Μία μέρα χωρίς φαγητό: Τι είναι η αυτοφαγία και πώς βοηθά τον οργανισμό (VIDEO)
Αυτοφαγία είναι η ιδιότητα των κυττάρων να «τρώνε» ένα κομμάτι του εαυτού τους αλλοιώνοντας τα κατεστραμμένα κομμάτια τους και αντικαθιστώντας τα με νέα και υγιή. Με λίγα λόγια, ο μηχανισμός αυτός παρουσιάζεται ως το κλειδί για την επιβράδυνση της γήρανσης και μια καλύτερη υγεία.
Γνωρίζατε ότι μία μέρα χωρίς φαγητό σας κάνει πιο νέους και καθαρίζει τα κύτταρα του οργανισμού σας;
Η αυτοφαγία αποτελεί ένα μηχανισμό κυτταρικής αυτοαποδόμησης, δηλαδή μια μορφή καθαρισμού των άχρηστων ουσιών εσωτερικά των κυττάρων.
Ο Ιάπωνας ερευνητής Γιοσινόρι Οσούμι τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής 2016 για την έρευνα του στον τομέα της αυτοφαγίας.
Η αυτοφαγία αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία ανακύκλωσης συστατικών των κυττάρων που δεν είναι πλέον απαραίτητα ή δεν λειτουργούν σωστά.
Με άλλα λόγια, πρόκειται για ην ιδιότητα των κυττάρων του οργανισμού να ανακυκλώνουν τα συστατικά τους, «τρώγοντας» ένα κομμάτι του εαυτού τους. Με αυτό τον τρόπο, τα κύτταρα ανακυκλώνουν κατεστραμμένα μόρια, ανανεώνονται και διατηρούνται λειτουργικά.
Αυτό που ενισχύει την αυτοφαγία είναι η έλλειψη τροφής στο σώμα.
Τα κύτταρα αισθάνονται ότι λείπει η ενέργεια και τα αμινοξέα κι έτσι προσπαθούν να κάνουν την αναπλήρωση από τα άχρηστα υλικά τους.
Ο μηχανισμός αυτός της κυτταρικής «ανακύκλωσης» διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις αναπτυξιακές και αντι-γηραντικές λειτουργικότητες και δράσεις των ζωικών κυττάρων.
Φαίνεται μάλιστα πως η γήρανση είναι στενά συνδεδεμένη με την αυτοφαγία.
Η ενεργή ανανέωση των κυττάρων αρχίζει μόνο μετά από 12 ώρες πείνας.
Βέβαια, όπως τονίζουν οι ειδικοί η αποχή από το φαγητό που αναφέρεται στο πλαίσιο της αυτοφαγίας είναι διακοπτόμενη, με όσους την εξασκούν να παραμένουν από 12 έως 36 ώρες χωρίς φαγητό, πίνοντας αρκετό νερό και ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού.
Η έρευνα του Οσούμι για την αυτοφαγία αποτελεί μία έρευνα κρίσιμης σημασίας για να ανοίξει ο δρόμος για την ανακάλυψη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων για ασθένειες από τον καρκίνο μέχρι τις νευροεκφυλιστικές νόσους.
Ή ακόμα και να ξεχάσουμε τι είναι η γήρανση;
Πηγή: sputniknews.gr
https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=HzNaVrycaRI