ΜΚΙΕ: «Κανείς μόνος στην κρίση»




(attikipress.gr)

 

Τα αποτελέσματα της κρίσης, μέρα με τη μέρα, αγγίζουν ολοένα και περισσότερες κοινωνικές ομάδες και σμπαραλιάζουν προνοιακές δομές, που κατακτήθηκαν με αγώνες δεκαετίες πριν. Η δημόσια υγεία νοσεί. Το κράτος βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία να παράσχει πρωτοβάθμια υγεία στους πολίτες, που εξαιτίας της κατάστασης που βιώνουμε, βρίσκονται στην ανεργία, είναι ανασφάλιστοι ή άποροι.

Με το σύνθημα «Κανείς μόνος στην κρίση», μια ομάδα γιατρών και εθελοντών δημιούργησαν το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, όπου προσφέρουν δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα και φαρμακευτική κάλυψη σε συνανθρώπους μας, που έχουν ανάγκη. Όλα ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2011, όταν έπεσε η ιδέα για να δημιουργηθεί η συγκεκριμένη δομή. Ο δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης αγκάλιασε την προσπάθεια αυτή, βοηθώντας στην υλοποίηση του οράματος μερικών δεκάδων ανθρώπων για δημιουργία ενός κοινωνικού ιατρείου. Σε χώρο της πρώην Αμερικάνικης βάσης, που πλέον ανήκει στον δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης παραχωρήθηκε στέγη για να ανοίξει τα φτερά της μια δράση αλληλεγγύης και έμπρακτης στήριξης των συμπολιτών μας. Παράλληλα, ο δήμος ανέλαβε τα λειτουργικά έξοδα του χώρου.

Να γίνει εφικτό το… ανέφικτο

Ο στόχος ξεκάθαρος από την αρχή: Να γίνει εφικτό το… ανέφικτο. Δέκα μήνες μετά μπορούν να είναι όλοι υπερήφανοι. Το πέτυχαν! Χαρακτηριστικό της τεράστιας επιτυχίας είναι και η διεθνής αναγνώριση που υπάρχει για την προσπάθεια. Εκτός των δεκάδων εγχώριων μέσων ενημέρωσης, που έχουν προβάλει τη δράση του, αρκετά είναι και τα διεθνή μέσα που ασχολήθηκαν με το ΜΚΙΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι την ημέρα που πραγματοποιήσαμε το ρεπορτάζ μας, συνάδελφοι από τη New York Times κάλυπταν τις δραστηριότητες του κοινωνικού ιατρείου.

«Η ανάγκη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ολοένα και αυξάνεται» 

Σήμερα, περισσότεροι από 1500 ασθενείς, άνεργοι, ανασφάλιστοι και άποροι έχουν περάσει τις πύλες του ιατρείου, εξετάστηκαν δωρεάν και καλύφθηκε η ανάγκη τους σε φάρμακα επίσης δωρεάν. Ο αντιδήμαρχος κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Μαραγκός, τόνισε στην «Αττική freepress»: «Τους τελευταίους μήνες η ανάγκη ιατροφαρμακευτικής κάλυψης γίνεται ολοένα και περισσότερη. Υπάρχει μέρα που δεχθήκαμε ακόμα και 60 ασθενείς».

Ένα ακόμα θέμα που ήρθε στο προσκήνιο εξαιτίας των αναγκών ήταν οι συνεργασίες για κάλυψη νοσοκομειακών αναγκών ή εξετάσεων που δε μπορούσαν να γίνουν στο ΜΚΙΕ. Ο κ. Μαραγκός δήλωσε: «Αναπτύξαμε συνεργασίες με ιδιωτικά μικροβιολογικά εξεταστικά κέντρα που παρέχουν δωρεάν έναν αριθμό εξετάσεων κάθε μήνα μετά από δική μας παραπομπή. Επίσης, έχουν ανταποκριθεί ιδιωτικά νοσοκομεία στο κάλεσμα που κάναμε και συμμετέχουν επίσης δωρεάν σ’ αυτήν  την προσπάθεια. Τέλος, υπάρχει συνεργασία με τη δημόσια κλινική του “Σωτηρία”, η οποία προσφέρει ιατρική βοήθεια (εξέταση και θεραπεία) στους ασθενείς του κοινωνικού ιατρείου που πάσχουν από καρκίνο».

Δεκάδες εθελοντές γιατροί και φαρμακοποιοί 

Γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων (40) προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους. Στο ΜΚΙΕ υπάρχει καρδιολόγος, παθολόγος, χειρουργός, παιδίατρος, ορθοπεδικός, γυναικολόγος, πνευμονολόγος, ΩΡΛ, κυτταρολόγος, οδοντίατρος, φυσιοθεραπευτής, ψυχολόγος. Επίσης, υπάρχουν εφτά εθελοντές φαρμακοποιοί, που συνεργάζονται και έχουν υπό την εποπτεία τους το κοινωνικό φαρμακείο.

Τα φάρμακα του κοινωνικού ιατρείου προέρχονται από προσφορές των πολιτών. Βασική προϋπόθεση είναι να μην έχουν λήξει. Η αυτενέργεια των πολιτών κατάφερε να συγκεντρώσει μεγάλες ποσότητες φαρμάκων για το κοινωνικό φαρμακείο. Οι εθελοντές φαρμακοποιοί φροντίζουν καθημερινά να ελέγχουν τα φάρμακα (ημερομηνία λήξης) και να τα ταξινομούν.

Οδοντιατρείο και ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης ανέργων

Τον μήνα που διανύουμε, τέθηκε σε λειτουργία και το οδοντιατρείο. Μετά από επίπονη προσπάθεια των εθελοντών του ιατρείου, εξασφαλίστηκε ο εξοπλισμός, καθώς και τα αναλώσιμα υλικά, τα οποία απαιτούνται για τη λειτουργία του, ώστε να υπάρχει πλήρης αποκατάσταση των σχετικών περιστατικών.

Επίσης, στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού έχει ξεκινήσει να λειτουργεί μια ομάδα που προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη και συναισθηματική ενδυνάμωση σε ανέργους.

Οι δράσεις του κοινωνικού ιατρείου δεν περιορίζονται στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ασθενών. Παράλληλα, διοργανώνονται ημερίδες με αντικείμενο τη δημόσια υγεία.

Εθελοντές παντού…

Η «καρδιά» του ιατρείου είναι οι εθελοντές. Περισσότεροι από 150 άνθρωποι -με συνεχώς αυξητικές τάσεις- πλαισιώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ομάδα των γιατρών, προσφέροντας αφιλοκερδώς στο κοινωνικό σύνολο. Προσφέρουν από την γραμματειακή υποστήριξη μέχρι και την καθαριότητα, χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα. Η Μαρία Ζουγανέλη είναι εθελόντρια και βρίσκεται στο κοινωνικό ιατρείο από την πρώτη μέρα λειτουργίας του. Μίλησε στην «Αττική freepress» για την εμπειρία της: «Ξεκινώντας την προσπάθεια αυτή, γνωρίζαμε την ανάγκη ύπαρξης ενός κοινωνικού ιατρείου. Όσο περνούσε ο χρόνος και γινόταν ευρέως γνωστή η δράση μας οι ανάγκες για εθελοντές αυξάνονταν. Ξεκινήσαμε με δύο άτομα στη γραμματειακή υποστήριξη και σήμερα υπάρχουν τέσσερα άτομα και υπάρχουν φορές που δε φθάνουν. Όσο βαθαίνει η κρίση και η ανεργία εκτινάσσεται, παρατηρούμε όλο και περισσότερο κόσμο να μας χτυπά την πόρτα. Παράλληλα με τους ανασφάλιστους ανέργους, έχουν δημιουργηθεί και άλλες κατηγορίες ανθρώπων, όπως αυτοί που είναι άνεργοι με ασφαλιστική ικανότητα, αλλά αδυναμία να αντεπεξέλθουν στην αγορά των φαρμάκων τους (π.χ. όταν υπάρχει απεργία στα φαρμακεία) και οι χαμηλοσυνταξιούχοι που έχουν ανάλογα προβλήματα. Δυστυχώς δεν μπορούμε να τους καλύψουμε όλους και θέτουμε πάντα κάποιες προτεραιότητες», σημειώνει.

Στο ερώτημα αν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω εθελοντές, η απάντηση της κας Ζουγανέλη είναι πως πάντα θα υπάρχει η ανάγκη αυτή: «Δεν μπορείς να πεις ποτέ όχι στην προσφορά των ανθρώπων.  Εθελοντής μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε. Υπάρχουν εθελοντές που δεν κάνουν βάρδια, αλλά “ανοίγουν πόρτες” σε ιδιωτικά εξεταστικά κέντρα που προσφέρουν υπηρεσίες στους ασθενείς μας. Μπορεί να μην βρίσκονται εντός του κτιρίου, αλλά παράγουν σημαντικό έργο. Εθελοντής μπορεί να είναι και ο ασθενής που εξετάστηκε την προηγούμενη βδομάδα και φεύγοντας δήλωσε την προθυμία του να βοηθήσει, δηλώνοντας για παράδειγμα την επαγγελματική του ιδιότητα που είναι “αλουμινάς”. Αν χρειαστούμε κάτι θα τον πάρουμε τηλέφωνο».

Τι χρειάζεται για να γίνει κανείς δεκτός στο ΜΚΙΕ 

Όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού χρειάζεται να έχουν μαζί τους ασφαλιστικό βιβλιάριο που να μην είναι σε ισχύ ή βιβλιάριο πρόνοιας ή κάρτα ανεργίας. Η ομάδα εθελοντών στη γραμματειακή υποστήριξη έχουν αναλάβει την ευθύνη να «ελέγχουν» την αναγκαιότητα καθενός ασθενή ξεχωριστά για ιατρική υποστήριξη, ελαχιστοποιώντας τα φαινόμενα «εκμετάλλευσης» της παροχής, από ανθρώπους που δεν τη χρειάζονται. Δεν υπάρχει γεωγραφικός περιορισμός για κάποιον που θέλει να επισκεφθεί το κοινωνικό ιατρείο. Άνθρωποι από σχεδόν όλη την Αττική έχουν περάσει τις πόρτες του, αποτελώντας σταθμό για την ανάπτυξη και άλλων κοινωνικών ιατρείων σε ολόκληρη τη χώρα, που φθάνουν σήμερα τον αριθμό των 17.

«Θα είμαι ευτυχής την ημέρα που θα κλείσει αυτό το ιατρείο. Θα σημαίνει πως η Ελλάδα θα έχει αρχίσει να ξαναζεί και πάλι» 

Ο βασικός πρωτεργάτης της δημιουργίας του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου, ο καρδιολόγος Γιώργος Βήχας, μίλησε στην «Αττική freepress» για το όραμά του, που πλέον το βλέπει να υλοποιείται στην πράξη και να προσφέρει αμέριστη βοήθεια σε χιλιάδες ανθρώπους: «Τα συναισθήματα μου είναι αντιφατικά. Από τη μία χαίρομαι γιατί αυτή η δομή που έχει δημιουργηθεί εδώ μπορεί και λύνει προβλήματα ζωτικής σημασίας σε πολύ κόσμο, απ’ την άλλη όμως λυπάμαι, γιατί υπάρχει η αναγκαιότητα αυτής της δομής». Ο κ. Βήχας εξέφρασε την ανησυχία του, πως όσο περνά ο χρόνος γίνεται επιτακτικότερη ανάγκη αυτή η δομή να πολλαπλασιαστεί με τη δημιουργία και άλλων κοινωνικών ιατρείων στην Αττική.  Ο έγκριτος καρδιολόγος, αναφερόμενος στη λειτουργία του ΜΚΙΕ, επεσήμανε: «Ευτυχώς, παράλληλα με την αύξηση των αναγκών, ταυτόχρονα υπάρχει αύξηση της προσφοράς είτε σε ανθρώπινο δυναμικό, είτε σε υλικό (φάρμακα και υγειονομικό υλικό). Αυτό, μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι πως θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε τώρα και στο μέλλον».

Παρ’ όλα αυτά ερωτηματικό παραμένει ακόμα και για το γιατρό, η κατάσταση που μπορεί να περιέλθει η ελληνική κοινωνία μετά από τέσσερις ή πέντε μήνες με τα νέα μέτρα πλέον σε εφαρμογή: «Μας τρομάζει το γεγονός πως μπορεί οι 1500 άνθρωποι που μας επισκέφθηκαν σε δέκα μήνες, να γίνουν 1500 τον μήνα», μας αναφέρει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει: «Σε αυτό το ενδεχόμενο δε ξέρω αν θα μπορούμε να ανταποκριθούμε». Ο κ. Βήχας, αναφερόμενος στις ειδικότητες των γιατρών που χρειάζονται για επιπλέον στελέχωση του κοινωνικού ιατρείου, μας ανέφερε τους ψυχιάτρους, τους γυναικολόγους και τους παθολόγους. «Οι παθολόγοι καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ασθενών και είναι απαραίτητοι. Οι γυναικολόγοι προκύπτουν ως ανάγκη, γιατί ολοένα και περισσότερες γυναίκες μένουν ανασφάλιστες, και οι ψυχίατροι, καθώς στη δίνη της κρίσης τα περιστατικά που χρήζουν βοήθειάς τους αυξάνονται σημαντικά».

«Τα δημόσια νοσοκομεία μετά τα μνημόνια δεν έχουν δυνατότητα να δεχθούν ανασφάλιστους ασθενείς, οπότε περιοριζόμαστε σε συνεργασίες με ιδιώτες», μας τονίζει ο γιατρός, αναδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος. Μοναδική εξαίρεση, αποτελεί η συνεργασία με την ογκολογική κλινική του «Σωτηρία» και συγκεκριμένα την κοινωνική κλινική, που εθελοντικά οι γιατροί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους καρκινοπαθείς. «Αυτές είναι καταστάσεις που δε λύνουν το πρόβλημα. Αν δεν αναλάβει το υπουργείο Υγείας τις δικές του ευθύνες και αν δεν ανοίξει το δημόσιο σύστημα στους ανασφάλιστους -σε πρώτη φάση σ’ αυτούς που η ζωή τους κινδυνεύει άμεσα- τότε θα συνεχίσουμε να μιλάμε για ανθρωπιστική κρίση, αλλά και για θανάτους που συμβαίνουν και θα συμβαίνουν κατά εκατοντάδες», επισημαίνει ο κ. Βήχας.

Τέλος, όσον αφορά τους καρκινοπαθείς, η συμβολή του ΜΚΙΕ είναι τεράστια. Περίπου το 90% των ασθενών καλύπτει τη φαρμακευτική του ανάγκη (θεραπεία μετά την ενδοφλέβια αντιμετώπιση) εντελώς δωρεάν και αυτό χάρη στις προσφορές του κόσμου! Σχετικά με την ενδοφλέβια θεραπεία και σε συνεργασία με το «Σωτηρία» καλύπτεται το 100% των ασθενών.

Κλείνοντας και εκτιμώντας την κατάσταση που βιώνουμε αυτό το διάστημα, ο κ. Βήχας σημείωσε: «Δυστυχώς, θεωρώ πως βρισκόμαστε στην αρχή της πολύ μεγάλης κρίσης. Δε γνωρίζω το χρονικό ορίζοντα που θα διαρκέσει. Θα είμαι ευτυχείς την ημέρα που θα κλείσει αυτό το ιατρείο. Θα σημαίνει πως η Ελλάδα θα έχει αρχίσει να ξαναζεί και πάλι».

ΧΡΗΣΙΜΑ

Ώρες λειτουργίας

(Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή 10:00-14:00 & 16.00-20.00), (Τρίτη-Πέμπτη 10:00-20:00), (Σάββατο 10:00-14:00).

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-9631950

Διεύθυνση ιατρείου: εντός της πρώην Αμερικανικής βάσης (δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού, 200 μέτρα από την Τροχαία Ελληνικού)

Blog http://mki-ellinikou.blogspot.com/, Email: [email protected]

Πρόσβαση

Η πρόσβαση στο ιατρείο με λεωφορείο είναι πολύ εύκολη, καθώς βρίσκεται 200 μέτρα από τη  Λεωφόρο Βουλιαγμένης στο Ελληνικό. Η στάση που πρέπει να κατεβείτε είναι η «ΛΑΒΑΣΣΑ».

Αριθμός Γραμμής Ονομασία Γραμμής

171    ΣΤ. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – ΒΑΡΚΙΖΑ (Μέσω ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ)

205    ΓΛΥΦΑΔΑ – ΣΟΥΡΜΕΝΑ – ΤΕΡΨΙΘΕΑ (ΚΥΚΛΙΚΗ)

790    ΓΛΥΦΑΔΑ – ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ)

Α3      ΑΚΑΔΗΜΙΑ – ΓΛΥΦΑΔΑ (ΕΥΡΥΑΛΗ) (Μέσω ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ)

Β3      ΑΚΑΔΗΜΙΑ-ΓΛΥΦΑΔΑ(ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ) (Μέσω Λ.ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ)

Χ97    ΣΤΑΘΜΟΣ ΔΑΦΝΗΣ – ΑΕΡΟΛ. ΑΘΗΝΩΝ (EXPRESS)

Διεύθυνση για την αποστολή δεμάτων

«ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού (εντός της πρώην Αμερικάνικης Βάσης Ελληνικού)

Ελληνικό – Τ.Κ. 16777»

 
http://www.youtube.com/watch?v=U-24zNhDjg8&feature=player_embedded

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.