Γιώργος Παπατριανταφύλλου: Σαπίζουν τα “Μήλα” του Νίκου Σαπέρα




Ο υποψήφιος δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Γιώργος Παπατριανταφύλλου, βρέθηκε στην πλατεία Δημοκρατίας, όπου έχει τοποθετηθεί από τότε που ήταν δήμαρχος ο Παντελής Ειρηνάκης, το υπέροχο γλυπτό του Νίκου Σαπέρα “Μήλα”.

“Πριν από λίγες ημέρες παρατήρησα πως αυτό το έργο (το οποίο εδώ και χρόνια είναι πλήρως παρατημένο), βαφόταν με τρόπο που δεν συνάδει με τη λεπτότητα και την ιδιαιτερότητα που απαιτείται στα εικαστικά έργα.

Η εκτίμηση μου είναι και αυτό θα έπραττα εγώ, πως η συντήρηση ενός τόσο σημαντικού έργου, απαιτεί την ενημέρωση του ίδιου του δημιουργού (εφόσον βρίσκεται εν ζωή και ο Νίκος Σαπέρας βρίσκεται), και τη συνεργασία με ειδικό συντηρητή αρχαιοτήτων και έργων τέχνης.

Σύμφωνα με το τεχνικό Επιμελητήριο, ο συντηρητής αρχαιοτήτων και έργων τέχνης:



αναλαμβάνει τη συντήρηση ή και αποκατάσταση αρχαιολογικών ευρημάτων, μνημείων, εικόνων και άλλων έργων τέχνης.

Ασχολείται με αντικείμενα ή μνημεία που έχουν αρχαιολογική, ιστορική και καλλιτεχνική αξία, προσπαθώντας να τα επαναφέρει στην αρχική τους κατάσταση ή να επιβραδύνει τη φυσική τους φθορά.

Συγκεκριμένα, εξετάζει προσεκτικά τη σύσταση των υλικών και τον τρόπο κατασκευής των μνημείων ή αντικειμένων που αναλαμβάνει να συντηρήσει. Στη συνέχεια, διερευνά την έκταση της φθοράς και τα αίτια που την προκάλεσαν και αποφασίζει για τις τεχνικές-μεθόδους που θα χρησιμοποιήσει για τη συντήρηση και την αποκατάστασή τους.

Τέλος, με τη βοήθεια εργαλείων ή/και τη χρήση χημικών υλικών, προχωρά στον καθαρισμό των επιφανειών, στην καταπολέμηση της οξείδωσης, στην ενίσχυση των φθαρμένων τμημάτων, στην ανάδειξη των χρωμάτων.

Δίνει συμβουλές για τη συντήρηση των αντικειμένων και τις συνθήκες που πρέπει να επικρατούν στους χώρους, όπου φυλάσσονται ή εκτίθενται (μουσεία, αίθουσες τέχνης, ανοιχτοί χώροι, ιδιωτικές συλλογές).

Το αποτέλεσμα είναι το έργο να παρουσιάζει αυτή τη στιγμή μια εξαιρετικά κακή εικόνα με τη νέα βαφή (για την οποία υπόλογη είναι η δημοτική αρχή και όχι οι εργαζόμενοι που εκτέλεσαν οδηγίες), να είναι αμφίβολη η ποιότητα της με ενδεχόμενο φθοράς του έργου και στην πράξη να έχει γίνει επάνω από το φθαρμένο υλικό παρουσιάζοντας εικόνα προχειρότητας και κυριολεκτικά άρπα κόλλα, προσβάλλοντας την αισθητική, τον καλλιτέχνη, την πόλη, προκαλώντας το κοινό αίσθημα.

Επικοινώνησα με τον Κο Νίκο Σαπέρα και τον ενημέρωσα εκφράζοντας του τις απόψεις μου. Συμφώνησε και ο ίδιος πως δεν ήταν η ενδεδειγμένη οδός και μου ανέφερε πως κατόπιν επικοινωνίας του, το έργο θα επιδιορθωθεί.

Θεωρώ πως κάθε έργο τέχνης αλλά και κάθε παρέμβαση διαμόρφωσης τοπίου, οδού, χώρου πρέπει να ακολουθεί την ενδεδειγμένη πορεία και να σέβεται την αξία του έργου, την ιστορία του τόπου , την ποιότητα της αισθητικής και την προσωπικότητα του δημιουργού.

«Οι δουλειές του ποδαριού» δεν ταιριάζουν σε μια κοινωνία πολιτισμού και είναι ένδειξη έλλειψης σεβασμού στους πολίτες και στους δημιουργούς των έργων.

Γιώργος Παπατριανταφύλλου.

Υπ. Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου.

Μπορούμε να αλλάξουμε.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.