To Ρέμα Πικροδάφνης εκπέμπει S.O.S.




(Του Γιάννη Πήλιουρα)

Ένα από τα κυριότερα προβλήματα των Νοτίων Προαστίων που επηρεάζει χιλιάδες πολίτες είναι το Ρέμα της Πικροδάφνης. Ένα ρέμα μεγάλης περιβαλλοντικής αξίας για την περιοχή αφού αποτελεί τον μοναδικό πνεύμονα δροσιάς και ζωής για τους κατοίκους και την πανίδα των γειτονιών που διαρρέει. Παρόλα αυτά εδώ και δεκαετίες, όπως είναι γνωστό, όχι μόνο δεν αξιοποιείται αλλά εγκαταλείπεται στην τύχη του, φαντάζοντας πλέον σαν πρόβλημα παρά σαν ευκαιρία για την επίσημη Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς.

Ενδεικτικό της αδράνειας των αρχών είναι ο μη καθαρισμός του ρέματος από την Περιφέρεια. Σε επικοινωνία τόσο δική μου όσο και ενδιαφερόμενων δημοτικών αρχών που περνά το ρέμα, για το γεγονός αυτό, η Διεθυνση Τεχνικών Έργων ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να διενεργήσει τον καθαρισμό για γραφειοκρατικούς λόγους! Παρά το μεγάλο κίνδυνο να ζήσουμε τραγικές στιγμές όπως αυτές που ζήσαμε πριν λίγους μήνες στον Άλιμο και το Παλαιό Φάληρο με γέφυρες να γκρεμίζονται και δρόμους να πλημμυρίζουν, οι διαδικασίες καθυστερούν για το αυτονόητο. Σε αυτό το φαύλο κύκλο μεγάλη ευθύνη έχει και το Υπουργείο Περιβάλλοντος που όχι μόνο δεν έχει πράξει τα δέοντα αλλά παραμένει αμέτοχο και δεν παίρνει κάποια πρωτοβουλία προκειμένου να συνδράμει την Περιφέρεια Αττικής στο δύσκολο έργο της.

Τα παραπάνω έρχονται να ξαναχτυπήσουν το καμπανάκι για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους κατοίκους που επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα το ρέμα αφού μέχρι σήμερα παρά τις διάφορες μελέτες ανάπλασης που έχουν παρουσιαστεί και τα προγράμματα προστασίας, τίποτα ακόμα δεν φαίνεται να υλοποιείται, αφήνοντας το Ρέμα της Πικροδάφνης στην τύχη του, έρμαιο των καταπατητών και των ασυνείδητων που το εκμεταλλεύονται για να πετούν λύματα.

Κάνω λοιπόν έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους να δώσουν έστω και τώρα τη δέουσα προσοχή, να διενεργηθεί άμεσα καθαρισμός του Ρέματος και να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων το χειμώνα που έρχεται. Επιπλέον, καλούνται όλοι ανεξαιρέτως οι αρμόδιοι να κάτσουν ξανά σε ένα κοινό τραπέζι και έχοντας υπόψη παρόμοιες περιπτώσεις αξιοποίησης ποταμών και ρεμάτων του εξωτερικού να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ένα έργο πνοής και ανάπτυξης για την περιοχή που διαρέει το ρέμα. Αξίζει να το τολμήσουν!

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.