Eναλλακτικό οδοιπορικό στην Ανάφη (photos)




 


Μια βδομάδα στα μονοπάτια του μελιού και του θυμαριού>
Όταν στην Εναλλακτική Δράση σχεδιάζαμε το ταξίδι στη φύση, την παράδοση και τον πολιτισμό της Ανάφης δε μπορούσαμε ποτέ να φαντασθούμε τη γοητεία και τον πλούτο που έκρυβε το νησί και ιδιαίτερα οι αυθεντικοί κάτοικοί του.
Την πρώτη γεύση μιας διαφορετικής περιηγητικής εμπειρίας πήραμε από το πολύ ανθρώπινο καλωσόρισμα που είχαμε, όταν οι φίλες και οι φίλοι που συμμετείχαμε στο ταξίδι φθάσαμε τα χαράματα της 8ης Σεπτεμβρίου στο λιμάνι του νησιού, στη δροσιά του καλοκαιρινού Σεπτέμβρη.
Η συνέχεια ήταν εξίσου ευχάριστη καθώς μετά το πρωινό μας απολαύσαμε τον περίπατο στη γραφική χώρα του νησιού με τα πλακόστρωτα καλντερίμια, τα στενά δρομάκια και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική με τους θόλους στα σπίτια. Ήταν τόσο ευχάριστος η περιήγηση ώστε δεν καταλάβαμε πότε φθάσαμε στην κορφή του λόφου με τα ερείπια του μικρού Βενετσιάνικου κάστρου, όπου είχαμε και την πρώτη ξενάγηση.

Οι μέρες που ακολούθησαν είχαν συνεχείς εναλλαγές όχι μόνο εικόνων, αλλά κυρίως ευχάριστων δράσεων φυσιολατρικών, πολιτιστικών, ψυχαγωγικών και κοινωνικών.
Οι διαδρομές σε μονοπάτια στις πλαγιές του ορεινού κυκλαδίτικου τοπίου δεν είχαν μόνο το χαρακτήρα της αναψυχής στη φύση αλλά και της πολιτιστικής και ιστορικής ενημέρωσης. Η πεζοπορία για παράδειγμα στην Ιερά οδό, το μονοπάτι που στην αρχαιότητα συνέδεε την αρχαία πόλη της Ανάφης με το ιερό του Απόλλωνα και το αρχαίο λιμάνι μας έδωσε την ευκαιρία να πούμε πολλά ενημερωτικά για την άνθηση του νησιού από τον 4ο μέχρι τον 2ο π.Χ. αιώνα. Το ίδιο συνέβη και με την ανάβαση στο βουνό Κάλαμος (το λεγόμενο μικρό Γιβλαλτάρ) στην κορφή του οποίου είναι η ιστορική μονή της Παναγίας της Καλαμιώτισσας, καθώς και με την πολύ ευχάριστη πεζοπορία στο εκκλησάκι του Αγ. Αντωνίου, όπως και με τιςι περισσότερες πεζοπορίες.

Μία άλλη πολύ ενδιαφέρουσα επίσης πλευρά των εναλλακτικών διακοπών ήταν η επαφή μας με την τοπική κοινωνία. Η επίσκεψή μας στην «κατοικιά», αγροικία του Αντώνη του μελισσοκόμου μας έδωσε την ευκαιρία να ενημερωθούμε από πρώτο χέρι όχι μόνο για τον τρόπο παραγωγής του μελιού, αλλά και να συζητήσουμε γενικότερα για την αγροτική παραγωγή στο νησί.
Αντίστοιχα ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση που είχαμε στο σπίτι του μπάρμπα-Μανόλη, του παραδοσιακού οργανοπαίκτη της τσαμπούνας, όπου με την παρουσία και της κουνιάδας του της Βαγγελιώς είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για την παραδοσιακή μουσική και τους παραδοσιακούς χορούς του νησιού. Πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις είχαμε επίσης με τη δημόσια αρχή, όπως και με τον πολιτιστικό σύλλογο για τα προβλήματα του νησιού και ειδικότερα του τουρισμού ιδιαίτερα στην περίοδο της σημερινής κρίσης.


Αφήσαμε τελευταίο το κομμάτι της αναψυχής και της ψυχαγωγίας γιατί σε αυτό βρήκαμε την κορύφωση της απόλαυσης. Το μπάνιο στα καταγάλανα νερά του Ρούκανα, στο Κλισίδι το Μέγα Ποταμό και στις υπόλοιπες παραλίες, ιδιαίτερα στην ηρεμία του Σεπτέμβρη ήταν μοναδική εμπειρία. Το φαγητό μεσημέρι και βράδυ στις παραδοσιακές ταβέρνες με ντόπιες λιχουδιές όπως και οι ρακιές και τα ρακόμελα συνδυασμένα με πολύ καλή μουσική και κουβεντούλα μέχρι αργά το βράδυ δίνουν το μέγεθος της ανεμελιάς και της καλοπέρασης. Αποκορύφωμα ήταν οι βραδιές, και περισσότερο η τελευταία βραδιά που το καλό φαγητό και το ποτό το συνόδευε η τσαμπούνα και το τυμπάκι του μπάρμπα Μανόλη και του εγγονού του με το ίδιο όνομα. Ήταν βραδιές αυθεντικού Αναφιώτικου γλεντιού .

Με όλες αυτές τις εμπειρίες στην καρδιά και το μυαλό μας μπήκαμε στο πλοίο της επιστροφής νιώθοντας πως είναι τόσο γεμάτες οι μπαταρίες που μπορούν να μας φθάσουν μέχρι το εναλλακτικό ταξίδι του επόμενου Σεπτέμβρη..
Στο μεταξύ βέβαια όπως συμφωνήσαμε, θα έχουμε την ευκαιρία συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις και τις εκδρομές της Εναλλακτικής Δράσης να συναντιόμαστε κατά διαστήματα και να ανανεώνουμε τη ζωντάνια της όμορφης παρέας.
Μάκης Σταύρου

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.