθεί μια άδεια ψιλικατζίδικου, χώρος για 200 ομπρέλες και 400 ξαπλώστρες χωροθετημένες έξι τουλάχιστον μέτρα από τον αιγιαλό και με μέγιστη ώρα χρήσης της ανά ζεύγος τις δυο ώρες, ενώ οι έχοντες κάρτα Δημότη θα εισέρχονται δωρεάν.

Η αειφορία της επένδυσης για την επαναλειτουργία της παραλίας της Βούλας βασίζεται στη σωστή χρήση των χώρων και των πόρων της.

Χώροι:

Κατασκευή ανοιχτού γηπέδου μπάσκετ και στέγαση μίας τοπικής ομάδας μπάσκετ μέσα στους υπάρχοντες χώρους. Αυτό θέτει σε διαρκή χρήση τον χώρο και τα έσοδα από τα εισιτήρια και την διατήρηση της μιας καντίνας για την κάλυψη των αναγκών, μπορούν να συνεισφέρουν στη διατήρηση του χώρου σε καλά επίπεδα, καθώς και στη φύλαξή του.

Η δημιουργία γηπέδων τένις, minigolf και βόλεϊ είναι κάποιες από τις παροχές που μπορούν επίσης να αποδώσουν ακόμα και κατά τον χειμώνα.

Οι χώροι του πάρκινγκ ανακαινίζονται και μπαίνουν σκίαστρα, επιτρέποντας την ενοικίαση μόνιμων θέσεων στάθμευσης για τους κατοίκους, ενοικιαζόμενων για τους επισκέπτες και δωρεάν μέχρι 4 ώρες για τους έχοντες κάρτα Δημότη.

Πόροι:

Βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα είναι η ανάδειξη του αρχαίου λιμανιού, που υπάρχει βυθισμένο στον χώρο της παραλίας και το οποίο μπορεί να γίνει “σημαία” στην διαφημιστική εκστρατεία για την προσέλευση του κοινού.

Πλήρης εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, καθώς οι πέργκολες και οι εγκαταστάσεις κάθε οργανωμένης παραλίας του τόπου μας μπορούν και πρέπει να λειτουργούν ως ηλιακοί φορτιστές, δείχνοντας τον δρόμο προς την ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων και αφήνοντας ταυτόχρονα σημαντικά έσοδα στη διαχείριση του Δήμου μας.

Πλήρης εκμετάλλευση της θάλασσας με την εγκατάσταση θαλάσσιου πάρκου διασκέδασης. Τέτοια πάρκα υπάρχουν σε όλη τη Μεσόγειο και χαίρουν μεγάλης αποδοχής.

Δημιουργία Ναυτικού Πάρκου και ένταξή του στο Εθνικό Δίκτυο Ναυτικών Πάρκων.

Ένας Δήμος όπως ο δικός μας, με μεγάλη ναυτική παράδοση, αλλά και ενεργό τροπαιοφόρο πορεία έως και τώρα, δεν γίνεται να στερείται ενός αντίστοιχου πάρκου, η επισκεψιμότητα του οποίου θα αγγίζει την πληρότητα λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Η λειτουργία και ο σχεδιασμός του χώρου θα είναι βασισμένος στις αρχές της οικολογίας και της χρήσης μόνο εναλλακτικών πηγών ενέργειας, προκειμένου να είναι αυτάρκης και να ανεβάζει τον δείκτη του οικολογικού αποτυπώματος του Δήμου μας.

Κάμπινγκ Βούλας

Το κάμπινγκ της Βούλας και η αξιοποίησή του είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας!

Το σχέδιο της αξιοποίησής του περιλαμβάνει την ανακαίνιση του χώρου, των υποδομών και την τοποθέτηση σκηνών βαρέος τύπου, εξασφαλίσουμε την αειφορία του χώρου και γι’ αυτό θα δημιουργήσουμε δύο τουριστικές εκστρατείες, μία για κάθε περίοδο.

Συγκεκριμένα, για τη χειμερινή περίοδο, η εκστρατεία περιλαμβάνει την προσέλκυση παραθεριστών:

α) Για επίσκεψη στους ομορφότερους και πιο σημαντικούς προορισμούς μας, οι οποίοι θα περιλαμβάνονται στον ενοποιημένο χάρτη παροχών που θα προσφέρει ο Δήμος μας και τον οποίο όλοι μαζί θα γεμίσουμε.

β) Ιατρικό και φοιτητικό τουρισμό που θα έχει να κάνει με την εθελοντική παροχή υπηρεσιών, στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης στο ΠΙΚΠΑ που το έχει τόσο ανάγκη.

Κατά τη θερινή περίοδο, η εκστρατεία περιλαμβάνει:

α) Τη λειτουργία του χώρου ως αθλητικής κατασκήνωσης τοπικών, εθνικών και διεθνών ομάδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ, κάτι που θα αναβαθμίσει και θα δώσει νέα προοπτική στις ενασχολήσεις των νέων του Δήμου μας.

β) Τη λειτουργία του χώρου ως αθλητικής εγκατάστασης ΑΜΕΑ, λόγω της εύκολης πρόσβασης και τις σχεδόν ανέξοδης διαμόρφωσης που θα χρειαστεί.

Ένας ανάλογος χώρος εκτός του ότι θα αποτελέσει ένδειξη σεβασμού και παιδείας, προβλέπεται πως θα είναι και άκρως επικερδής.

Η λειτουργία και ο σχεδιασμός του χώρου θα είναι βασισμένος στις αρχές της οικολογίας και της χρήσης μόνο εναλλακτικών πηγών ενέργειας, προκειμένου να είναι αυτάρκης και να ανεβάζει τον δείκτη του οικολογικού αποτυπώματος του Δήμου μας.

Όλοι οι εργαζόμενοι των παραπάνω εγκαταστάσεων θα είναι Δημότες του Δήμου μας και η είσοδος για επίσκεψη και χρήση των βασικών εγκαταστάσεων καθώς και η πρόσβαση στην παραλία θα είναι ελεύθερη γι’ όσους έχουν την κάρτα του Δημότη

(Στην αεροφωτογραφία: Η Β’ πλαζ Βούλας σήμερα)

 

Μένουμε Νότια – έλα στο ελεύθερο και ανεξάρτητο group των Νοτίων Προαστίων για να μοιραστούμε ότι συμβαίνει δίπλα μας.

Ειδήσεις, σχόλια, εθελοντισμός, αγορά, έξοδος, καλή ζωή, νεολαία, διασκέδαση, πολιτισμός, περιβάλλον, αθλητισμός, ανθρώπινες ιστορίες.
( ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ- ΑΛΙΜΟΣ – ΒΑΡΗ – ΒΟΥΛΑ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΓΛΥΦΑΔΑ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ – ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.