Έτσι θα «σπάσει» η Β’ Αθηνών – 18 έδρες στον Νότιο Τοµέα
Μήνας εξελίξεων για τον εκλογικό νόµο θα είναι ο Ιούλιος, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, θα παρουσιάσει τις επόµενες ηµέρες στη Βουλή τις προτάσεις της κυβέρνησης για το σπάσιµο της Β’ Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής.

Οι προτάσεις θα κατατεθούν µε υπουργική τροπολογία στον «Κλεισθένη» (σ.σ.: είναι το νοµοσχέδιο που αφορά τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση), αφού εγκριθούν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ακολούθως από τη Νοµοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής. Σε πρώτη φάση το ενδιαφέρον στρέφεται στη στάση που θα κρατήσουν η Ν.∆. και το Κίνηµα Αλλαγής, καθώς για να ισχύσουν οι αλλαγές από τις επόµενες εκλογές απαιτούνται τα 2/3 των βουλευτών, ήτοι 200 ψήφοι.

Αν δεν συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι, όπως φαίνεται να είναι και το πιθανότερο, οι αλλαγές θα εφαρµοστούν από τις µεθεπόµενες εκλογές. Η Ν.∆. έχει συνδέσει τις αποφάσεις της µε την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ενώ το Κίνηµα Αλλαγής µε συνολικότερες αλλαγές που πρέπει να υπάρξουν στον εκλογικό νόµο, όπως το θέµα του µπόνους στο πρώτο κόµµα.

Κατά των προτάσεων του κ. Σκουρλέτη έχουν ταχθεί µε δηµόσιες τοποθετήσεις τους το ΚΚΕ και η Ενωση Κεντρώων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αρκετοί είναι οι βουλευτές που προετοιµάζονται διά παν ενδεχόµενο, βάζοντας κάτω τα αποτελέσµατα των τελευταίων εκλογών προκειµένου να δουν σε ποιους δήµους είχαν πάρει τις περισσότερες ψήφους και να αποφασίσουν ποια Περιφέρεια τους συµφέρει περισσότερο για να πολιτευτούν.

ΔΙΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΔΡΕΣ

Ο σχεδιασµός του κ. Σκουρλέτη περιλαµβάνει το σπάσιµο της Β’ Αθηνών σε τρεις Περιφέρειες, µε τον συνολικό αριθµό των εδρών να διατηρείται ίδιος. Ετσι, λοιπόν, οι 44 έδρες της µεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας της χώρας θα µοιραστούν ως εξής: 18 έδρες στον Νότιο Τοµέα, 15 έδρες στον Βόρειο Τοµέα και 11 έδρες στον ∆υτικό Τοµέα.

Στον Νότιο Τοµέα θα υπαχθούν οι δήµοι Αγίου ∆ηµητρίου, Αλίµου, Βύρωνα, Γλυφάδας, ∆άφνης-Υµηττού, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου Ταύρου, Νέας Σµύρνης και Παλαιού Φαλήρου. Στον Βόρειο Τοµέα θα υπαχθούν οι δήµοι Αγίας Παρασκευής, Αµαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Μεταµόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνας, Παπάγου-Χολαργού, Πεντέλης, Πεύκης-Λυκόβρυσης, Φιλοθέης-Ψυχικού και Χαλανδρίου.

Στον ∆υτικό Τοµέα θα υπαχθούν οι δήµοι Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων-Καµατερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου. Εκτός από τη Β’ Αθηνών, στα δύο θα κατατµηθεί η Περιφέρεια Αττικής και συγκεκριµένα σε Ανατολικό και ∆υτικό Τοµέα, µε τον συνολικό αριθµό των εδρών να µειώνεται από 15 σε 14 (σ.σ.: η µία έδρα, που «χάνεται», µεταφέρεται στον Νοµό Αχαΐας, όπου πλέον θα εκλέγονται 9 βουλευτές).

Από αυτές, οι 10 θα κατευθυνθούν στην Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής και οι 4 στην Περιφέρεια ∆υτικής Αττικής. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής θα υπαχθούν οι δήµοι Αχαρνών, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγµένης, Κρωπίας, ∆ιονύσου, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα, Μαρκοπούλου-Μεσογαίας, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας-Πικερµίου, Σαρωνικού, Σπάτων-Αρτέµιδος και Ωρωπού. Στην Περιφέρεια ∆υτικής Αττικής θα υπαχθούν οι δήµοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μεγάρων και Φυλής.

ΠΡΟΦΙΛ

Το γεγονός της διάτµησης της µεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας, όποτε και αν γίνει, θα φέρει και αλλαγή στο παζλ των ισχυρών πολιτικών που εκλέγονται σε αυτή. Το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.∆. που έχουν εκλεγεί στη Β’ Αθηνών και θα κληθούν να επιλέξουν Περιφέρεια µε βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής αλλά και το δικό τους προφίλ.

Για παράδειγµα, ο Παναγιώτης Κουρουµπλής έχει µεγαλύτερη απήχηση στα δυτικά προάστια σε σχέση µε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Πάνο Σκουρλέτη, που είναι πιο δυνατοί στα βόρεια προάστια, ενώ ο Νίκος Παππάς έχει τη µεγάλη βάση των ψηφοφόρων του στα νότια προάστια. Αντιστοίχως, στη Ν.∆. ο Νίκος ∆ένδιας έχει επιρροή στον νότιο τοµέα, ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Βαγγέλης Μεϊµαράκης και ο Κωστής Χατζηδάκης στον βόρειο τοµέα, ενώ ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο Γεράσιµος Γιακουµάτος είναι ισχυροί στα δυτικά προάστια

Πηγή: www.parapolitika.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.