Ανησυχία Παπαδόπουλου – Λέκκα για τους σεισμούς στη Θήβα




Νέος σεισμός 3,9 ρίχτερ έγινε λίγο μετά τις 14:30 στην Θήβα και έγινε αισθητός και στην Αττική. Δέκα λεπτά αργότερα έγινε και δεύτερο σεισμός μεγέθους 3,6 ρίχτερ, ενώ λίγο πριν τις 11 το πρωί είχε γίνει σεισμός με το ίδιο επίκεντρο μεγέθους 3,8 βαθμών.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο όλες οι δονήσεις είχαν μικρό εστιακό βάθος και το επίκεντρό τους ήταν 6 χιλιόμετρα από την Θήβα.

Την ανησυχία τους εκφράζουν για το μπαράζ σεισμικών δονήσεων στη Θήβα, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος Διευθυντής Ερευνών – Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και ο Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών. “Οι δείκτες σεισμικότητας μεταβάλλονται προς το χειρότερο το τελευταίο διάστημα” έγραψε χθες στο facebook o Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Αναλυτικά οι αναρτήσεις του:

TO ΜΠΑΡΑΖ ΣΕΙΣΜΩΝ ΣΤΗ ΘΗΒΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!
Σήμερα, ανέβηκε περισσότερο το επίπεδο της σεισμικής δράσης. Από το πρωί τα σημαντικότερα μεγέθη ήταν 3.1, 3.7, 3.7, 3.8. Οι δείκτες σεισμικότητας μεταβάλλονται προς το χειρότερο το τελευταίο διάστημα. Από τον Ιούλιο του 2021 ποτέ δε σταμάτησα να είμαι επιφυλακτικός. Η ανάλυση συνεχίζεται καθημερινά (με δεδομένα ΕΑΑ).



XEΙΡΟΤΕΡΕΥΟΥΝ ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΘΗΒΑΣ Και άλλος σεισμός μεγέθους 3,5 στις 12.44. Είπα χθες ότι χειροτερεύουν οι δείκτες σεισμικότητας. Επειδή πολλοί ζήτησαν διευκρινήσεις, ιδού: Στο τελευταίο διάστημα είχαμε – πολύ αυξημένο πλήθος σεισμών (από το Σεπτέμβριο 2021 είχαμε να το δούμε),- αύξηση στα μεγέθη, πολλούς πάνω από 3,5, μέχρι και 3,9 (από το Σεπτ. 2021 είχαμε να δούμε 3,9),- σταδιακή πτώση της παραμέτρου b, στατιστικά σημαντική. Να, γιατί είμαι επιφυλακτικός. Αυτά προς το παρόν.

Την Πέμπτη 7 Απριλίου, μέσα ένα 12ωρο έγιναν τρεις σεισμοί κοντά στα 4 Ρίχτερ που προέρχονταν όλοι από τα μικρά ρήγματα γύρω από την ευρύτερη της Βοιωτίας – Ασωπίας.

Όλοι οι σεισμοί έχουν κοινά χαρακτηριστικά και εστιακό βάθος από 5 έως 12 χιλιόμετρα γεγονός που τους κάνει ιδιαίτερα αισθητούς, ενώ αυτοί που είναι πάνω από 3,5 Ρίχτερ γίνονται αισθητοί και στην Αθήνα και κυρίως στις περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής.

Το ethnos.gr επικοινώνησε με τον Ευθύμιο Λέκκα ο οποίος παρατήρησε πως από τον Ιούλιο του 2021 οπότε και ξεκίνησε η δραστηριότητα του φαινομένου μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί 2.900 σεισμοί με μεγαλύτερο εκείνον στις 11 Ιουλίου με 4,3 Ρίχτερ.

«Παρατηρούμε την εξέλιξη του φαινομένου και είμαστε σε διαρκή επαφή και με τον δήμαρχο Θήβας αλλά και άλλους δημάρχους της ευρύτερης περιοχής που ζητούν συνεχώς ενημέρωση», είπε στο ethnos.gr ο Ευθύμης Λέκκας μετά τον διπλό σημερινό σεισμό με 3,7 και 3,8 Ρίχτερ στις 14:38 και 14:44.

Όπως τόνισε “είναι θετικό το γεγονός πως δεν έχουν ενεργοποιηθεί όλα μαζί τα πολλά μικρά ρήγματα που υπάρχουν στην περιοχή γιατί σε αντίθετη περίπτωση αυτό θα δημιουργούσε έναν πολύ μεγαλύτερο σεισμό”.

Η ανησυχία για τον Ευβοϊκό
Κοινό μυστικό είναι και η ανησυχία των σεισμολόγων για την ευρύτερη περιοχή του Ευβοϊκού: «Αυτό που έχει πλέον ενδιαφέρον είναι να δούμε που εκφορτίζονται αυτές οι δυνάμεις που προκαλούνται από τους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας. Το ενδιαφέρον μας εστιάζεται και στο Βόρειο Ευβοϊκό και στο Νότιο Ευβοϊκό. Ειδικά στο Νότιο Ευβοϊκό το 1948 είχαμε 6,1 Ρίχτερ και επίσης είχαμε επεισόδιο και το 1986. Από τότε δεν είχαμε άλλη σοβαρή δραστηριότητα και είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε ενήμεροι και προετοιμασμένοι», τόνισε στο ethnos.gr ο Ευθύμιος Λέκκας.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.