ΔΕΠΑ: Τοποθέτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου, Κ. Ξιφαρά στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Υδρογόνου




 Στο πλαίσιο των διαδικτυακών δρώμενων που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Υδρογόνου λαμβάνει χώρα, στις 26 & 27 Νοεμβρίου το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Υδρογόνου. Χθες, πραγματοποιήθηκε το πάνελ των CEO, με τη συμμετοχή μελών της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για το Καθαρό Υδρογόνο όπου και εκπροσωπήθηκαν οι 6 πυλώνες του ευρύτερου οικοσυστήματος του υδρογόνου. Το πάνελ, με θέμα «Όραμα και πορεία προς το μέλλον», συντόνισε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Thierry Breton και συμμετείχε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κ.Ξιφαράς.

Όπως σημείωσε ο κ.Ξιφαράς, το σημερινό πάνελ αποτελεί επιβεβαίωση της δέσμευσης των συμμετεχόντων στην επίτευξη των ευρωπαϊκών κλιματικών στόχων και τη δημιουργία ενός καλύτερου και πιο πράσινου μέλλοντος, μέσω της μεγάλης κλίμακας ανάπτυξης τεχνολογιών υδρογόνου. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, άλλωστε, υποστήριξε τη Συμμαχία από την πρώτη στιγμή και προτίθεται να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην επιτάχυνση της αύξησης των τεχνολογιών υδρογόνου σε ολόκληρη την Ευρώπη.

 Ο κ.Ξιφαράς, στο πλαίσιο του πάνελ, κλήθηκε να τοποθετηθεί για τη χρησιμότητα του υδρογόνου στον οικιστικό τομέα (residential applications), έναν από τους έξι πυλώνες του οικοσυστήματος υδρογόνου, με αφορμή το σημαντικό έργο που σχεδιάζεται στη Δυτική Μακεδονία και που θα διασφαλίσει την επαρκή τροφοδότηση της τηλεθέρμανσης της περιοχής μετά τη κατάργηση των λιγνιτικών μονάδων.

Στη σχετική τοποθέτησή του, ο κ.Ξιφαράς αναφέρθηκε στο έργο White Dragon, ένα σημαντικό μέρος του οποίου αφορά σε οικιστικές εφαρμογές, που δημιουργήθηκε ως απόρροια της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνηση στην απολιγνιτοποίηση. Το έργο αυτό έρχεται να στηρίξει την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η οποία επηρεάζεται περισσότερο από την απολιγνιτοποίηση και η οποία εξαρτάται από το σύστημα τηλεθέρμανσης που, σήμερα, λειτουργεί με λιγνίτη. Στον πυρήνα του έργου White Dragon, ανέφερε ο κ.Ξιφαράς, βρίσκεται η χρήση ηλιακής ενέργειας για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, μέσω του οποίου θα αποθηκεύεται η ανανεώσιμη ενέργεια και η περίσσια θα μεταφέρεται μέσω αγωγών ή ειδικών φορτηγών για πολλαπλές χρήσεις. Η καινοτομία όμως του συγκεκριμένου έργου έγκειται και στο γεγονός ότι, μέσω της χρήσης ειδικών κυψελών καυσίμου (SOFC), παράγεται θερμότητα ως παραπροϊόν που μπορεί να καλύψει μέρος των αναγκών των τηλεθερμάνσεων της Δυτικής Μακεδονίας επιτυγχάνοντας, παράλληλα, συνολική αποδοτικότητα άνω του 50%.



Χρησιμοποιώντας το White Dragon Project ως αιχμή του δόρατος, εκτιμάται ότι θα προσελκυθούν επενδύσεις που θα συντελέσουν στη διεύρυνση των εφαρμογών, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και ενισχύοντας την τοπική οικονομία. Τέλος, ο κ.Ξιφαράς υπογράμμισε ότι για το έργο αυτό συνεργάζονται οι σημαντικότεροι βιομηχανικοί εταίροι, της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, προκειμένου να το αναδείξουν σε σημείο αναφοράς για άλλες ευρωπαϊκές περιοχές σε φάση ενεργειακής μετάβασης.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.