Νέα Σμύρνη: Πενήντα χρόνια ζωής μετράει το βεστιάριο του Ομίλου Ελληνικών Χορών «ΟΡΦΕΥΣ»




Το βεστιάριο του Ομίλου Ελληνικών Χορών «ΟΡΦΕΥΣ» στη Νέα Σμύρνη επισκέφτηκε η Αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων Κλαίρη Δεληγιάννη, όπου την υποδέχτηκε η ιδρύτρια του ομίλου κ. Κασσιανή Δικαιουλάκου.

Η κυρία Δεληγιάννη ξεναγήθηκε στους χώρους του πλούσιου βεστιαρίου και είχε την ευκαιρία να γνωρίσει παραδοσιακές φορεσιές, κυρίως τις γυναικείες που αποτελούνται από πολλά κομμάτια και ταυτόχρονα να πληροφορηθεί για τις στολές αλλά και για πολλές συνήθειες – έθιμα της κάθε περιοχής μας που έχουν χαθεί στη λήθη του χρόνου.Η κυρία Δικαιουλάκου αποτελεί μια πολύ σημαντική προσωπικότητα στο χώρο του ελληνικού παραδοσιακού χορού και οι γνώσεις της έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς είναι ένας άνθρωπος που έχει αφιερώσει όλη της τη ζωή σε αυτόν.O Όμιλος Ελληνικών χορών «ΟΡΦΕΥΣ» δημιουργήθηκε το 1970 από την Κασσιανή Δικαιουλάκου με τη βοήθεια και τη συμμετοχή και άλλων φίλων της Ελληνικής παράδοσης.

Στη διάρκεια της 50ετούς και πλέον πορείας του, ο Όμιλος έδωσε εκατοντάδες παραστάσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Οι παραστάσεις αυτές δόθηκαν στην ελληνική και ξένη τηλεόραση, σε φεστιβάλ, συνέδρια, ξενοδοχεία, κρουαζιερόπλοια, εορταστικές εκδηλώσεις κ.ά.Η αξία λοιπόν των κοστουμιών και των άλλων αντικειμένων του βεστιαρίου είναι ιδιαίτερα σπουδαία, καθώς αποτελούν σημαντική πηγή πληροφοριών για την ιστορία του ελληνικού παραδοσιακού χορού.«…Δεν έχουμε αλλάξει τίποτα, οι 1.500 και πλέον φορεσιές είναι όσο πιο κοντά στο «αυθεντικό προκειμένου να γίνεται πιο σωστή δουλειά και παρουσίαση του ελληνικού παραδοσιακού χορού» σχολιάζει η κυρία Δικαιουλάκου

Ένα βεστιάριο — ζωντανό λαογραφικό μουσείο στην καρδιά της πόλης. Είδαμε από κοντά τα τεκμήρια μιας τέχνης που αντιμετωπίζει προκλήσεις και μεγάλη οικονομική στενότητα στην εποχή μας, ιδίως στη χώρα μας. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του βεστιαρίου είναι ο υπόγειος χώρος που στεγάζεται. Οι προβληματισμοί που ανακύπτουν εδώ είναι για πόσο χρονικό διάστημα θα καταφέρει να συντηρηθεί ένας συνεχώς αυξανόμενος όγκος ρούχων σε ένα χώρο που δεν ενδείκνυται ως ο πλέον κατάλληλος. Υγρασία, χώροι χωρίς συντήρηση και μια Άξια γυναίκα, η Κασσιανή που παλεύει να περισώσει έναν ακατάπαυστο ενδυματολογικό πλούτο.



Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.