Παναγιώτης Μελαχρινός: Πως θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στη Νότια Αθήνα




Πρόκειται ουσιαστικά για το κύριο αντιπολιτευτικό αφήγημα που γνωστοποίησε ο Πρόεδρος μας το βράδυ των εκλογών του Ιουλίου 2019.
Η διεύρυνση αυτή παρ’ ότι ανακόπηκε από την έναρξη της πανδημίας και αγκυλώσεις που παρουσιάστηκαν σε θύλακες εντός του φορέα, παράγει ήδη πολιτικά αποτελέσματα.

Όπως η συγκρότηση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (Κ.Ε.Α.) και το Πολιτικό Συμβούλιο που ήδη αποτελούν συλλογικά όργανα ενός προοδευτικού πολιτικού φορέα που μετασχηματίζεται εν’ κινήσει.
Πλέον οι ρυθμοί έχουν αυξηθεί στο εσωτερικό του φορέα, αφού 12 μήνες εντός πανδημίας, έχουμε όλοι αποκτήσει παλαιά και νέα μέλη τις απαραίτητες δεξιότητες για να επικοινωνούμε ψηφιακά, εφόδιο πολύτιμο, για ένα πολιτικό φορέα που το εσωτερικό του κοιτά προς το μέλλον με θεματοφύλακα αξίες του παρελθόντος. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι εκλογές για τα νέα συντονιστικά των οργανώσεων μελών και των νομαρχιακών επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Ως ενεργός πολίτης τον νότιου τομέα της Αθήνας, που ζώ εργάζομαι και κοινωνικοποιούμε στην περιοχή θεωρώ ότι είναι αρκετά τα σημαντικά επίδικά την επόμενη χρονική περίοδο. Περιοχή που αποτελεί ταυτόχρονα την μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, που αυτόματα σηματοδοτεί την σημαντικότητα της περιοχής και στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο.

Μια περιοχή που με έντονη επιρροή του παράκτιου παραλιακού μετώπου του Σαρωνικού, μιας περιοχής με τόσο διαφορετικές γειτονίες και τόσο διαφορετικές ανάγκες.
Ανάγκες όμως που λόγω της πανδημίας και των επιλογών της κυβέρνησης ομογενοποιούνται σε βασικούς άξονες ενδιαφέροντος όπως για καλύτερη-ποιοτικότερη παιδεία, απασχόληση, αθλητισμό -πολιτισμό, προάσπιση του δημόσιου χώρου και ιδιωτικές επενδύσεις με χαρακτηριστικά περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και αειφορίας, διατήρησης εισοδημάτων, βελτιωμένες και περιβαλλοντικά φιλικές αστικές συγκοινωνίες, βιώσιμη αστική κινητικότητα ,υποστήριξη κοινωνικών ομάδων στο όριο της φτώχειας και υπό την απειλή κοινωνικών αποκλεισμών, ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Ενδεικτικά επίδικα της επόμενης περιόδου μπορούν να είναι ζητήματα που σχετίζονται με:



• Την εντός των ορίων της περιοχή μας, ολοκληρωμένη ανάπλαση του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος που αποτελεί ήδη υπέρ – τοπικού χαρακτήρα τοπόσημο και προορισμό αναψυχής και πολιτισμού για την ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας.
• Την σε μικρή απόσταση σημαντική ανάπλαση, σε εξέλιξη ,του φαληρικού όρμου, που θα αποκαταστήσει τις σχέσεις των κατοίκων του Μοσχάτου -Ταύρου και Καλλιθέας με την θάλασσα. Μία ανάπλαση που εκκίνησε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και που κινδυνεύει να αλλοιωθεί από την κυβέρνηση ως προς τον αμιγώς δημόσιος χαρακτήρα της.
• Η εμβληματική επένδυση του Ελληνικού, με το αεροδρόμιο να έχει απομακρυνθεί σχεδόν 20 χρόνια και την διαδικασία αξιοποίησης να εξελίσσεται ήδη πάνω από 10 χρόνια φαίνεται να αποτελεί μια επένδυση σε αρκετή επισφάλεια λόγω δυσμενών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν εντός της χώρας όσο και διεθνώς. Για εμάς κόκκινη γραμμή αποτελεί η συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την προάσπιση της πρόσβασης των πολιτών στο παραλιακό μέτωπο του Αγίου Κοσμά καθώς και την δημιουργία του δημόσιου πάρκου εντός του Ελληνικού. Μια υπέρ – τοπικού χαρακτήρα επένδυση που όμως θα επηρεάσει άμεσα την Γλυφάδα, Άλιμο και Ελληνικό – Αργυρούπολη.
• Η αξιοποίηση μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης της Μαρίνας του Αλίμου.
• Ζητήματα όπως η ασφαλής κυκλοφορία των πεζών στις κεντρικές αρτηρίες της περιοχής (π.χ. λεωφ. Συγγρού, Ποσειδώνος, Βουλιαγμένης).
• Συγκοινωνιακές επεκτάσεις σταθερής τροχιάς σε Καλλιθέα (Ι.Π.Σ.Ν.) και προς την Γλυφάδα.
• Η αξιοποίηση ιστορικών κτιρίων και εμβληματική αναβάθμιση του τμήματος της Πειραιώς που διασχίζει Μοσχάτο και Ταύρο.
• Η εμβληματική παραχώρηση, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, της περιοχής Ασύρματου στον Δήμο Αγίου Δημητρίου και όσο το δυνατόν συντομότερη έναρξη των εργασιών αξιοποίησης προς όφελος των δημοτών.
• Η προστασία της ανθρώπινης ζωής σε κατοίκους που διαμένουν σε κοίτες ρεμάτων της περιοχής μας όσο και η περιβαλλοντική προστασία αυτών των συστημάτων.
• Δημιουργία ζωνών εξάλειψης ψηφιακών ανισοτήτων με ζώνες ελεύθερου wi-fi και δημιουργία ψηφιακών επιμορφώσεων σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες ακόμα και με εθελοντική βάση ώστε να μην μείνει κανένας πίσω.
• Υποστήριξη και ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, του πιο σημαντικού κυττάρου της ελληνικής οικονομίας τις τελευταίες δεκαετίες (σε όρους απασχόλησης και προστιθέμενης αξίας).
• Την υποστήριξη κοινών δράσεων με τα δύο πανεπιστήμια που βρίσκονται στα όρια της νότιας Αθήνας (Πάντειον και Χαροκόπειο).
• Αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων προς όφελος των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων όσο και δυνατότητα πρόσβασης σε δημόσιους χώρους αθλούμενων που αποτελούν τον λαϊκό, μαζικό ,αθλητικό κίνημα.
• Αύξηση του κτιριακού σχολικού αποθέματος της περιοχής μας με προσανατολισμό στην χρήση τεχνολογιών που θα το καθιστά ενεργειακά αυτόνομο και φιλικό προς το περιβάλλον.
• Τέλος οι άνθρωποι της περιοχής μας, το πιο σημαντικό κεφάλαιο της, που ως μαθητές ,παιδιά, γονείς, παππούδες εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές, μικρομεσαίοι οφείλουμε να τους προστατεύουμε ή να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις από ανισότητες (κοινωνικές, εκπαιδευτικές, εισοδηματικές, ψηφιακές, απασχόλησης κ.α.) που επιδιώκει να δημιουργήσει και στην νότια Αθήνα η κυβέρνηση των ‘ Άριστων’.
Με την εκλογική διαδικασία ανάδειξης νέας νομαρχιακής επιτροπής Νότιας Αθήνας πιστεύω ότι η επόμενη νομαρχιακή οφείλει να κινηθεί πέρα από τα στενά πλαίσια ως διαμετακομιστής ενημέρωσης και προβλημάτων μεταξύ της κεντρικού πολιτικού φορέα και των οργανώσεων μελών. Είναι ώρα ενεργοποίησης της νομαρχιακής ως ένα ζωντανό κύτταρο ζύμωσης και συν- διαμόρφωσης της απαραίτητης κοινωνικής ώσμωσης για ένα κόμμα σύγχρονο, εξωστρεφές, που μετασχηματίζεται εν’ κινήσει κοντά στην κοινωνία και τους πολίτες.

Μία νομαρχιακή που σε συνεργασία με τις Ο.Μ., τις δημοτικές μας παρατάξεις αλλά και φίλιες αυτό-διοικητικές δυνάμεις , τοπικούς φορείς αλλά και μεμονωμένους κατοίκους θα έχει βαθιά γνώση για τις τόσο κοινές άλλα και τόσο διαφοροποιημένες ανάγκες της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας της χώρας.

Μελαχρινός Μ. Παναγιώτης
Οικονομολόγος, M.Sc.
Μέλος Συνέλευσης Αντιπροσώπων Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας
Μέλος Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Αγίου Δημητρίου

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.