Μια θάλασσα ειρήνης με τους μαθητές του Αλίμου (VIDEO&EΙΚΟΝΕΣ)




(Ρεπορτάζ – Βίντεο – Φωτογραφίες: Δέσποινα Ιωάννου)

Με σκοπό τη προώθηση των αξιών της Ολυμπιακής Εκεχειρίας,της Ειρήνης και της Συμφιλίωσης, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τίτλο “Θάλασσα Ειρήνης”, στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών.

Το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας (ΔΚΟΕ), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού,Παιδείας & Θρησκευμάτων,σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο και την υποστήριξη του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ),υποδέχτηκε 200 παιδιά,μαθητές της Δ΄Ε΄και ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού (3ο και 6ο) Αλίμου,τα οποία πήραν μέρος σε διαδραστικά – βιωματικά σεμινάρια και σε αθλητικά δρώμενα.
Οι μαθητές κλήθηκαν να εκφραστούν δημιουργικά με καλλιτεχνικές δραστηριότητες και να μάθουν τις τεχνικές Ολυμπιακών αθλημάτων μέσα από το πρόγραμμα, των 5 κύκλων (βάσει των 5 Ολυμπιακών κύκλων)
Οι μικροί μας φίλοι,που δε σταμάτησαν να χαμογελούν σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσηςς, πέρασαν μια ξεχωριστή μέρα δίπλα στη θάλασσα, μαθαίνοντας και κάνοντας πολλά καινούρια πράγματα σε ότι αφορά τον αθλητισμό.

Οι μαθητές του Αλίμου δοκίμασαν τα αγωνίσματα:

-Κωπηλασία με τους Ολυμπιονίκες Βασίλη Πολύμερο και Χρύσα Μπισκιτζή.

-Ιστιοπλοϊα με την Ολυμπιονίκη Βιργινία Κραβαριώτη και τους πρωταθλητές Γιώργο Μαστραντωνάκη, Λεωνίδα Αλυγιζάκη, Χλόη Μακάρ και Αθανασία Φακίδη.

– Τζούντο με την Ολυμπιονίκη Μαρία Καραγιαννοπούλου και τους αθλητές Αθανάσιος Γράψα, Ειρήνη Λαμπαούνα και Σπύρο Κόττα.

-Τεννις παραλίας με τον πρωταθλητή Ελλάδας Γιάννη Δημόπουλο

-Κανόε – καγιάκ με τον πρωταθλητή Ελλάδας Πέτρο Λαζόπουλο

Ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδέας Κονδύλης στην ομιλία του προς τους μαθητές μας τόνισε:
“Οι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει άλλος λαός σε ολόκληρο το κόσμο, που να αγαπάει από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με τέτοιο πάθος τον αθλητισμό και να αναπτύσσει το αγωνιστικό πνεύμα σε τόσο υψηλό βαθμό όσο εμείς οι Έλληνες. Άθλος σημαίνει αγώνας.Τα αθλητικά παιχνίδια μας τέρπουν, μας ευχαριστούν, ψυχαγωγούν τους θεατές και ταυτόχρονα γυμνάζουν το σώμα, δίνουν υγεία και αναπτύσσουν πνευματικές και φυσικές δυνάμεις (ταχύτητα, σωματική δύναμη, επιδεξιότητα, εφευρετικότητα και φρόνηση, δηλαδή μυαλό).
Όλες αυτές είναι οι αρετές που τόσο πολύ οι προγονοί μας, οι αρχαίοι Έλληνες, εκτιμούσαν.Για να αγωνιστούν οι αθλητές στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες,γινότανε εκεχειρία,δηλαδή Ειρήνη.
Η Ειρήνη ήταν μια αρχαία ελληνική θεά κόρη  του Δία και της Θέμιδας (Δικαιοσύνη) και παιδί της ήταν ο Πλούτος. Για το λόγο αυτό απ΄την αρχαιότητα οι προγονοί μας, είχαν συνδέσει το όνομά της, με την ευνομία, τη δικαιοσύνη, την ευημερία και την αφθονία.
Όπου δεν υπάρχει ειρήνη και επικρατεί ο πόλεμος, εκεί υπάρχει η αδικία, η φτώχεια, η απελπισία και ο κατατρεγμός του ανθρώπου.
Άρα θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας το πόσο σπουδαία είναι η Ολυμπιακή Εκεχειρία, η Ειρήνη και η Συμφιλίωση ανάμεσα στους ανθρώπους”.

Ο διευθυντής του ΔΚΟΕ, Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, έκανε ιδιαίτερη μνεία στη «Θάλασσα Ειρήνης» που στόχο έχει να γεφυρώσει τις διαφορές, να διευρύνει τους ορίζοντες των μαθητών σε ένα πνεύμα συνεργασίας και συμπράξεων, να μην επιτρέψει την εξάπλωση στερεοτύπων, ρατσισμού και ξενοφοβίας, καθώς και να αναδείξει τη σημασία της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των λαών.Ειδικά στη σημερινή ευαίσθητη συγκυρία, όπου μετανάστες και πρόσφυγες μέσω θαλάσσιων οδών αναζητούν ασφαλέστερους προορισμούς, πολλές φορές πληρώνοντας το με την ίδια τους τη ζωή, η ελευθερία και τα όνειρα είναι συνυφασμένα με τη Θάλασσα!Η υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΔΚΟΕ  Ντόρα Πάλλη υπογράμμισε τη σημασία του αθλητισμού στην προώθηση των αξιών της ειρήνης και της φιλίας αλλά και του σεβασμού στα παιδιά.
Το παρών στη γιορτή έδωσαν η Ντόρα Πάλλη (Υποδιευθύντρια ΔΚΟΕ),ο Στέλιος Δασκαλάκη (Υπεύθυνος Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας), ο  Κωνσταντίνος  Φίλης  (Διευθυντής ΔΚΟΕ), ο Ρότζερ Γκαττ (Πρόεδρος ΕΝΟΑ), η Έφη Παπαδήμα (Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων ΕΝΟΑ) οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μαρία Αραπάκη, Στέφανος Διαμαντής και Γιάννης  Μαριόλης  η Ντόρα Δανοχρήστου με τον Στράτο Αστεριάδη, και η καθηγήτρια φυσικής αγωγής Κατερίνα Πέτσου, η οποία έβαλε ένα μικρό λιθαράκι στην εκδήλωση με την εθελοντική της βοήθεια και τις γνωριμίες της.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.