Τη Δευτέρα 4 Μαρτίου η έναρξη του εαρινού εξαμήνου στο ΔΕΑΠ Γλυφάδας




Με διαπρεπείς επιστήμονες, σπουδαίες διαλέξεις και ευρεία γκάμα θεμάτων, ο θεσμός της διά βίου μάθησης που καθιερώθηκε στην πόλη μας πριν από πέντε χρόνια και αγκαλιάστηκε από τους Γλυφαδιώτες, συνεχίζει κατά το εαρινό εξάμηνο 2023-24 ενισχυμένος και εμπλουτισμένος. Οι επιστημονικές διαλέξεις του Δημοτικού Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΔΕΑΠ) Γλυφάδας αρχίζουν τη Δευτέρα 4 Μαρτίου και ολοκληρώνονται τη Δευτέρα 10 Ιουνίου.

«Ένας κατά γενική ομολογία επιτυχημένος θεσμός συνεχίζει δυναμικά, με επιλεγμένες διαλέξεις διακεκριμένων ομιλητών από όλο το φάσμα της επιστημονικής ζωής. Στη Γλυφάδα μας κάνουμε όλοι μαζί πράξη τη διά βίου μάθηση, που μας δίνει μοναδική ευκαιρία εμβάθυνσης των γνώσεων και διεύρυνσης των οριζόντων μας. Ευχαριστούμε θερμά τους επιστήμονες που συμμετέχουν αφιλοκερδώς στο εγχείρημα και όλους εσάς που αποτελείτε το εξαιρετικό ακροατήριο στην ξεχωριστή αυτή πρωτοβουλία. Είναι πολύ ελπιδοφόρο ότι εκδηλώνεται τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για τέτοιες δράσεις της δημοτικής αρχής, οι οποίες δίνουν τροφή στο πνεύμα και στην ψυχή. Το ΔΕΑΠ αποτελεί πλέον καταξιωμένο θεσμό στη Γλυφάδα μας και θα συνεχίσουμε να το εμπλουτίζουμε και να το ενισχύουμε», τονίζει ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου.

Υπεύθυνοι Αντιδήμαρχοι για τη λειτουργία του ΔΕΑΠ έχουν οριστεί κατά το τρέχον ημερολογιακό έτος η Αντιδήμαρχος Παιδείας Γεωργία Βαμβακερού και ο Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ορέστης Τσάγκλας, που ήταν μάλιστα και ο πρώτος υπεύθυνος για τη λειτουργία του ΔΕΑΠ, ως Αντιδήμαρχος Παιδείας κατά το 2019 που ιδρύθηκε το Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Γλυφάδας από τον Δήμαρχο Γιώργο Παπανικολάου.

Σε δήλωσή τους οι δύο Αντιδήμαρχοι αναφέρουν: «Η εκπαίδευση – μάθηση είναι μία συνεχής και μακροχρόνια διαδικασία που συνοδεύει τον άνθρωπο καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής του. Η διά βίου μάθηση ταυτίζεται με τον εμπλουτισμό των γνώσεων και τη βελτίωση των δεξιοτήτων του ατόμου μας σε προσωπικό, κοινωνικό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο. Στο πλαίσιο της φιλοσοφίας διάχυσης της διευρυμένης εξειδικευμένης γνώσης, ο Δήμος Γλυφάδας καλεί διακεκριμένους επιστήμονες από όλους τους χώρους να μοιραστούν μαζί μας θέματα από όλο το επιστημονικό φάσμα. Σας προσκαλούμε και σας περιμένουμε να γίνετε κοινωνοί αυτής της γνωστικής εμπειρίας, να αλληλεπιδράσετε και νε συζητήσετε με ερευνητές που εστιάζουν σε διαχρονικά θέματα της ελληνικής πραγματικότητας. Καλή αρχή στο εαρινό εξάμηνο 2023-24 του ΔΕΑΠ Γλυφάδας».



Στη συντονιστική επιτροπή μετέχουν επίσης οι διδάκτορες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εκπαιδευτικοί Δήμητρα Μόσχου και Όλγα Δοξοπούλου.

Τα μαθήματα – διαλέξεις πραγματοποιούνται στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο “Μελίνα Μερκούρη” (Γ. Γεννηματά και Ανατ. Ρωμυλίας 123, Άνω Γλυφάδα) συνήθως Δευτέρες, εκτός εξαιρέσεων οι οποίες αναγράφονται στο πρόγραμμα. Η διάρκειά τους είναι μιάμισης ώρας, από τις 7 μ.μ. έως τις 8:30 μ.μ. Ο χρόνος αυτός είναι ενδεικτικός, καθώς δίνεται η δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων από το κοινό μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας, οπότε ενδέχεται να υπάρξει παράταση του χρόνου αναλόγως του ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται για κάθε γνωστικό αντικείμενο. Δικαίωμα συμμετοχής στο ΔΕΑΠ Γλυφάδας έχουν όλοι ανεξαρτήτως εισοδήματος και ηλικίας, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος και είναι απόφοιτοι Λυκείου. Στο ΔΕΑΠ ο διδασκόμενος δεν υποχρεούται σε καταβολή διδάκτρων ούτε σε αγορά βιβλίων ή σημειώσεων, ενώ όλοι οι διδάσκοντες συμμετέχουν αφιλοκερδώς. Κατά τη λήξη κάθε εξαμήνου χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης σε όσους παρακολουθούν το σύνολο των μαθημάτων – διαλέξεων, με δικαίωμα δύο απουσιών ανά εξάμηνο.

∆ΗΜΟΤΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΑΝΟΙΚΤΟ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ (∆ΕΑΠ) ΓΛΥΦΑ∆ΑΣ

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ∆ΙΑΛΕΞΕΩΝ: 19:00

Πρόγραµµα Επιστηµονικών ∆ιαλέξεων Εαρινού Εξαµήνου 2023-2024

📍1. ∆ΕΥΤΕΡΑ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ

Οµιλητής: Ευθύµιος Λέκκας, Καθηγητής ∆υναµικής Τεκτονικής και Εφαρµοσµένης Γεωλογίας και ∆ιαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήµιο Αθηνών – Πρόεδρος Οργανισµού Αντισεισµικού Σχεδιασµού και Προστασίας.

Θέµα: “ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΣΧΕ∆ΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ∆ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙΝ∆ΥΝΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟ∆Ο ΕΞΕΛΙΣΣΟΜΕΝΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ”

📍2. ∆ΕΥΤΕΡΑ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ

Οµιλητής: ∆ηµήτρης Σταθακόπουλος, ∆ιδάκτωρ Παντείου Πανεπιστηµίου, Συνεργάτης Εργαστηρίου Τουρκικών Μελετών, Πανεπιστηµίου Πειραιά, ∆ικηγόρος παρ Αρείω Πάγω, ∆ιπλωµατούχος Βυζαντινής Μουσικής.

Θέµα: “1821: ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΕ 10 ∆ΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ”

📍3. ∆ΕΥΤΕΡΑ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Οµιλητής: ∆ήµητρα Μπουσίου, Ιατρός Πνευµονολόγος – Ph.D., Επιστηµονικά Υπεύθυνη του Προγράµµατος Πρόληψης «Πάρε Ανάσα» της Ελληνικής Πνευµονολογικής Εταιρείας.

Θέµα: “ΕΦΗΒΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ: Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ ΜΙΑΣ ΤΡΑΓΩ∆ΙΑΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ”

📍4. ∆ΕΥΤΕΡΑ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙ∆Α ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΙ∆ΙΚΗΣ ΠΑΙ∆ΑΓΩΓΙΚΗΣ ΕΛΛΑ∆ΟΣ (ΕΕΠΕ)

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙ∆ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, µε οµιλητές:

Γιάννης Μπουσδούνης, Γενικός Γραµµατέας Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας

Γιάννης Κατσαρός, Γενικός Γραµµατέας Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας

∆ρ. Ανδριανός Μουταβελής, Σύµβουλος Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής & Ενταξιακής

Εκπαίδευσης ∆΄ Αθήνας

∆ρ. Πέτρος Ορφανός, Πρόεδρος της ΕΕΠΕ, Καθηγητής ΕΑΠ, Σύµβουλος Εκπαίδευσης

Ειδικής Αγωγής & Ενταξιακής Εκπαίδευσης

Αικατερίνη Αθανασοπούλου Μ.Sc., Νηπιαγωγός του Ειδικού Νηπιαγωγείου Αργυρούπολης

Ηλίας Ανδρόγιαννης, ∆ιευθυντής του Ειδικού Σχολείου Αγίου ∆ηµητρίου

Θέµα: “ΕΙ∆ΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ∆ΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ…”

📍5. ∆ΕΥΤΕΡΑ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Οµιλητής: ∆ήµητρα Κουτσούκη, Οµότιµη Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών µε ειδικότητα στην Ειδική Αγωγή.

Θέµα: “ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ, ΑΥΤΟΦΡΟΝΤΙ∆Α ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ”

📍6. ∆ΕΥΤΕΡΑ 22 AΠΡΙΛΙΟΥ

Οµιλητής: Αντωνία Μoροπούλου, Οµότιµη Καθηγήτρια Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Μέλος ∆ιοικούσας Επιτροπής Τεχνικού Επιµελητηρίου Ελλάδας, Μέλος του Συµβουλίου ∆ιοίκησης Παν/µίου Ιωαννίνων.

Θέµα: “Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΚΟΥΒΟΥΚΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΥ ΤΑΦΟΥ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ”

(Eπικεφαλής της διεπιστηµονικής οµάδας του ΕΜΠ και επιστηµονική υπεύθυνη του έργου)

📍7. ΠΕΜΠΤΗ 16 ΜΑΪΟΥ

Οµιλητής: Παναγιώτης Κορδούτης, Καθηγητής της Κοινωνικής Ψυχολογίας των ∆ιαπροσωπικών Σχέσεων, Τµήµα Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήµιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστηµών, Πρόεδρος του Τµήµατος Ψυχολογίας.

Θέµα: “ΕΦΗΒΟΙ ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ: ΘΕΤΙΚΟ ΓΟΝΕΪΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ”

📍8. ∆ΕΥΤΕΡΑ 27 ΜΑΪΟΥ

Οµιλητής: Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, Καθηγητής Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου,

Πρώην Υφυπουργός.

Θέµα: “ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ Ι∆ΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΗ”

📍9. ∆ΕΥΤΕΡΑ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ

Οµιλητές: Σταυρούλα Κουστένη, ∆ιδάκτωρ ∆ηµοσίου ∆ικαίου Νοµικής Σχολής ΕΚΠΑ, Ελεγκτής Νοµικής Υποστήριξης της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων (ΑΑ∆Ε).

Θέµα: “ΦΙΛΙΚΟΤΕΡΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ∆ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ:

ΜΙΑ ∆ΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ – ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ”

📍10. ∆ΕΥΤΕΡΑ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ

Οµιλητής: Κυριακή Τσίρτση, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Αρχαιολόγος για την Μεσογειακή

∆ιατροφή από τον 4ο αιώνα π.Χ. µέχρι σήµερα.

Θέµα: “ΑΡΧΑΙΟΒΟΤΑΝΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ ΩΣ ΕΝΑ ΕΡΓΑΛΕΙΟΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ

ΤΗΣ ∆ΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ”

ΠΡΟΣΟΧΗ‼️ Προτεραιότητα στη συμμετοχή έχουν οι δημότες και οι κάτοικοι Γλυφάδας. Ωστόσο, η πρόθεση του Δήμου Γλυφάδας είναι να εξυπηρετηθούν όλοι όσοι το επιθυμούν, γι αυτό μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις και από κατοίκους άλλων Δήμων. Θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να εξυπηρετηθούν όλοι, εφόσον βεβαίως η χωρητικότητα της αίθουσας το επιτρέπει. Για να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα σπουδών του εαρινού εξαμήνου και να κάνετε την εγγραφή σας πατήστε εδώ: https://glyfada.gr/index.php/home/page/deappage

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.