Διαμαρτυρία για το λουκέτο στο Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας – κινδυνεύουν πολύτιμα αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας




Στην φωτογραφία μέλη του ΠΟΛΚΕΟΑ με τον δήμαρχο κ. Κωνσταντέλλο

(γράφει ο Παύλος Παπαδημητρόπουλος)

Στην εκδήλωση  διαμαρτυρίας κατά της «ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε.» που αιφνίδια, αδικαιολόγητα και με μια απόφαση που γεννά μόνο ερωτηματα, εκλεισε με αλυσίδες και λουκετα την πρόσβαση μας στον χώρο του μουσείου Πολιτικής αεροπορίας, οπου φυλλάσονται σπάνια και μοναδικά εκθέματα (γραφεία Αριστοτέλη και Αλέξανδρου Ωνάση, σερβίτσια Α θέσης, στολες, μηχανήματα, αναμνηστικά κλπ με ενδεχόμενο κίνδυνο απωλειας ή καταστροφών (ηδη συμμορίες επιτηδείων αφαιρούν οτιδήποτε μεταλλικό απο τους αλλους χώρους του αερολιμένα) την ,Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015, ,στον πρωην δυτικο αερολιμενα Ελληνικού διοργανώθηκε εκδήληλωση διαμαρτυρίας οπου παρέστησαν και μίλησαν οι Χρήστος Κορτζίδης (πρ.δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, επικεφαλής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μέλος Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού) Άκης Μπαδογιάννης (μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ και μέλος Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού) Σοφία Χαλκιά (μέλος Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού) Τάσος Ταστάνης (υποψήφιος δήμαρχος Γλυφάδας, επικεφαλής αξιωματικής αντιπολίτευσης και μέλος Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού) Άγγελος Μπουσουλέκας (μέλος Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού) Γρηγόρης Κωνσταντέλλος (δήμαρχος Βούλας Βάρης Βουλιαγμένης)  Θάνος Ματόπουλος (υποψήφιος δήμαρχος Βούλας Βάρης Βουλιαγμένης και δημοτικός σύμβουλος Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών Βούλας Βάρης Βουλιαγμένης)

Λουκέτο στην Ιστορία

Στις 28 Ιανουαρίου, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές, οι υπεύθυνοι της εταιρείας «Ελληνικόν Α.Ε.», του φορέα διαχείρισης των 6.200 στρεμμάτων που καλύπτει το παλιό αεροδρόμιο, την πρώην αμερικανική βάση και την παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά, έβαλαν λουκέτο στην ιστορία της Πολιτικής Αεροπορίας.

Πρόκειται για μέρος του κτιρίου υποδοχής επιβατών του παλιού δυτικού αερολιμένα, το οποίο έχει παραχωρηθεί από χρόνια στο Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων της «Ολυμπιακής» και στεγάζει πάνω από 20.000 αντικείμενα και ντοκουμέντα που συνδέονται με την ιστορία της Πολιτικής Αεροπορίας στη χώρα μας.

Είχε προηγηθεί (31 Μαρτίου 2014) πρωτόκολλο του υπουργείου Οικονομικών, μέσω της Κτηματικής Υπηρεσίας Πειραιά, με το οποίο το Πολιτιστικό Κέντρο καλείται να πληρώσει υπέρογκο πρόστιμο 235.659,75 ευρώ για… αυθαίρετη χρήση χώρου από τον Νοέμβριο του 2008! Πρόκειται για εκφοβιστική κίνηση, η οποία εντάσσεται στη «σκούπα» εξώσεων που ετοίμασε το οικονομικό επιτελείο της προηγούμενης κυβέρνησης για να παραδώσει «καθαρό» το ακίνητο στους επενδυτές.

Το πρώτο τελεσίγραφο, όπως έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» (15/1/2015), είχε παραλήπτρια την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), που καλείται να εγκαταλείψει τον χώρο ώς τα τέλη 2016 και να χρεώσει το Δημόσιο με 1,2 δισ. ευρώ για να εγκατασταθεί σε νέα κτίρια. Υπό έξωση είναι κοινωνικοί φορείς, υποδομές Υγείας για άτομα με ειδικές ανάγκες, το αμαξοστάσιο των λεωφορείων που εξυπηρετεί τα νότια προάστια, αλλά και η αστυνομία!

«Η πρώτη μας απάντηση είναι η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνουμε την Τετάρτη», μας εξηγεί ο Βασίλης Τσατσαράγκος, πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου αλλά και του υπό ίδρυση κοινωφελούς ιδρύματος για το Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας. Η κινητοποίηση θα γίνει στις 11 π.μ. μπροστά στο παλιό δυτικό αεροδρόμιο Ελληνικού, ενώ έχει ήδη αποσταλεί επιστολή διαμαρτυρίας στον Κ. Κανάρη, πρόεδρο της «Ελληνικόν Α.Ε.».

Χιλιάδες επισκέψεις

«Μας απαγορεύουν την πρόσβαση σε πολύτιμα περιουσιακά μας στοιχεία», προσθέτει και εξηγεί ότι στους χώρους στεγάζονται πάνω από 20.000 αντικείμενα, πολλά από τα οποία είναι ανεκτίμητης αξίας. Το εκθετήριο λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2011 και έχει υποδεχτεί χιλιάδες επισκέπτες, κυρίως σχολεία και ερευνητές που ασχολούνται με την αεροναυτιλία.

«Οι χώροι μάς έχουν εκχωρηθεί επισήμως μετά την αποχώρηση της Ολυμπιακής», προσθέτει και αναφέρει ότι όλα αυτά τα χρόνια το Πολιτιστικό Κέντρο λειτουργούσε ως άτυπος φύλακας της δημόσιας περιουσίας που παραμένει αναξιοποίητη από τον Μάρτιο του 2001. Θυμάται πως χάρη στην παρουσία του Πολιτιστικού Κέντρου αποτράπηκε πολλές φορές στο παρελθόν η εγκατάσταση Ρομά σε εγκαταλελειμμένα κτίρια και τουλάχιστον τρεις φορές ενημέρωσαν τους αρμόδιους για τις λεηλασίες στο κέντρο μεσαίας τάσης της ΔΕΗ που λειτουργεί στο παλιό αεροδρόμιο και δέχτηκε επίθεση από «κυνηγούς» χαλκού.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.