Η Γλυφάδα υποδέχεται την Άνοιξη γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης




Η πόλη που δημιούργησε τον μοναδικό Δρόμο των Ποιητών υποδέχεται την Άνοιξη γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με μια εμπνευσμένη εκδήλωση. Από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης 21 Μαρτίου, μαθητές του 2ου Γυμνασίου Γλυφάδας θα απαγγείλουν στίχους, ενώ το Μουσικό Σύνολο του 2ου Γυμνασίου / Λυκείου Γλυφάδας θα παίξει τα ακόλουθα μελοποιημένα ποιήματα:

📍Γράμμα σε Έναν Ποιητή – Καββαδίας, μελοποίηση Ζερβουδάκης

📍 Πολύμνια – Καρυωτάκης, μελοποίηση Υπόγεια Ρεύματα

📍 Την Πόρτα Ανοίγω το Βράδυ – Λειβαδίτης, μελοποίηση Θεοδωράκης



📍 Γούιλη, ο Μαύρος Θερμαστής – Καββαδίας, μελοποίηση Μικρούτσικος

📍 Μέρες Αργίας – Καψάλης, μελοποίηση Διάφανα Κρίνα

📍 Θα ‘ρθει Καιρός – Κατερίνα Γώγου, μελοποίηση Σφέτσας

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Γλυφάδας να παίζουν στο πιάνο μελοποιημένα ποιήματα. Κατά τη διάρκειά της θα διατίθενται στο κοινό αυτοκόλλητα με στίχους ποιημάτων.

«Ελάτε να υποδεχθούμε την Άνοιξη ποιητικά, σε μια εκδήλωση με πρωταγωνιστές τους μαθητές της Γλυφάδας μας. Είμαστε πολύ περήφανοι για τη δουλειά που γίνεται στα σχολεία της πόλης μας. Ελάτε στο Δρόμο των Ποιητών να καμαρώσουμε όλοι μαζί τα παιδιά μας», τονίζει στο κάλεσμά του ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης έχουν οι Αντιδήμαρχοι Παιδείας Γεωργία Βαμβακερού και Πολιτισμού Στέλιος Κουρουπάκης, καθώς και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Γλυφάδας, σε συνεργασία με το 2ο Γυμνάσιο-Λύκειο.

🔵 Έλληνας ο εμπνευστής της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης!

Η έμπνευση για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης ανήκει στον Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα -όπως και σε άλλες χώρες- και να οριστεί συγκεκριμένη ημέρα γι αυτό. Η εισήγησή του έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης Κώστα Στεργιόπουλου, προέδρου τότε της Εταιρείας Συγγραφέων.

Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό της πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά. Ετοιμάστηκε με ελάχιστα έξοδα και πολλή εθελοντική δουλειά, και είχε μεγάλη επιτυχία. Την επόμενη χρονιά, ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, όπως η 21η Ιουνίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε. Η επιλογή της ημέρας ταυτίζεται με την Εαρινή Ισημερία και είναι η ημέρα που εορτάζεται η ποίηση. Είναι η στιγμή κατά την οποία ισορροπεί το φως με το σκοτάδι, η ζωή με το θάνατο, η γέννηση με τη φθορά. Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε:

“Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη, αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες και τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά “Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση”.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.