Απαράδεκτες συνθήκες εργασίας καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στον δήμο Δάφνης – Υμηττού
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ

Mε εργασιακό κάτεργο παρομοιάζουν εργαζόμενοι στον Δήμο Δάφνης- Υμηττού τα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν σχετικά με τις συνθήκες εργασίας και την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους.

Σε συνάντηση που είχαμε με εργαζόμενους στο Δήμο μας αναφέρθηκαν προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά  και ιδιαίτερα στους χώρους του εργατοτεχνικού προσωπικού.

Ο φόβος, η ρουφιανιά, οι προσωπικές σχέσεις και εξυπηρέτηση ημετέρων και προθύμων,  πρόσφατη είναι η καταγγελία του σωματείου, ότι σε παιδί στελέχους της δημοτικής αρχής  κτυπούσαν την κάρτα εργασίας χωρίς να βρίσκεται στη θέση του. Οι αναφορές σε όποιον δεν συμμορφώνεται με τις επιδιώξεις και την αυθαιρεσία των διοικούντων και σηκώσει κεφάλι δίνουν και παίρνουν, με στόχο να φοβηθούν οι εργαζόμενοι. Η  από πολλών ετών εντατικοποίηση της εργασίας με αφορμή την έλλειψη προσωπικού παγιώθηκε με συνέπεια οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, αφού τελειώσουν την αποκομιδή των απορριμμάτων υποχρεώνονται να συνεχίζουν στον οδοκαθαρισμό, την περισυλλογή ογκωδών αντικειμένων. Δεν υπάρχει σεβασμός στην ειδικότητα των εργαζομένων αφού εργαζόμενοι καλούνται να εργαστούν σε εργασίες άσχετες με την πρόσληψή τους. Η σεξουαλική παρενόχληση, η προσβολή της προσωπικότητας των εργαζομένων, είναι φαινόμενα που συμβαίνουν. Τα μέσα ατομικής προστασίας είναι ανύπαρκτα και δεν δίνονται, εμβολιασμοί δεν γίνονται, ενώ εργατικά ατυχήματα συμβαίνουν συχνά, πυκνά.  Ο μηχανολογικός εξοπλισμός είναι υποδεέστερος των αναγκών, δεν υπάρχει ούτε σάρωθρο.

Οι ελεγκτικοί κρατικοί μηχανισμοί ανύπαρκτοι για να ελέγξουν ποια είναι η κατάσταση στον Δήμο και να επιβάλουν τη νομοθεσία, παρά τα δημοσιεύματα, με αφορμή και το πρόσφατο εργατικό ατύχημα στην υπηρεσία  καθαριότητας.

Ο Δήμαρχος και η δημοτική αρχή έχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες για το εργασιακό  κάτεργο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν εργαζόμενοι στο Δήμο. 

Καλούμε το Δήμαρχο κ. Σταυριανουδάκη, που προαλείφεται και για βουλευτής, να αναλάβει τις ευθύνες του. Να σταματήσει να συγκαλύπτει, εάν δεν κατευθύνει, απαράδεκτες συμπεριφορές και πρακτικές τρομοκράτησης των εργαζομένων, αφού  βασιλεύει η ασυδοσία και αυθαιρεσία  αιρετών που ασκούν διοίκηση  και ορισμένων  υπηρεσιακών παραγόντων.

Να σεβαστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων και ΑΜΕΣΑ να προχωρήσει στην εφαρμογή της νομοθεσίας, για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, τον εμβολιασμό των εργαζομένων και να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας. Να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που έχει ανάγκη ο Δήμος, για να μπορούν να λειτουργούν οι υπηρεσίες προς όφελος των πολιτών. Να αγοραστεί μηχανολογικός εξοπλισμός π.χ. σάρωθρο. Για να είναι καθαρή η πόλη, να συντηρείται  το πράσινο, κ.λπ. να μην εκχωρούνται αρμοδιότητες και λειτουργίες σε ιδιώτες.

 Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, οφείλουν να σπάσουν την σιωπή τους και να ασχοληθούν με τα προβλήματα των εργαζομένων και το καθεστώς εντατικοποίησης και τρομοκρατίας που επικρατεί σε εργασιακούς χώρους του Δήμου.

Καλούμε την ΠΟΕ ΟΤΑ, την ΑΔΕΔΥ με διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία να επισκεφτεί τους χώρους εργασίας στο συγκεκριμένο Δήμο. Να αναδείξουν  τα προβλήματα των εργαζομένων και να απαιτήσουν από τη δημοτική αρχή να σέβεται τους εργαζόμενους και τα δικαιώματα τους.

Συνάδελφοι- συναδέλφισσες

Εμείς οι ίδιοι, με τα χέρια μας
με το μυαλό μας, με την πράξη,

Αν δεν αλλάξουμε την μοίρα μας ποτέ της δεν αλλάξει !!

Καλούμε τους εργαζόμενους να ορθώσουν το ανάστημα τους. Να σπάσουν το φόβο και την τρομοκρατία. Στη διάρκεια της εργασίας τους έχουν δικαιώματα και όχι μόνο υποχρεώσεις. Εάν δεν τολμήσουνε  και οι ίδιοι να αγωνιστούν  η ζωή τους  δεν θα αλλάξει. Σε αυτό το δίκαιο αγώνα όχι μόνο εμείς το Δίκτυο εργαζομένων στους ΟΤΑ , αλλά όλο το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα θα είναι στο πλευρό σας. 

 Ως Δίκτυο εργαζομένων στους ΟΤΑ θα συνεχίσουμε να συμβάλουμε ώστε να δυναμώσει το Ταξικό Ανεξάρτητο, Μαχόμενο Ριζοσπαστικό Εργατικό Κίνημα για να ξαναγεννηθεί η ελπίδα, για νικηφόρους εργατικούς αγώνες. Θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε , καταγγέλλουμε τις αυθαιρεσίες, τις παράνομες ενέργειες, τις πελατειακές σχέσεις της κάθε τοπικής δημοτικής εξουσίας.

ΔΕΝ τρέφουμε αυταπάτες .

ΤΟ ΜΈΛΛΟΝ ΑΝΑΠΝΕΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ με Αξιοπρέπεια- Χειραφέτηση- Αλληλεγγύη.

Επικοινωνήστε μαζί μας :  [email protected]                       Νοέμβριος 2018

 

 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.