Παλαιό Φάληρο – Οκτώβριος 1935: Ο Γεώργιος Κονδύλης απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό




Τεκμηριώνω σήμερα μια φωτογραφία 85 ετών που κανείς δεν γνώριζε την τοποθεσία της.
Ο Πρωθυπουργός και Αντιβασιλεύς Γεώργιος Κονδύλης στο μπαλκόνι της οικίας του από την πλευρά της οδού Αμφιτρίτης, ετοιμάζεται να απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό σχετικά με την ημερομηνία του δημοψηφίσματος για την αποκατάσταση της Βασιλείας στην Ελλάδα.
Πίσω αριστερά γωνία Αμφιτρίτης και Πρωτέως είναι η οικία Γιάκοβλεφ, εδώ ο μουσικοσυνθέτης με την σύζυγο του και τραγουδίστρια Μαίρη Λω, απέκτησαν δύο παιδιά, την Ελένη-Ντολόρες και τον Νίκυ γνωστό για την δράση του σαν δημοτικός σύμβουλος αλλά και σαν αντιδήμαρχος.
Το διώροφο κτίριο με τα δυο παράθυρα ήταν του Γεωργίου Θ. Σακελλαρίου, καθηγητή και επιμελητή της Φιλοσοφικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπως και τακτικός καθηγητής Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Δεξιά ήταν το τσαγκαράδικο του κ. Αντώνη από την Αρμενία και μερικές αποθήκες.
Μετά την Πρωτέως επί της Αμφιτρίτης, το τριώροφο λευκό κτίριο είναι το γνωστό της “Αεροπορίας” ιδιοκτησίας της οικογενείας Φίξ νοικιασμένο στην Πολεμική Αεροπορία για χρήση αξιωματικών του Κ.Ε.Α.
Ο Γεώργιος Κονδύλης ήταν δύο φορές πρωθυπουργός, αντιβασιλέας, πολιτικός, στρατιωτικός και πολλές φορές βουλευτής και υπουργός.
Ως αξιωματικός αναδείχθηκε κυρίως για το θάρρος που επέδειξε στις μάχες, αποφασιστικότητα, αλλά και για τις στρατηγικές του ικανότητες.
Για την ταχύτατη δράση του στον πόλεμο αποκαλείτο “Κεραυνός”.
Αποστρατεύθηκε με το βαθμό του υποστράτηγου, αλλά προήχθη στο βαθμό του Αντιστράτηγου.
Για αρκετά χρόνια μνηστή του ήταν η Παλαιό Φαληριώτισα ζωγράφος Θάλεια Διπλαράκου.
Τρεις μήνες μετά την φωτογραφία απεβίωσε στις 31 Ιανουαρίου 1936, στις 12:30 το μεσημέρι, από συγκοπή καρδιάς, σε ηλικία 57 ετών.
Ευχαριστώ για την βοήθεια στην τεκμηρίωση, τους Nicky N Giakovlef και Sofoklis Theodotos.
Πηγή Ιστορικού Υλικού : Δημήτρης Κακίτσης.
Πηγή – Αρχείο Θεόδωρου Μεταλληνού.
Φωτογραφία – Eric Borchert.
© 1η Δημοσίευση τεκμηριωμένη στο διαδίκτυο από Δ. Κακίτση.
11 Δεκεμβρίου 2019.
Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας-Έρευνα-Κείμενα-Χρονολόγηση-Τεκμηρίωση περιοχής και κτιρίων : Δημήτρης Κακίτσης. Μια φωτογραφία από την συλλογή – © Π.Φ.Κ. ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ Δ.Κ.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.