ΒΛΑΣΤΟΣ: Κοινωνικός Συνεταιρισμός Ελληνικού – Αργυρούπολης (VIDEO)




(blastos.wordpress.com)

Η ιδέα της ίδρυσης ενός συνεταιρισμού εναλλακτικού και αλληλέγγυου εμπορίου στην περιοχή του Δήμου Ελληνικού, «έπεσε» για πρώτη φορά περί τα μέσα του 2009, όταν τα μαύρα σύννεφα της κρίσης άρχισαν να μαζεύονται απειλητικά και όλα έδειχναν πως δεν θα ήταν κάτι επιπόλαιο και περαστικό.
Βασικός στόχος ήταν και παραμένει, η αντίσταση στην διατροφική κρίση, που είναι η πιό οδυνηρή όψη της συνολικής δομικής κρίσης του συστήματος παραγωγής
Πώς;

1) Με την ενθάρρυνση και στήριξη της ύπαρξης και των προσπαθειών των μικρών ανεξάρτητων παραγωγών και συνεταιριστών, που κόντρα στο «ρεύμα» της μαζικής και κεντρικά ελεγχόμενης βιομηχανικής παραγωγής και διανομής και στην εξ αυτής συνεπαγόμενης διατροφική κουλτούρα, (του παραγωγού κυνηγού κέρδους και του άβουλου μαζανθρώπου καταναλωτή), επιμένουν σε ένα άλλο ήθος, αισθητική και πραχτική στις επίδικες σχέσεις, μεταξύ ανθρώπου-φύσης και παραγωγού-χρήστη.
2) Μέσω της στήριξη της άμεσης επαφής των παραγωγών με τους καταναλωτές, δηλαδή μέσω ενός εναλλακτικού εμπορίου, δίχως διαμεσολαβήσεις, που θα πρόσφερε χώρο στην γνώση των όρων της παραγωγής και των αναγκών των χρηστών των προιόντων, αλλά και καλύτερες τιμές σε αμφότερους.
3) Με την δημιουργία δομών αυτομόρφωσης και ελεύθερης αδιαμεσολάβητης πρόσβασης, στη γνώση θεμάτων που άπτονται της κρίσης της παραγωγής, της διατροφής κλπ αλλά και πιο πραχτικά πράματα, όπως το πώς να φτιάχνουμε τα δικά μας προιόντα .

Αυτές ήταν οι σκέψεις και οι προβληματισμοί και το φθινόπωρο του 2011 το εγχείρημα πήρε σάρκα και οστά.
Με αυτήν την έννοια, σ αυτούς που ρωτούν «τι είναι ο Βλαστός», λέμε πως είναι ένα ακόμη κύτταρο της συλλογικής αντίστασης και πως ο κάθε «Βλαστός» δεν είναι απάντηση αλλά ερώτημα.

Πώς λειτουργεί ο «Βλαστός»

Η συλλογικότητα μας, λειτουργεί αμεσοδημοκρατικά, δίχως ιεραρχίες, αξιώματα, διευθύνοντες και προέδρους με πλήρη ισοτιμία και ισονομία μεταξύ όσων συμμετέχουν.
Αναλόγως των δραστηριοτήτων, λειτουργούν και επιμέρους ομάδες που έχουν την δική τους συνέλευση και αποφασίζουν για τα δικά τους θέματα.
Φυσικά υπάρχει και η σταθερή συνέλευση του «Βλαστού», που όπως και οι άλλες δράσεις είναι ανοιχτή

Δραστηριότητες

· η ανάπτυξη και στήριξη του αλληλέγγυου/εναλλακτικού εμπορίου
· οργάνωση δωρεάν, πάντα, σεμιναρίων μελισσοκομίας, βοτανολογίας μαγειρικής κλπ κλπ
· λιομάζωμα, απ τα λιόδενδρα του δήμου και παραγωγή λαδιού και ελιών
· εμβολιασμός των άγριων ελαιόδεντρων
· δημιουργία αστικού μικρού κήπου
. παραγωγή προιόντωνοικιακής οικονομίας,σαπούνια,φρυγανιές, μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού κλπ
· οργάνωση, στήριξη και συμμετοχή σε δράσεις για ελεύθερους δημόσιους κοινωνικούς χώρους, αεροδρόμιο, παραλία κλπ
· στήριξη και προώθηση εκδόσεων με θέματα αυτοργάνωσης της διατροφής, πχ μπροσούρες για “αστικές καλλιέργειες”, “βότανα” κλπ
· διαλέξεις για διατροφικά ζητήματα και όχι μόνο
· συνεργασία με ομοειδείς και ανάλογες δράσεις
· συλλογικές κουζίνες σε δημόσιους χώρους
· γιορτές αλληλεγγύης κλπ

Τα μελλοντικά σχέδια μας είναι να συνεχίσουμε να δίνουμε το παρόν, να αντιστεκόμαστε στον συρμό της παραίτησης, του απομονωτισμού και της ιδιώτευσης, να διευρύνουμε και να δημιουργούμε συνεχώς νέα πεδία συλλογικών δράσεων.

http://www.youtube.com/watch?v=AY8SqBVLOoo

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.