Άγιος Δημήτριος – Περί της ιστορικότητας ενός παλιού μπακάλικου (Σκαβάντζος)




skavantzos2
(imaginistes.com)
Ιστορικό μνημείο χαρακτηρίζεται κάθε δείγμα της ανθρώπινης δραστηριότητας που διασώθηκε από προηγούμενες εποχές. Είναι ένα κτιριακό κέλυφος που φέρει τη σφραγίδα της ιστορικής του διαδρομής συνυφασμένη με τα γειτονικά του κτήρια, με το εγγύς φυσικό ή αστικό περιβάλλον, ένα «δοχείο ζωής», όπως ανέφερε ο μοντερνιστής κορυφαίος Αρχιτέκτων Άρης Κωνσταντινίδης, που μας συνεπαίρνει με την ιδιαιτερότητά του, ένα απλό σπίτι, ένα οικιστικό σύνολο, μια πόλη, ένα θέατρο, μια εκκλησία, ένα μπακάλικο, ένα μικρό θαύμα, που κατασκεύασε ο άνθρωπος σε μια δεδομένη στιγμή, εκφράζοντας το κυρίαρχο στυλ της εποχής του.

… «Κάτι χτισίματα φτωχικά, κάτι παράνομα χτισίματα» μέσα στις πόλεις ή στις παρυφές τους, εντάσσονται αρμονικά στο τοπίο που «τα αγκαλιάζει, τα δέχεται και τους κρατά συντροφιά», πράγμα που δεν συμβαίνει με τα αρχιτεκτονήματα πολλών σπουδασμένων… (Άρης Κωνσταντινίδης).

… «Το αληθινό αρχιτεκτονικό έργο, είναι μια ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, σαν ένας ανθρώπινος οργανισμός, που ανθεί σε ένα συγκεκριμένο έδαφος (τοπίο) σύμφωνα με τους ίδιους νόμους που πλάθουν ένα φυτό, έναν άνθρωπο ή ένα ζώο»… (Άρης Κωνσταντινίδης)

Ο Σκαβάντζος είναι ιστορικό μνημείο της πόλης μας διότι απετέλεσε σημείο αναφοράς της πλατείας Αγ. Δημητρίου, κέντρο ζωής, εμπορίου και κοινωνικών συναθροίσεων, διότι διέθετε για πάρα πολλά χρόνια το μοναδικό τηλέφωνο και διότι ο πρώτος του ιδιοκτήτης Α. Τζανέτος, που ήταν έμπορος, διετέλεσε δεύτερος κοινοτάρχης (1929-1933).

Οι αστήρικτες δικαιολογίες της Δημοτικής Αρχής της Μ. Ανδρούτσου περί κατασκευής του κτηρίου το 1963 δεν αφορούν το μπακάλικο και το γνωρίζουν καλά. Αν επιμένουν όμως, αναρτούμε δύο επίσημους αεροφωτογραφικούς χάρτες της Γεωγραφικής υπηρεσίας Στρατού του 1939 και μια σημερινή από το Google που αποδεικνύουν την ύπαρξη του μπακάλικου τουλάχιστον από το 1939.

Σκαβάντζος1Σκαβάντζος2

Θα επακολουθήσουν φυσικά από αυτήν την ιστοσελίδα και νέα στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι το κτήριο είναι παλαιότερο του 1939. Λίγη υπομονή.

Θεωρούμε πάντως  ότι αυτό που χαρακτηρίζει ένα κτήριο ιστορικό, είναι η σχέση του με τον τόπο και την κοινωνία. Ο Σκαβάντζος φέρνει επάνω του όλα αυτά τα στοιχεία, όπως η Όαση στα Γιάννενα,  τα Προσφυγικά της  Λ. Αλεξάνδρας ακόμα και το κατά πολύ νεώτερο  μπαρ, Au Revoir, που στεγάζεται σε πολυκατοικία της οδού Πατσίων.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.