Ουραγός στην ανακύκλωση ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης




Με ανακοίνωσή της η παράταξη Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού – Αργυρούπολης, επισημαίνει τη χαμηλή αποδοτικότητα του δήμου στην ανακύκλωση με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με “πέναλτι” που σημαίνει αύξηση στο κόστος καθαριότητας κατά 220.000 ευρώ.

“Ο δήμος μας είναι ανάμεσα στους ουραγούς στις επιδόσεις ανακύκλωσης, αφού εμφανίζει ποσοστό 4,9% στις συσκευασίες (μπλε κάδος) και 3,3% στα βιαπόβλητα, με αποτέλεσμα να χάνει το bonus μείωσης και να χρεώνεται παραπάνω σε όλα τα σκουπίδια που παράγει” αναφέρει η ανακοίνωση:

ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΕΙ η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ των ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) στην προ Ημερήσιας Διάταξης συζήτηση, ο Τάκης Κοροβέσης έθεσε εκ μέρους της παράταξής μας, ζητήματα σχετικά με τις πολύ άσχημες εξελίξεις για το θέμα αυτό, στην Αττική και στη πόλη μας.



Πιο συγκεκριμένα:

✅ Καταθέσαμε πρόσφατη απόφαση της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ (Σύνδεσμος των Δήμων και της Περιφέρειας Αττικής που διαχειρίζεται τα απορρίμματά της) σχετικά με την τιμολόγηση των υπηρεσιών του για το 2021.

Σύμφωνα με αυτή, εκτινάσσεται το κόστος ταφής κατά 20% περίπου για το Δήμο μας, αφού συνδέεται με την χαμηλή αποδοτικότητά του στην ανακύκλωση και του επιβάλλεται «πέναλτι», όπως γίνεται για όλους που έχουν χαμηλή ανακύκλωση όπως ο δικός μας.

Αν η απόφαση αυτή ισχύσει, θα επιβαρύνει τα ανταποδοτικά και το κόστος καθαριότητας στο Δήμο μας κατά 220.000 €.

Επίσης επιβάλλει χρέωση στα βιοαπόβλητα (στο 20% της τιμής/τόνο) και στο ανακυκλώσιμο χαρτί (στο 15% της τιμής/τόνο) κάτι που δεν υπήρχε πριν το 2020.

✅ Από τους πίνακες που συνοδεύουν την παραπάνω απόφαση φαίνεται ότι ο δήμος μας είναι ανάμεσα στους ουραγούς στις επιδόσεις ανακύκλωσης, αφού εμφανίζει ποσοστό 4,9% στις συσκευασίες (μπλε κάδος) και 3,3% στα βιαπόβλητα, με αποτέλεσμα να χάνει το bonus μείωσης και να χρεώνεται παραπάνω σε όλα τα σκουπίδια που παράγει.

Είναι χαρακτηριστικό το στοιχείο ότι ενώ το 2020 πληρώσαμε 49,89 €/τόνο, καλούμαστε για το 2021 να πληρώσουμε 58,3€/τόνο, ενώ γειτονικοί μας δήμοι με μόλις πάνω από 5% επίδοση απολαμβάνουν χαμηλότερη τιμή (53,5€/τόνο).

✅ Επισημάναμε το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με την επιμονή στη συγκεντρωτική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, αφού σχεδιάζονται και υλοποιούνται ήδη, νέα επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής και δύο νέες Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων σε συνεργασία (ΣΔΙΤ) με τα γνωστά εργολαβικά συμφέροντα, για ακόμα 30 χρόνια, ενώ παραμένουν και επεκτείνονται πολλές άλλες εγκαταστάσεις στην ίδια περιοχή.

Ταυτόχρονα παρουσιάζεται η καύση σκουπιδιών σαν περιβαλλοντική λύση!

✅ Θέσαμε υπόψη του Δ.Σ. τις αντιδράσεις που έχει ξεσηκώσει η σχεδιαζόμενη πολιτική, τόσο στη Δυτική Αττική με τις πρωτοβουλίες του Δυτικού Μετώπου (Συντονισμός φορέων και πολιτών) ενάντια στον κοινωνικό και περιβαλλοντικό ρατσισμό σε βάρος τους, όσο και της ΠΟΕ-ΟΤΑ (Ομοσπονδία των εργαζομένων στους Δήμους) ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, την κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ των νέων μονάδων και τη περιβαλλοντική αδειοδότηση της ΟΕΔΑ Φυλής.

✅ Παρόλο που αυτά είναι γνωστά στη διοίκηση του Δήμου δεν έχουμε δει καμιά αντίδραση μέχρι τώρα.

Αντίθετα, τακτικότατα βλέπουμε πανηγυρικού τύπου σχετικές ανακοινώσεις, δηλώσεις, αναρτήσεις, φωτογραφίες και video.

Η διοίκηση του Δήμου οφείλει να ανοίξει αυτή τη συζήτηση, να πάρει θέση για τόσο σοβαρά ζητήματα, όχι μόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και να επιδιώξει τη συμμετοχή της κοινωνίας, γιατί χωρίς αυτή κανένα σχέδιο όσο καλό να είναι δεν θα έχει θετικό αποτέλεσμα.

✅ Η δημοτική μας παράταξη έχει επανειλημμένα καταθέσει τις προτάσεις της δημόσια.

Έχει δείξει ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος στη διαχείριση των απορριμμάτων, δημόσιος, περιβαλλοντικά ωφέλιμος, κοινωνικά δίκαιος, αλλά και οικονομικότερος.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. δεσμεύτηκε να το φέρει ως τακτικό θέμα συζήτησης στην επόμενη συνεδρίαση. Είδωμεν!

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.