Νέα Σμύρνη: Ξενάγηση στην πλατεία, ( 2,6 εκ.ευρώ από το ΕΣΠΑ), Χρυσοστόμου Σμύρνης (ΕΙΚΟΝΕΣ)




H ανάπλαση της πλατείας Χρυσοστόμου Σμύρνης που κόστισε 2.600.000 ευρώ, (χρηματοδοτήθηκε από κονδύλια του ΕΣΠΑ), είχε  ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, κυρίως από δημοτικές παρατάξεις, που θεωρούσαν το έργο “φαραωνικό, άσχημο, άχρηστο και πανάκριβο”. Η ανάπλαση τελικά  ολοκληρώθηκε και ο δήμος Nέας Σμύρνης παρουσιάζει την αναμορφωμένη πλατεία μέσα από μια σειρά φωτογραφιών:

Ολοκληρώθηκε το έργο ανάπλασης στην ιστορική πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης και τα πρώτα δείγματα αποδοχής του από τους δημότες είναι εντυπωσιακά.

Ο επανασχεδιασμός του χώρου έγινε λαμβάνοντας υπόψιν το διττό ρόλο της πλατείας, το βαθύ, συμβολικό χαρακτήρα της, καθώς ήταν και είναι η ανοικτή γλυπτοθήκη της Μικρασιατικής Μνημοσύνης, αλλά και το ρόλο του κήπου-πνεύμονα πρασίνου για τη γύρω περιοχή.

Μια όαση νερού, πρασίνου χαλάρωσης και παιχνιδιού που στοχεύει να γίνει πόλος συγκέντρωσης των πολιτών του δήμου.

Η κατάργηση του περιμετρικού ορίου και το άνοιγμα του χώρου στην πόλη, ήταν πρωταρχικό μέλημα για την αναβάθμιση της πλατείας. Ο εσωτερικός χώρος αντιμετωπίστηκε σαν ένας ζωντανός κήπος όπου εκτίθενται μνημεία, προτομές, αλλά και υπαίθρια γλυπτά, έργα του Βάσου Καπάνταη.

Όλα συνδέονται άρρηκτα με τη Σμύρνη, αλλά και την Μικρά Ασία, τονίζουν την καταγωγή των πρώτων κατοίκων της συνοικίας και καλλιεργούν τη μνήμη των αλησμόνητων πατρίδων από γενιά σε γενιά.

Γι’ αυτό και η διάταξή τους αποτελεί ένα ζωντανό διάλογο, μια “συνομιλία”, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τους επισκέπτες, ενώ η χρήση της σκουριασμένης λαμαρίνας, συμβολίζει τη διάβρωση που επιφέρει ο χρόνος στη μνήμη των ιστορικών γεγονότων.

Θα ξεκινήσουμε το νοητό σεργιάνι στο παρελθόν, από την είσοδο της πλατείας, όπου και δεσπόζει ο Ανδριάντας του Πατριάρχη Χρυσοστόμου, κατασκευασμένος από ορείχαλκο, έργο του Σμυρνιού γλύπτη Θανάση Απάρτη.

Ο Χρυσόστομος (Καλαφάτης), ήταν ο τελευταίος μητροπολίτης Σμύρνης. Γεννήθηκε το 1867 στην Τρίγλια της Βιθυνίας, στην Προποντίδα και πέθανε μαρτυρικά από τον τουρκικό όχλο κατά τη διάρκεια ανακατάληψης της Σμύρνης από τους Τούρκους.

Πλησιάζοντας τα μνημεία που φιλοξενούνται στην πλατεία, θα δούμε τις προτομές πολύ σημαντικών προσωπικοτήτων, καταγόμενων από τη Μικρά Ασία, περήφανα τέκνα της Ιωνίας.
Παρατηρούμε λοιπόν την προτομή του αντιστράτηγου Λεωνίδα Παρασκευόπουλου, καταγόμενο από τη Σμύρνη, έναν ικανότατο στρατιωτικό που συμμετείχε και διακρίθηκε σε όλες τις στρατιωτικές περιπέτειες της εποχής του.

Την προτομή του Ιωάννη Συκουτρή διαπρεπή φιλόλογου, Υφηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, που γεννήθηκε στη Σμύρνη και φοίτησε στην Ευαγγελική Σχολή.

Την προτομή του Γεωργίου Χόρτον, Αμερικανού διπλωμάτη, ποιητή και φιλέλληνα που το 1922 βοήθησε όσο μπορούσε τους Έλληνες να διαφύγουν μετά την είσοδο του τουρκικού στρατού στη Σμύρνη.

Την προτομή του Δημητρίου Αρχιγένη, γιατρού και συγγραφέα που ασχολήθηκε με την συγγραφή μελετών για σμυρναϊκά θέματα.

Την προτομή του Μιχαήλ Αναστασιάδη, διαπρεπή Φυσικού, καθηγητή Ηλεκτρονικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απόφοιτο της Ευαγγελικής σχολής Νέας Σμύρνης.

Την προτομή του Στέλιου Σπεράντσα, γιατρού και λογοτέχνη, που γεννήθηκε το1888 στη Σμύρνη και είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον Πανιώνιο, καθώς είχε κερδίσει τον πανελλήνιο διαγωνισμό για τη συγγραφή του ύμνου του νεοσύστατου τότε συλλόγου.

Την προτομή του Χρήστου Σολομωνίδη λογοτέχνη και ιστορικού, που γεννήθηκε στη Σμύρνη, σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διετέλεσε βουλευτής και Υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας. Θεωρείται πολύ σημαντικός συγγραφέας, γιατί στις σελίδες των βιβλίων του διασώθηκαν πτυχές από τη ζωή της Σμύρνης, πριν το 1922.

Συνεχίζοντας, θα δούμε μνημεία, στήλες και ηρώα, αέναοι μάρτυρες της πολεμικής προσπάθειας, του θανάτου, της απώλειας που έζησαν οι Μικρασιάτες, του τελικού ξεριζωμού τους και την εγκατάσταση τους στην μητέρα Ελλάδα. Έτσι, θα συναντήσουμε το Μνημείο Προσκόπων Αϊδινίου, έργο του Β. Καπάνταη, αφιερωμένο στη μνήμη των σφαγιασθέντων από τους Τσέτες, προσκόπων του Αϊδινίου, το 1919.

Το Μνημείο των Προσφύγων από την Πέργαμο, έργο κι αυτό του Β. Καπάνταη, αφιερωμένο
στους νεκρούς της Περγάμου τον Αύγουστο του 1922, όταν και οι Τούρκοι εξόντωσαν με ομαδική
σφαγή, τον άμαχο πληθυσμό της πόλης.

Το Ηρώο των Αρμενίων (καμπάνα), είναι το μοναδικό μνημείο των Αρμενίων στην Ελλάδα. Έργο του Β. Καπάνταη, το έστησαν οι Αρμένιοι της Ελλάδας το 1979, προς τιμήν των 1.300.000 Αρμενίων που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους το 1915. Το Ηρώο Αϊβαλίου, στη μεταλλική βάση του οποίου, διακρίνεται η επιγραφή “Αϊβαλί 1580”, ημερομηνία που αναφέρεται στο έτος ίδρυσης της πόλης Κυδωνιές ή Αϊβαλί από τους κατοίκους της Λέσβου.

Τέλος, το έργο του Β. Καπάνταη “Μικρασιατικά Παράλια”, με αναπαραστάσεις από την Ιωνία

Η καινούρια μορφή της πλατείας, διαπνέεται από υψηλή αισθητική και προσδίδει στην είσοδο της πόλης ένα μοντέρνο ύφος που δένει όμως αρμονικά με το παρελθόν. Μπροστά από τον Ανδριάντα του Πατριάρχη, αναβλύζει φωτιζόμενο σιντριβάνι με πίδακες νερού που ξεπηδούν μέσα από την πλακόστρωση της πλατείας και σηματοδοτεί την Β΄ είσοδο στον δήμο Νέας Σμύρνης.

Η κλίση του εδάφους, οδήγησε στην διαμόρφωση μιας σκάλας που διασχίζει κάθετα την πλατεία, ενώ το επικλινές έδαφος καλύπτεται με ακανόνιστα κομμάτια πλακιδίων, θραύσματα της ιστορίας. Στους χωμάτινους αρμούς τους, η περιοδική εμφάνιση κόκκινων λουλουδιών δημιουργεί ένταση, παραπέμποντας σε δραματικά γεγονότα.

Διατηρήθηκαν και αξιοποιήθηκαν τα υπάρχοντα ψηλά δέντρα, ενώ προστέθηκε φυτικό υλικό από την ελληνική χλωρίδα , με στόχο την βιοποικιλότητα, την εποχιακή διαφοροποίηση, αλλά και τη δημιουργία μικροκλίματος στην περιοχή. Οι ψηλές φυτεύσεις υπογραμμίζουν την βασική χάραξη, δίνουν ρυθμό στον περιπατητή και δημιουργούν εισόδους προς το εσωτερικό του κήπου. Όλα τα παραπάνω στοιχεία του πράσινου συνθέτουν ένα τοπίο απόλαυσης, χαλάρωσης και διάλειμμα από την αγχωτική καθημερινότητα.

Περιμένουμε όλους, τους δημότες της Νέας Σμύρνης και μη, να τιμήσουν με την παρουσία τους αυτό το σύγχρονο και λειτουργικά ολοκληρωμένο έργο πρασίνου, αναψυχής και μνημοσύνης, καθώς πιστεύουμε ότι ο χώρος αυτός θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων της πόλης.

Γραφείο Τύπου, Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων

 

 

 

 

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.