«Ο Ήλιος κάνει περισσότερο καλό, παρά κακό στην υγεία» λένε οι επιστήμονες





Τα οφέλη για την υγεία, από την έκθεση στον ήλιο, ίσως είναι πολλαπλάσια σημαντικότερα, από τους κινδύνους που εγκυμονεί, για ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, υποστηρίζουν πως η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου (UV) καταπολεμά την υπέρταση, μειώνοντας τους κινδύνους καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, η ακτινοβολία του ήλιου απελευθερώνει στο αίμα συστατικά που μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Οι θάνατοι που σχετίζονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση, τα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια υπολογίζονται πως είναι έως και 80 φορές περισσότεροι από τους θανάτους που αποδίδονται σε καρκίνο του δέρματος.
Τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν πως η μείωση της αρτηριακής πίεσης σε συνδυασμό με την παραγωγή βιταμίνης D, είναι πολύ σημαντικά «δώρα» της ηλιακής ακτινοβολίας για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Ο δρ. Richard Weller, λέκτορας δερματολογίας στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου δήλωσε: “Υποπτευόμαστε πως τα οφέλη για την υγεία της καρδιάς από την ακτινοβολία του ήλιου, είναι πολύ σημαντικότερα από τους κινδύνους ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος.” “Η έρευνα μας, απέδειξε πως η λήψη βιταμινών D, σε μορφή συμπληρωμάτων διατροφής, δεν υποκαθιστά τις ευεργετικές ιδιότητες της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία.”
“Οι έρευνες θα συνεχιστούν και αν επιβεβαιωθούν τα αρχικά ευρήματα, τότε θα πρέπει να ξανασκεφτούμε σοβαρά τις ιατρικές συμβουλές και οδηγίες που αποτρέπουν την έκθεση μας κάτω από τον ήλιο” αποκάλυψε χαρακτηριστικά στο BBC o δρ. Weller.
Η μελέτη θα παρουσιαστεί την Παρασκευή στο Εδιμβούργο, στο Παγκόσμια Συνέδριο Δερματολογίας που θα πραγματοποιηθεί εκεί.
Πηγή: ΒΒC

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.