Βουλιαγμένη: Έπαινος για την πλατεία Νυμφών σε διαγωνισμό αρχιτεκτονικής




To αρχιτεκτονικό γραφείο Athens Creative, απέσπασε έπαινο στην κατηγορία «Σχεδιασμός Τοπίου – Αστικός Σχεδιασμός», για την πλατεία Νυμφών, στη Βουλιαγμένη, στον διαγωνισμό αρχιτεκτονικής, εσωτερικών χώρων και φωτισμού με την ονομασία «Grail Awards».

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, το 2017 αποφάσισε τον επανασχεδιασμό της κεντρικής πλατείας της Βουλιαγμένης, γνωστή ως πλατεία Νυμφών. Με μέριμνα του Δημάρχου Κου Γ. Κωνσταντέλλου και μετά από πολλαπλές δημόσιες διαβουλεύσεις με την τοπική κοινωνία, αφομοιώθηκαν οι παρατηρήσεις της, καθορίστηκε ο στόχος της παρέμβασης και οργανώθηκε η διεκπεραίωση των διαδικασιών ώστε να υλοποιηθεί το έργο. Η πλατεία Νυμφών, με πάνω από 4 δεκαετίες ζωής, δε λειτουργούσε πλέον ως ζωτικός χώρος στάσης και εκτόνωσης, παραμένοντας απλώς ένα πέρασμα των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής.

Η βασική πρόκληση σχεδιάζοντας την πλατεία Νυμφών ήταν να δημιουργηθεί μια εκσυγχρονισμένη ελκυστική πλατεία με απολύτως ενδυναμωμένο το δημόσιο, τον ‘πράσινο’ και τον κοινωνικό χαρακτήρα της, με επίκεντρο τον άνθρωπο ανεξαρτήτως ηλικίας και κινητικής δυνατότητας. Η αρχιτεκτονική μελέτη βασίστηκε σε δυο βασικούς άξονες σχεδιασμού, τα υφιστάμενα δέντρα και τις ροές των κινήσεων αναπτυγμένες σε όλο το ζωτικό χώρο της πλατείας: Αφενός, τα πολλά και ποικιλόμορφα υφιστάμενα δέντρα, που είναι και το κυρίαρχο στοιχείο της πλατείας, λειτούργησαν ως σημεία αναφοράς και χάραξης μαζί με τα νέα που προστέθηκαν.

Ως εκ τούτου, κατηγοριοποιώντας τα βάση μεγέθους, σκιάς και θέσης, αναπτύχθηκαν ετερογενείς ποιοτικά καθιστικές ζώνες προσφέροντας διαφορετικές ποιότητες χώρου, με σκιάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Χωρικές ποιότητες που θα μεταφράζονται σε ιδιαίτερες στιγμές για τους χρήστες της δημιουργώντας μνήμες και ως εκ τούτου επανοικειοποίηση του δημόσιου χώρου. Αφετέρου, εξασφαλίζεται η υποδοχή των πεζών από κάθε πλευρά της πλατείας και η κίνηση τους σε όλη της την έκταση με κατάλληλες διαμορφώσεις φιλικές προς τα άτομα με κινητικές δυσκολίες προσφέροντας στενότερη επαφή με τη φύση.



Η νέα πλατεία Νυμφών, επιδιώκει μέσω του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού να αποκτήσει κεντρικό, ενεργό ρόλο στην καθημερινότητα των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής. Να λειτουργήσει ως ένα υπόδειγμα δημόσιου χώρου που μέσω της ποιότητας του, της αρμονικής λειτουργίας του και της ορθής συντήρησης του, θα ενισχύσει το σεβασμό και την εκτίμηση του από τους ίδιους τους χρήστες του. Να είναι η θετική απόδειξη ότι ο δημόσιος χώρος διαμορφώνει συμπεριφορές.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.