Ο δήμος Αλίμου τιμά τον Σπυρίδωνα Βέννη – Ήταν ο υπασπιστής του Κωνσταντίνου Δαβάκη (ΕΙΚΟΝΕΣ)
Το όνομα του αείμνηστου αντισυνταγματάρχη, Σπυρίδωνα Βέννη, θα πάρει ένα τμήμα της οδού Τζανάκου, στο Πανί, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αλίμου.
Ο Σπυρίδων Βέννης με την σοβαρή και σεμνή όσο και μειλίχια παρουσία του τίμησε ιδιαιτέρως τον Τόπο μας και προσέφερε τα μέγιστα στην ανύψωση των ανθρωπίνων ιδεωδών και αξιών.
Μόνιμος κάτοικος του Αλίμου από το 1948, ο Σπυρίδων Κων/νου Βέννης έχαιρε του σεβασμού και της αγάπης όλων των Καλαμακιωτών τόσο για το πράο και γλυκύ του χαρακτήρα όσο και για την ακέραιη και ηθική προσωπικότητα του.
Διετέλεσε υπασπιστής του Κωνσταντίνου Δαβάκη, του ήρωα του ’40 που ανέτρεψε τους φασίστες Ιταλούς εισβολείς τις πρώτες ημέρες του Πολέμου και χάρισε στην Ελλάδα την πρώτη και καταστατική νίκης της – οπότε και συμβολικά πρέπει να συνδυασθεί η τιμή προς τον Κωνσταντίνο Δαβάκη, το όνομα του οποίου κοσμεί ως γνωστόν ήδη από πολλών ετών κεντρική οδό του Αλίμου, με την τιμή προς τον Αλιμιώτη Υπασπιστή του Σπυρίδωνα Βέννη- ο οποίος μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο τίμησε το υψηλό παράδειγμα του διοικητή του.
Σύντομο βιογραφικό του Σπυρίδωνος Βέννη:
Ο Σπυρίδων Κων. Βέννης, γεννήθηκε στις 24/12/1913 στην Καλαμάτα, δέκατος σε δέκα αδέλφια από ιστορική οικογένεια Σουλιώτικης καταγωγής. Περάτωσε τις δευτεροβάθμιες σπουδές του στην Εμπορική Σχολή (Λύκειο) Καλαμών και σπούδασε νομικά στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σημειώνεται ότι ό Σπυρίδων Βέννης, ως φοιτητής, εργαζόταν σκληρά για να προσπορίζεται τα προς το ζην, ενώ για τον ίδιο σκοπό εργαζόταν και στη Μακεδονία κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου σε αγροτικές εργασίες-θεριζοαλωνιστικές μηχανές.
Ο αντισυνταγματάρχης εν πολεμική διαθεσιμότητά Σπυρίδων Βέννης διετέλεσε, όπως αναφέρθηκε υπασπιστής του Κωνσταντίνου Δαβάκη, μαζί δε ίδρυσαν στα μαύρα χρόνια της κατοχής τον Σύνδεσμο Αναπήρων Αξιωματικών (Πολεμικής Διαθεσιμότητος) Πολέμου ’40-’41 . δηλαδή αυτών που όχι μόνο οδήγησαν τον στρατό μας στη Νίκη αλλά και έδωσαν την ίδια την σωματική τους ακεραιότητα, θυσία στην Πατρίδα. (Σ.Σ. η πολεμική διαθεσιμότης είναι τιμητική ιδιότητα που δίδεται στους αξιωματικού που κατέστησαν ανάπηροι κατά την εκτέλεση του καθήκοντος και σημαίνει ότι θεωρούνται πάντοτε εν ενεργεία.)
Η πρώτη τοποθέτηση του ως Εφέδρου Αξιωματικού έγινε στο ιστορικό 8ο Σύνταγμα του Πεζικού (Ναυπλίου) όπου ανέλαβε ως Εφεδρος Ανθυπολοχαγός, την εκπαίδευση του Λόχου Πολυβόλων.
Έτσι συμμετείχε εν συνεχεία στο Έπος του ’40 και δη στον Κεντρικό Τομέα του Μετώπου, ως διμοιρίτης της ΙΙΙ Διμοιρίας του 3ου Λόχου Πολυβόλων το9υ ως άνω 8ου Συντάγματος.
Ο Σπυρίδων Βέννης διακρίθηκε για την γενναιότητα του στο πεδίο της μάχης κατά το Βορειοηπειρωτικό Έπος του ’40 προταθείς μάλιστα για προαγωγή επ’ ανδραγαθία, αφού μόνος του και όρθιος έκανε βολές πολυβόλου κατά επιτιθέμενων ιταλικών αεροπλάνων στηριζόμενος σε κιβώτια πυρομαχικών, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο που τον περιέζωνε (για το γεγονός αυτό του απονεμήθηκε το Χρυσούν Αριστείον Ανδρέιας).
Έλαβε δε μέρος σε όλες τις σπουδαίες μάχες, στο Καλπάκι στη Δερβίτσανη, στο Δρίνο, στην Κολωνία, στο Πωγωνάτι και εισήλθε πρώτος με την μονάδα της εμπροσθοφυλακής και ανιχνεύσεως, στο Αργυρόκαστρο. Τελικά υπέστη βαρύτατα κρυοπαγήματα στην τιτάνεια αυτή προσπάθεια του Στρατού μας να αντιμετωπίσει τον ιταμό φασιστή εισβολές. Αιμάσσων μεταφέρθηκε στο στρατιωτικό χειρουργείο Ιωαννίνων όπου ακρωτηριάσθηκε.
Υπήρξε όπως προαναφέρθηκε Ιδρυτικός Γενικό Γραμματέας του Συνδέσμου Αναπήρων Αξιωματικών (Πολεμικής Διαθεσιμότητάς) συντάξας ο ίδιος, το 1941, το Καταστατικό του και επιδεικνύοντας κατά την Κατοχή ιδιαίτερη φροντίδα για τη διανομή συσσιτίου και παροχή στοιχειώδους περιθάλψεως όχι μόνο στους υποφέροντες Αναπήρους πολέμου αλλά και σε λιμοκτονούντα παιδάκια των Αθηναϊκών δρόμων (η διανομή συσσιτίου γινόταν στην οδός Φειδίου των Αθηνών, όπου και τα γραφεία του Συνδέσμου). Και όχι μόνο αυτό, αλλά διέσωσε και πολλούς Ισραηλίτες από τις διώξεις των ναζιστών, χορηγώντας τους, με τη βοήθεια πατριωτών δημοσίων υπαλλήλων έγγραφα που τους εμφάνιζαν ως Χριστιανούς. Για αυτή την εθνική και πολεμική δράση του τιμήθηκε με τις υψηλότερες πολεμικές διακρίσεις (Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας, Πολεμικούς Σταυρούς, παράσημο Υπ. Εξωτερικών κ.α.) – ως Αξιωματικός δε, προήχθη μέχρι του βαθμού του Αντισυνταγματάρχη π.δ.
Ο Σπυρίδων Βέννης υπήρξε επίσης λαμπρός νομικός, επι δεκαετία Νομικός Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς – συμβάλλων και στην αναδιοργάνωση του Λιμενικού Σώματος μετά τον Πόλεμο και νομικός συγγραφέας (έργο του η «Κωδικοποίηση των Διατάξεων περί οτυ Λιμένος Πειραιώς») και κατόπιν Συμβολαιογράφος Αθηνών.
Την προσφορά του συνέχισε μέχρι το τέλος της ζωής του, εκλεγόμενος πάντοτε στο Διοικητικό Συμβούλιο του συνδέσμου Αξιωματικών Π.Δ. αλλά και δίνοντας ενεργό παρόν στον Σύνδεσμο Φίλων των Ελληνοφώνων Εξωτερικού (Σ.Φ.Ε.Ε.) που σαράντα δύο χρόνια τώρα αγωνίζεται για τη διάσωση των ιστορικών κοινοτήτων της Μεγάλης Ελλάδος, της Κορσικής κλπ.
Ο Σπυρίδων Βέννης στις 16 Ιανουαρίου 1998 απεβίωσε στις 17 Ιανουαρίου 1998 και κηδεύτηκε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών με τιμές ανώτατου Αξιωματικού πεσόντος κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.
Στην πάνδημη κηδεία του παρέστησαν ο Δήμαρχος Αλίμου, Δημοτικοί Σύμβουλοι Αλίμου, Παλαιού Φαλήρου και Υμηττού εξαμελής αντιπροσωπεία εκ μέρους του Γ.Ε.Σ. ο Πρόεδρος και αντιπροσωπεία της Πανελληνίου Ενώσεως Αξιωματικών Πολεμικής Διαθεσιμότητάς, ο τ. Βουλευτής Δημ. Ιωάννου, Ανάπηρος Πολέμου και συμπολεμιστής του εκλιπόντος καθώς και εκπρόσωποί Συλλόγων. Τιμητικό άγημα μετά στρατιωτικής μουσική απέδωσε τις τιμές που ταιριάζουν σε ένα νεκρό ήρωα.
Επικήδειους εκφώνησαν ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Γ.Ε.Σ. ο προαναφερθείς Δημ. Ιωάννου, ως εκπρόσωπος των Αναπήρων Αξιωματικών και ο Δικηγόρος κ. Μιχαήλ Τζάνογλος. Κατά την ταφή επαιανίσθη το Εμβατήριο της Σημαίας και ερρίφθησαν τρεις ομοβροντίες από το Άγημα ως εκδήλωση υψίστης τιμής στον μεταστάντα.