Σύσκεψη για τα άλογα του Υμηττού – Απούσα η εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής




(Ανακοίνωση του Δήμου Κρωπίας) Καθοριστικό βήμα για την δρομολόγηση ουσιαστικής όσο και οριστικής λύσης στο τεράστιο ζήτημα της διαχείρισης των δεκάδων ανεπιτήρητων δεσποζόμενων ιπποειδών που διαβιούν στην περιοχή του Ραψανά του Δήμου Κρωπίας, αποτελεί η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων μεταξύ του αρμόδιου Υφυπουργού κ. Σταύρου Κελέτση με τον Δήμαρχο Κρωπίας κ. Δημήτριο Κιούση και εθελοντές της ΑΜΚΕ Help Horses Ymittos.

Ο Υφυπουργός κ. Σταύρος Κελέτσης ενημερώθηκε αναλυτικά για το τεράστιο πρόβλημα αναφορικά με την εξοικονόμηση πόρων από εθελοντικές δράσεις για την επιβίωση των δεκάδων αλόγων και τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής, καθώς και για την ουσιαστική συνδρομή του Δήμου Κρωπίας σε όλο αυτό το φιλόδοξο αλλά και επίπονο εγχείρημα.

Επισημάνθηκε παράλληλα και ο υπαρκτός πλέον κίνδυνος για την ασφάλεια των πολιτών από πιθανή πρόκληση τροχαίων δυστυχημάτων με την ανεξέλεγκτη μετακίνηση των αλόγων σε αγέλες. Ας μην ξεχνάμε ότι στην περιοχή εκτός από τους μόνιμους κατοίκους λειτουργούν μεγάλα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια με εκατοντάδες μαθητές που μετακινούνται καθημερινά με σχολικά λεωφορεία, ένας οίκος ευγηρίας καθώς και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεσμεύθηκε να επικοινωνήσει άμεσα με τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Νίκο Χαρδαλιά ώστε να εξευρεθεί οριστική λύση στο φλέγον αυτό ζήτημα ενώ παράλληλα θα αναζητηθούν χρηματοδοτικοί πόροι για να ενισχυθεί η προσπάθεια της ΑΜΚΕ Help Horses Ymittos και του Δήμου Κρωπίας, στη βάση ενός ρεαλιστικού προγράμματος τριετούς διάρκειας, για το οποίο ήδη υπάρχει σχετική μελέτη που έχει εκπονηθεί από την ΑΜΚΕ Help Horses Ymittos και μεριμνά για τον ασφαλή σταβλισμό, την διατροφή και κτηνιατρική φροντίδα, την στείρωση των αρσενικών για την εξάλειψη της ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής και τέλος την απομάκρυνσή τους από την περιοχή μέσω υιοθεσιών.



Στη συνάντηση που συμμετείχε ο Δήμαρχος Κρωπίας κ. Δημήτριος Κιούσης, από πλευράς υπουργείου συμμετείχαν ο διευθυντής του γραφείου του Υφυπουργού κ. Ιωάννης Μίσκας, ο προϊσταμένος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας κ. Θωμάς Αλεξανδρόπουλος και ο αρμόδιος υπάλληλος κ. Κωνσταντίνος Βιτάλης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι κυρίες Μαρία Μαρώλια και Μίνα Λαγουνάρη ως εκπρόσωποι της (ΑΜΚΕ) Help Horses Ymittos με 95 εγγεγραμμένους εθελοντές, που έχει συσταθεί ειδικά για την διάσωση και προστασία των αλόγων καθώς και η κα Έφη Γρηγοριάδου, πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου ¨Πευκώνας¨ Κορωπίου και κάτοικος της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση απουσίαζε η εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής κα. Δήμητρα Αγγελάκη, παρά το γεγονός ότι ο χρόνος συνάντησης αφέθηκε από όλες τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες πλευρές (Υπουργείο – Δήμος – Εθελοντές) να καθοριστεί από την ίδια την κα Αντιπεριφερειάρχη.

Η ανακοίνωση της ομάδας Help Horses Ymittos

Χθες, 2 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το πρόβλημα των ανεπιτήρητων ιπποειδών του Υμηττού. Παρόντες στην συνάντηση ήταν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Κελέτσης με στελέχη του υπουργείου, ο Δήμαρχος Κρωπίας κ.Κιούσης, η πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Πευκώνα Κορωπίου κα.Γρηγοριάδου καθώς και εκπρόσωποι της Help Horses ΑΜΚΕ.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Υφυπουργό και τα στελέχη του καθώς και τον Δήμαρχο Κρωπίας, για το ενδιαφέρον τους και την εμφανή διάθεση που επέδειξαν για την επίλυση του σοβαρού αυτού θέματος.

Στην συνάντηση ζητήθηκε από την Help Horses ΑΜΚΕ η επικαιροποίηση της οικονομοτεχνικής μελέτης που είχε υποβληθεί τον Ιανουάριο του 2024, την οποία και θα επιμεληθούμε άμεσα με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Ωστόσο, με λύπη μας διαπιστώσαμε πως δεν υπήρχε κανένας εκπρόσωπος από την Περιφέρεια Αττικής, η οποία είναι και η καθ’ ύλην αρμόδια για την επίλυση του προβλήματος των ανεπιτήρητων ιπποειδών του Υμηττού. Παρόλο που είχαν προσκληθεί εγκαίρως και είχαν επιβεβαιώσει την συμμετοχή τους, την ακύρωσαν τελευταία στιγμή.

Επτά (7) μήνες τώρα τονίζουμε την επιτακτική ανάγκη περιορισμού των ιπποειδών και για λόγους ασφαλείας των πολιτών και των ίδιων των αλόγων αλλά και για την ανάσχεση της αναπαραγωγής τους, η οποία διογκώνει το ήδη οξύ πρόβλημα των 100 περίπου ανεπιτήρητων αλόγων.

Από το Μάρτιο έχουμε δυστυχώς μπει σε νέα αναπαραγωγική περίοδο, χωρίς να έχει δοθεί μια λύση για τον περιορισμό όλων των ιπποειδών, με αποτέλεσμα, και παρά τους συνεχιζόμενους ευνουχισμούς αρσενικών ίππων, κάποιοι επιβήτορες να περιφέρονται ελεύθεροι. Να σημειώσουμε πως ένας και μόνο επιβήτορας δύναται να ζευγαρώσει με περίπου 30 φοράδες, δεδομένο το οποίο για μια ακόμη φορά καταδεικνύει την ανάγκη άμεσης δράσης από την πολιτεία. Το σχέδιο δράσης της Help Horses ΑΜΚΕ μαζί με την οικονομοτεχνική μελέτη που μας είχε ζητηθεί από την Περιφέρεια Αττικής έχει ήδη κατατεθεί από τον Ιανουάριο, χωρίς όμως να έχουμε λάβει καμία απάντηση μέχρι στιγμής. Ήδη, η ζημιά που έχει γίνει είναι μεγάλη καθώς αναμένονται επιπλέον γεννήσεις (άγνωστες στον αριθμό στην παρούσα φάση) και μέσα στο 2025.

Επιπλέον, μετά από 7 μήνες προσπαθειών και καθημερινής μάχης που δίνει η Help Horses για τα πλέον πάνω από 100 άλογα στις παρυφές του Υμηττού (ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς λόγω των γεννήσεων), φτάσαμε στο σημείο να αδυνατούμε να καλύψουμε τις ανάγκες τροφής των αλόγων αλλά και να συνεχίσουμε τις κατασκευές-εργασίες στους μισθωμένους χώρους φιλοξενίας λόγω του ότι δεν υπάρχουν άλλοι οικονομικοί πόροι! Το σχέδιο της Help Horses ήταν να φιλοξενήσει όλα τα αρσενικά άλογα σε περιφραγμένο χώρο για να σταματήσουν άμεσα οι αναπαραγωγές, το οποίο όμως σε καμία περίπτωση δε θα προχωρήσει αν δεν έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι για την σίτιση των έγκλειστων αλόγων.

Επίσης, κατόπιν εκκλήσεων τόσο από το Δήμο Κρωπίας όσο και από κατοίκους της περιοχής, περισυλλέξαμε περίπου 28 από τα 40 άλογα που είχαν απομακρυνθεί από τα παλιά ορνιθοτροφεία και τα επιστρέψαμε εκεί για την ασφάλεια των πολιτών κ των αλόγων…! Σε περίπου 10 ημέρες τελειώνουν οι τροφές που παραλάβαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Εφόσον δεν θα έχουμε να τα ταΐσουμε και δεν πληρούνται τα κριτήρια ευζωίας στους χώρους αυτούς (καθαριότητα, δημιουργία κατάλληλης περίφραξης έτσι ώστε τα άλογα να προαυλίζονται για υποτυπώδη βοσκή/περπάτημα κτλ) θα είμαστε αναγκασμένοι να τα αφήσουμε και πάλι ελεύθερα, παρότι κάναμε υπερπροσπάθεια για την περισυλλογή τους.

Αυτήν την στιγμή παραμένουν ελεύθερα πάνω από 50 άλογα σε διάφορα σημεία μέσα στο Κορωπί, σε δρόμους που κινούνται καθημερινά ΑΜΕΤΡΗΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ με παιδιά…ποιος θα πάρει την ευθύνη σε περίπτωση δυστυχήματος;;;

Θέλουμε τα επόμενα ΤΕΜΠΗ μέσα στο Κορωπί;

Δυστυχώς, ανά την Ελλάδα υπάρχουν πολλά ανεπιτήρητα ιπποειδή…στη Ρόδο πρόσφατα έγινε δυστύχημα με θύμα 24χρονη από ανεπιτήρητο γαιδουράκι.

Επιστολή του ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ – THE GREEK OMBUDSMAN προς Περιφέρεια Αττικής, ΔΗΜΟ ΚΡΩΠΙΑΣ, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς

“Με βάση τα ανωτέρω, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες τελούσαν σε γνώση του προβλήματος ήδη από τον Απρίλιο του 2021, ενώ αυτό επιδεινώθηκε τον Απρίλιο του 2023 και εξακολουθεί να επιδεινώνεται διαρκώς μέχρι σήμερα, χωρίς να έχει σημειωθεί πρόοδος για την επίτευξη οριστικής αντιμετώπισης του.

Αντίθετα, τα ζώα πολλαπλασιάστηκαν και επίκειται άμεσα η περαιτέρω αύξησή τους, λόγω των 25 εγκυμονούντων φοράδων.

Συνοψίζοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε τα κάτωθι:

1. Τα ιπποειδή, σύμφωνα με τον Κανονισμό 2021/963, θεωρούνται ως δεσποζόμενα ζώα και μόνο κατ’ εξαίρεση μπορούν να θεωρηθούν άγρια ή σε ημιελεύθερη κατάσταση.

2. Τα συγκεκριμένα άλογα χαρακτηρίστηκαν ως άγρια ή ημιελεύθερα ζώα, ενώ δεν είναι προσαρμοσμένα στο φυσικό περιβάλλον στο οποίο διαβιούν, σιτίζονται από εθελοντές και είναι απόλυτα εξαρτώμενα και εξοικειωμένα με τον άνθρωπο.

Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι η επιβίωσή τους

εξαρτάται απολύτως από την ανθρώπινη συνδρομή.

3. Τα ζητήματα ασφάλειας τα οποία δύνανται να προκύψουν και έχουν αρχίσει ήδη να απασχολούν την τοπική κοινωνία, αφορούν τόσο την πρόκληση ατυχημάτων λόγω της διαμονής τους σε κατοικημένες περιοχές, όσο και ζητήματα δημόσιας υγείας, λόγω της πιθανότητας μετάδοσης ζωονόσων αν δεν ληφθεί μέριμνα για τη συστηματική φροντίδα τους.

4. Ο Κανονισμός 2016/429 αφορά στην προστασία των ζώων από τις μεταδοτικές νόσους και γενικότερα θέτει κανόνες για την υγεία αυτών. Σε αυτόν τον Κανονισμό, εξάλλου, περιλαμβάνονται όλα τα αδέσποτα ζώα και τα ζώα που πιθανά έχουν επιστρέψει σε άγρια κατάσταση. Όπως προαναφέρθηκε οι Κανονισμοί πρέπει να εφαρμόζονται άμεσα από τα κράτη – μέλη της ΕΕ και ως

εκ τούτου η ελληνική πολιτεία είναι υποχρεωμένη να μεριμνήσει για την υγεία των συγκεκριμένων ιπποειδών και την ασφάλεια των πολιτών από τη πιθανή μετάδοση ασθενειών.

5. Προτεραιότητα πρέπει να αποτελέσει και η διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας του δασικού περιβάλλοντος, καθώς η ανεξέλεγκτη αύξηση του είδους θα έχει δυσμενείς συνέπειες τόσο για τα είδη της χλωρίδας, όσο και για τα είδη της πανίδας.

Δεδομένης της διαπιστωμένης και από τις αρμόδιες υπηρεσίες ανεξέλεγκτης παρουσίας και του διαρκούς πολλαπλασιασμού των αλόγων στην περιοχή, τις αυξημένες ανάγκες για σίτιση και ιατρική περίθαλψη, τους κινδύνους που ενέχει η παρουσία τόσο

μεγάλου αριθμού ιπποειδών κοντά σε αστικές περιοχές και δρόμους, η Αρχή εκτιμά ότι όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες οφείλουν να συντονιστούν και να αναλάβουν την ευθύνη και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη διαχείριση του προβλήματος. Ειδικότερα θα πρέπει να ταυτοποιηθούν άμεσα τα συγκεκριμένα ιπποειδή βάσει των προαναφερόμενων ΥΑ, προκειμένου να διευκρινισθεί αν πρόκειται για άγρια ή ημιελεύθερα ή δεσποζόμενα ζώα τα οποία εγκαταλείφθηκαν. Η ταυτοποίηση και ο χαρακτηρισμός τους θα καθορίσει και την καθ ́ύλην αρμόδια υπηρεσία.

Σημειώνεται ότι κατά την αυτοψία που διενήργησε η Αρχή διαπιστώθηκε ότι τα ζώα είναι φιλικά και εξοικειωμένα με τον άνθρωπο και απολύτως εξαρτημένα από την ανθρώπινη παρέμβαση για την κάλυψη βασικών αναγκών τους (σίτιση, στέγαση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη), γεγονός που, κατά την άποψη της Αρχής, τα καθιστά δεσποζόμενα.

Επισημαίνεται δε, και σύμφωνα με την ως άνω υπηρεσιακή

αλληλογραφία, κατά τη διενέργεια αυτοψίας από την Περιφέρεια Αττικής το 2021 τα εν λόγω ζώα χαρακτηρίστηκαν ως δεσποζόμενα και στη συνέχεια το 2023 τα ζώα χαρακτηρίστηκαν ως άγρια.

Ωστόσο, αν και προκύπτει με σαφήνεια ότι από το 2021 έως

το 2023 τα ζώα αντιμετωπίζονταν ως δεσποζόμενα, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής δεν προέβησαν στη λήψη μέτρων και στην ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διαχείριση του

θέματος. Στο σημείο αυτό η Περιφέρεια παρακαλείται να απαντήσει το συντομότερο δυνατό στην οικονομικοτεχνική πρόταση που υποβλήθηκε από την ΑΜΚΕ Help Horses

κατόπιν του υπ’ αριθμ. πρωτ.: 1476744/30.11.23 εγγράφου της ΔΑΟΚ Περιφέρειας Αττικής.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, η Αρχή καλεί όλες τις υπηρεσίες όπως προβούν σε άμεσες ενέργειες για την ταυτοποίηση και χαρακτηρισμό των ιπποειδών και την

εφαρμογή της ανάλογης κείμενης νομοθεσίας περί προστασίας των ζώων. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα ανωτέρω ζητήματα πρέπει να εξεταστούν υπό το πρίσμα της προστασίας των ιπποειδών, της διασφάλισης της οικολογικής ισορροπίας, της προστασίας των δασικών/ αναδασωτέων εκτάσεων και της ασφάλειας των κατοίκων των περιοχών.

Η Ανεξάρτητη Αρχή επισημαίνει ότι η ανάληψη όλων των αναγκαίων πρωτοβουλιών, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών σας, θα πρέπει να οδηγήσει στην άμεση, συνολική και λυσιτελή αντιμετώπιση του προβλήματος χωρίς περαιτέρω χρονικές καθυστερήσεις λόγω της επιδείνωσης του προβλήματος.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.