Ο εφιάλτης του Μαρινόπουλου πάνω από την αγορά!




marinopoulos

Ο μεγάλος εφιάλτης της  αγοράς είναι η πιθανή «πτώση» του Μαρινόπουλου. Μιλάμε για οφειλές άνω των 500 εκ. ευρώ σε εκατοντάδες προμηθευτές, σε  μικρές και μεσαίες ελληνικές εταιρείες και για τους οποίους ακόμη και μία καθυστέρηση της πληρωμής μπορεί να τους κλονίσει . Ποιος είπε ότι τα χειρότερα τα έχουμε αφήσει πίσω μας;

Ειδικά για την περίπτωση του Μαρινόπουλου δεν φταίει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.  Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει πολλές … άλλες αμαρτίες για να της φορτώσουμε κι αυτές. Και για να είμαστε απόλυτα σαφείς, κυβερνητικά στελέχη έχουν ήδη εργαστεί σκληρά για να αποφύγουμε ένα ναυάγιο στο σχέδιο διάσωσης της εταιρείας. Οι πληροφορίες, πάντως, θέλουν να μην προχωράει το σχέδιο με τον Σκλαβενίτη κι αυτό δημιουργεί, όπως είναι φυσικό, ανησυχίες σε όλη την αγορά.

Ακόμη και σε οικονομίες που δεν αντιμετωπίζουν  προβλήματα σαν κι αυτά που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα της κρίσης, υπάρχουν εταιρείες με δυσκολίες, εταιρείες που ανοίγουν και εταιρείες που κλείνουν.

Εταιρείες ανοίγουν επειδή οι μέτοχοί τους βλέπουν μπροστά τους μια επενδυτική ευκαιρία. Και εταιρείες κλείνουν λόγω κακοδιαχείρισης, λόγω κλαδικών προβλημάτων ή απλά διότι ολοκληρώθηκε  γι αυτές ο ιστορικός τους κύκλος. Εταιρείες, λοιπόν, ανοίγουν και κλείνουν. Το θέμα είναι ότι στην Ελλάδα οι εταιρείες μόνο κλείνουν! Κι αυτό είναι ένα πρόβλημα που το χρεώνεται η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.

Η κατάσταση στην αγορά είναι έκρυθμη. Τα κανόνια είναι μία καθημερινή πραγματικότητα. Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα όσων συνέβησαν στο παρελθόν. Γι αυτά που συμβαίνουν σήμερα θα δούμε τις επιπτώσεις τους στο επόμενο χρονικό διάστημα. Δεν βλέπουμε, λοιπόν, για ποιόν λόγο θα βελτιωθεί η κατάσταση. Τι θα είναι εκείνο που θα βοηθήσει την Οικονομία να αλλάξει ρότα. Η υψηλή φορολογία, η πτώση της κατανάλωσης, η έλλειψη επενδύσεων;

Δυστυχώς, οι εργαζόμενοι που χάνουν την δουλειά τους κινδυνεύουν να μείνουν στο κοινωνικό περιθώριο. Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η χώρα  μας στα επόμενα χρόνια, η μεγαλύτερη πρόκληση για την επόμενη κυβέρνηση. Τα λουκέτα δημιουργούν μία στρατιά εκατοντάδων χιλιάδων περιθωριοποιημένων ανθρώπων, αυτών που οι επιστήμονες ονομάζουν μακροχρόνια ανέργους. Οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται δουλειά, χρειάζονται κοινωνική μέριμνα.

Η Αριστερά έχει εξαντλήσει την ευαισθησία της μόνο στις καθαρίστριες! Ούτε μία λέξη δεν ακούσαμε από τον κ. Τσίπρα γι αυτούς τους ανθρώπους. Δεν τον ακούσαμε, για παράδειγμα,  να μιλάει για τους άνεργους της Ηλεκτρονικής. Κι εδώ ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα! Στο γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει μία πραγματική πρόταση για το πώς θα μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να φτιάξουν και πάλι την ζωή τους.

Όλοι καταλαβαίνουν ότι με τα σχεδόν 500 εκατομμύρια του ΕΣΠΑ για τα επόμενα 6 χρόνια δεν μπορεί να ανακάμψει η Οικονομία και να αποκατασταθούν οι πληγές της μεγάλης κρίσης. Η Οικονομία χρειάζεται υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και επενδύσεις ανώτερες των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό το παραδέχτηκε μέσες άκρες και ο κ. Σταθάκης. Χρειάζεται, δηλαδή, ιδιωτικές επενδύσεις. Χρειάζεται νέες δουλειές. Να κλείνει μία προβληματική εταιρεία – επειδή πρέπει να κλείσει- και στην θέση της να ανοίγουν πολλές νέες εταιρείες. Πως θα συμβεί αυτό; Με ευχολόγια;

Το αντίθετο! Εκείνο που φαίνεται ότι θα εξακολουθήσει να συμβαίνει είναι ένας νέος κύκλος λουκέτων, ο οποίος θα ανατροφοδοτήσει τον κύκλο της ύφεσης. Το κακό είναι ότι ένα μεγάλο κανόνι δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αγορά. Μοιάζει σαν να πέφτει μία βόμβα στο κέντρο μιας πυκνοκατοικημένης περιοχής και η πτώση της πρώτης πολυκατοικίας να προκαλεί την πτώση και των διπλανών της. Σαν ένα ντόμινο. Κάποια στιγμή θα εξαντληθεί η ενέργεια της βόμβας και  αντίδραση θα έχει ολοκληρωθεί, αλλά πίσω της θα έχει αφήσει μία μεγάλη καταστροφή, ένα νέο τοπίο.

Αν «πέσει» ο Μαρινόπουλος, για παράδειγμα, θα έχει μείνει μία μεγάλη ζημία στην αγορά. Τα λόγια είναι λόγια. Οι ζημιές είναι ζημιές. Κι οι ζημιές αυτές δεν είναι μόνο των πολυεθνικών, αλλά και δεκάδων μικρών και μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων που με την παρουσία τους στηρίζουν ακόμη την ελληνική Οικονομία. Μακάρι να γίνει κάτι και η εταιρεία να σωθεί. Να αποφύγει τις μεγάλες περιπέτειες και  να σωθούν έτσι  και οι θέσεις εργασίας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Μαρινόπουλος δεν είναι στην ίδια μοίρα με την Ηλεκτρονική Αθηνών. Ότι υπάρχουν ακόμη πιθανότητες να σωθεί και μάλιστα σημαντικές. Η αγορά όμως ανησυχεί. Επειδή ακούει ότι έχει ναυαγήσει το σχέδιο σωτηρίας από τον Σκλαβενίτη, το οποίο είχε διαφημιστεί αρκετά. Θα παραμείνουμε επιφυλακτικοί μέχρι να δούμε τις επίσημες ανακοινώσεις.

Σε κάποια παλιότερη εποχή, όταν είχε έρθει στην χώρα και πάλι ο σοσιαλισμός και οι αγορές μας δάνειζαν, σύσσωμα τα συνδικάτα (και τα εργοδοτικά μαζί) θα ζητούσαν από το κράτος να καλύψει τις ζημίες των προβληματικών εταιρειών. Αλλά αυτά δεν γίνονται στις μέρες μας. Οι ζημίες θα παραμείνουν ζημίες κι έτσι πρέπει να γίνει. Εκείνο που λείπει, όμως, είναι οι συνθήκες για να αναπτυχτεί η επιχειρηματικότητα. Για να μην μετράει κανείς μόνο ζημίες, αλλά να έχει και την δυνατότητα να γράψει και κέρδη. Αν αυτό δεν συμβεί γρήγορα η χώρα θα βιώσει πολύ άσχημες συνθήκες, με το ντόμινο των χρεοκοπιών να απειλεί οτιδήποτε έχει ακόμη παραμείνει όρθιο.

Ακούγοντας κανείς τον κ. Τσίπρα στο μουσείο της Ακρόπολης να μιλάει για την ανάπτυξη, μπορεί να είναι σίγουρος για ένα μόνο πράγμα: Οι άνθρωποι αυτοί δεν πιστεύουν στην  ιδιωτική πρωτοβουλία. Δεν είναι σε θέση να αλλάξουν πολιτική.  Δεν έχουν μία βιώσιμη πρόταση για την επόμενη ημέρα.

Θανάσης Μαυρίδης – liberal.gr

[email protected]

sklavemari

Ως μόνη λύση προβάλλει η ένταξη της Μαρινόπουλος σε καθεστώς εξυγίανσης/προστασίας, καθώς τα δεδομένα του deal με Σκλαβενίτη έχουν ανατραπεί. Οι καταναλωτές που δεν επέστρεψαν, οι κινήσεις προμηθευτών και ο πιθανός νέος ρόλος Σκλαβενίτη.
 Τα δεδομένα πάνω στα οποία στηρίχθηκε η αρχική συμφωνία μεταξύ Μαρινόπουλου και Σκλαβενίτη έχουν ανατραπεί από τις πραγματικές εξελίξεις, πριν ακόμη προχωρήσει η διαδικασία έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αναφέρουν απολύτως έγκυρες πληροφορίες του Euro2day.gr.

Για τον λόγο αυτόν, υπογραμμίζουν, διεξάγονται ήδη πυρετώδεις προσπάθειες, προκειμένου να διασφαλιστεί η διάσωση της εταιρίας που απασχολεί περίπου 12.000 εργαζομένους κι έχει ανοίγματα στην αγορά που υπολογίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, (καθώς δεν υπάρχουν τελευταίοι δημοσιευμένοι ισολογισμοί), σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ, μέσω και της ένταξής της σε επίσημο καθεστώς εξυγίανσης και προστασίας από τους πιστωτές.

Ειδικότερα, προμηθευτές της Μαρινόπουλος σημειώνουν στο Euro2day.gr ότι ενώ μετά την ανακοίνωση του deal με τη Σκλαβενίτης και το νέο δάνειο των τραπεζών προς τη Μαρινόπουλος, έλαβαν την πρώτη δόσηέναντι των οφειλόμενων (που φαίνεται ότι για αρκετούς ήταν της τάξεως του 20%), στη συνέχεια είτε έλαβαν μικρότερα ποσά από ό,τι είχε συμφωνηθεί, είτε δεν έλαβαν τίποτε κι ανησυχούν σφόδρα για τις περαιτέρω εξελίξεις.

Σημειώνεται ότι τα ιδιωτικά συμφωνητικά που υπεγράφησαν με τους πιστωτές προέβλεπαν την καταβολή μιας σημαντικής πρώτης δόσης «έναντι» κι εν συνεχεία τμηματικές καταβολές της προϋπάρχουσας οφειλής, σε συνδυασμό με την παραλαβή νέων προμηθειών επί πιστώσει, ώστε να «σβήσει» σταδιακά το υπόλοιπο.

Ωστόσο, η ζήτηση δεν ανέκαμψε και οι καταναλωτές δεν επέστρεψαν στα καταστήματα με τους ρυθμούς που προβλεπόταν, τινάζοντας στον αέρα τους σχεδιασμούς, αφού οι αναθεωρημένες προβλέψεις για τον κύκλο εργασιών έχουν κατρακυλήσει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, ενώ τα «ανοίγματα» είναι δυσθεώρητα και οι λειτουργικές ζημίες μεγάλες.

Πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι στο μεταξύ οι διαταγές πληρωμής «έρχονται βροχή». Είναι χαρακτηριστικό ότι αργά το βράδυ της Παρασκευής, η γνωστή δικηγορική εταιρία Ν. Αγαπηνός ανακοίνωσε ότι «στο πλαίσιο της συνεχούς επιτυχούς δραστηριοποίησής της εισέπραξε σήμερα, με διαδικασία αναγκαστικής εκτελέσεως, ένα σημαντικό τμήμα της απαιτήσεως του εντολέα μας ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΑΕΒΕ από τη ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ. Στο πλαίσιο της Διαδικασίας της Εκτέλεσης διαπιστώθηκε ότι παρά την επικαλούμενη έλλειψη ρευστότητας από τη ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, σε καθεστώς πίεσης ανευρίσκει τα κεφάλαια για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της».

Σημειώνεται ότι η ΦΛΩΡΙΔΗΣ είναι μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις στον χώρο του εμπορίου και της επεξεργασίας κρέατος και ένας από τους πλέον σημαντικούς και μακροχρόνιους προμηθευτές της Μαρινόπουλος, όπως επισημαίνουν γνώστες της αγοράς.

Αδιασταύρωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αντίστοιχες κινήσεις αναγκαστικής εκτέλεσης προχώρησαν και άλλες εταιρίες, μεταξύ αυτών και η εταιρία Καρυπίδης στη Βόρειο Ελλάδα, η οποία προ καιρού εξαγόρασε την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης και φέρεται να έχει σημαντικές απαιτήσεις από τη Μαρινόπουλος.

Από την πλευρά της τελευταίας, η θέση, όπως διατυπώθηκε στο τέλος της εβδομάδας στο Euro2day.gr, είναι ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης έχει πράγματι επηρεαστεί από τη μειωμένη προσέλευση καταναλωτών, δημιουργώντας προβλήματα στη «ροή» των πωλήσεων και κατά συνέπεια των αποπληρωμών προς προμηθευτές.

Παρότι η πλευρά της εταιρίας εμφανίζεται μάλλον καθησυχαστική, αφενός παραδεχόμενη την ύπαρξη απρόοπτων εξελίξεων και καθυστερήσεων, κι αφετέρου τονίζοντας ότι το ενδιαφέρον των δύο πλευρών για τη συμφωνία παραμένει, η ανησυχία στην αγορά κορυφώνεται.

«H άσκηση ήταν δύσκολη από την αρχή», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος από τον χώρο του μεγάλου λιανικού εμπορίου που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, «και τώρα μάλλον περνά στη σφαίρα του αδύνατου, οπότε θα πρέπει να υπάρξουν πιο ριζικές λύσεις και μάλιστα άμεσα. Σε άλλη περίπτωση, λόγω του μεγέθους των οφειλών, της πληθώρας προμηθευτών και πιστωτών, αλλά και του αριθμού των εργαζομένων, οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες, κι όχι μόνο για το λιανεμπόριο».

Προσώρας οι τράπεζες που στήριξαν τη συμφωνία με τον Σκλαβενίτη κρατούν επισήμως «σιγή ασυρμάτου», σχολιάζοντας απλώς ότι πράγματι «υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες» στην υλοποίηση του deal με τη Σκλαβενίτης, όπως είχε σχεδιαστεί και ανακοινωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σκλαβενίτης θα επένδυε σε κοινή εταιρία με τη Μαρινόπουλος, στην οποία θα περνούσαν τα 33 μεγάλα καταστήματα της δεύτερης (κι ένα μέρος των οφειλών), ενώ η ίδια η Μαρινόπουλος, έχοντας ενισχυθεί κεφαλαιακά από το νέο τραπεζικό δάνειο, θα συνέχιζε να λειτουργεί τα υπόλοιπα καταστήματα, τακτοποιώντας σταδιακά τις οφειλές τους, χωρίς ονομαστικό κούρεμα των πιστωτών.

Ωστόσο, έγκυρες πηγές από τον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό χώρο, που είναι σε θέση να γνωρίζουν, υπογραμμίζουν ότι η αλλαγή του αρχικού σχεδίου είναι επιβεβλημένη κι ότι ήδη γίνονται ταχύτατες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.

Σύμφωνα μάλιστα με έγκυρες πληροφορίες, έχουν ξεκινήσει ήδη συζητήσεις με μεγάλους πιστωτές, προκειμένου να βρεθούν λύσεις με ευρύτερη συναίνεση και με όρους που μπορεί να είναι δυσμενέστεροι από τους προηγούμενους για τους υφιστάμενους πιστωτές της Μαρινόπουλος, αλλά θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος και μεγάλο μέρος των απαιτήσεών τους.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πολύ σύντομα, ενδεχομένως μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα πρέπει πλέον να αναμένεται η αίτηση ένταξης της εταιρίας σε κάποιο άρθρο εξυγίανσης (όπως το 99 και το 106 Β), ώστε να υπάρξει προστασία από τους πιστωτές και να παραμείνει εν λειτουργία η Μαρινόπουλος, προκειμένου να βρεθεί «στρατηγικός επενδυτής», ο οποίος θα αναλάβει πλέον τον έλεγχο όλης της εταιρίας και των καταστημάτων της ανά την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρουν άλλες πηγές, διεξάγονται και επαφές με τη Σκλαβενίτης, χωρίς όμως να θεωρείται δεδομένο ότι τελικώς θα ευοδωθούν, καθώς το μέγεθος του εγχειρήματος θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το deal μεταξύ Μαρινόπουλου και Σκλαβενίτη, που είχε ανακοινωθεί προ μηνών

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.