Συνέντευξη με τον Νίκο Παντελίδη, πρωταγωνιστή της ταινίας «The Big Father»




Πραγματοποιήθηκε η Ελληνική Πρεμιέρα της ταινίας του Κωνσταντίνου Στραγαλινού. Η ταινία προβλήθηκε στην Αθήνα, στον Κινηματογράφο Έλλη την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στις 19:15, ως επίσημη επιλογή στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του 36ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Πρόκειται για το μακροβιότερο φεστιβάλ της Αθήνας.
Έπειτα από την πρόσφατη Ευρωπαϊκή Πρεμιέρα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο δημοφιλέστατο ιταλικό φεστιβάλ 11o Ariano International Film Festival αλλά και την Ειδική Μνεία που έλαβε στο Asia Film Art International Film Festival στο Hong Kong, η ταινία έκανε ελληνική της πρεμιέρα. Ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Νίκος Παντελίδης, μίλησε στο Notia.gr:

Πως προέκυψε η συνεργασία σας με τον Κωνσταντίνο Στραγαλινό;

Με τον Κωνσταντίνο είχαμε γνωριστεί στα γυρίσματα της ταινίας Εξορία του Βασίλη Μαζωμένου. Σε κάποιο διάλειμμα μου είπε ότι θα ήθελε να δουλέψουμε μαζί σε ένα δικό του σενάριο… Πέρασε ο καιρός και μέσα στον εγκλεισμό, την εποχή δηλαδή της βασιλείας του κορονοιού, είδα στο facebook μια ανακοίνωση… είχε ξεκινήσει την προετοιμασία! Του τηλεφώνησα και του υπενθύμισα την κουβέντα μας, λέγοντάς του ότι μου είχε πει για την επιθυμία του να γυρίσει μια ταινία και ότι αυτόν τον ρόλο θα τον παίξω εγώ! Μου έστειλε το σενάριο και ενθουσιάστηκα! Ενθουσιάστηκα γιατί ήταν κάτι τελείως διαφορετικό από ότι είχα έως τώρα ερμηνεύσει και τον ευχαριστώ που με οραματίστηκε σε αυτό.

Τι σας άρεσε περισσότερο όταν πήρατε στα χέρια σας το σενάριο της ταινίας «The Big Father”;



Η εξέλιξη του χαρακτήρα! Ο Άγγελος Δαράκος εμφανίζεται αρχικά ως επιρρεπής στην κοινωνική, καλλιτεχνική και πολιτική πραγματικότητα, παλεύοντας με την κατάθλιψή του και τα αδιέξοδα που δημιουργεί το σύστημα ώστε να συντρίψει τα όνειρα για δημιουργία. Παλεύει, αλλά δεν μπορεί να σταθεί ισότιμα απέναντι στο τέρας της καθημερινότητας. Οι στόχοι του έχουν πολτοποιηθεί, η σχέση με την γυναίκα του είναι σχέση συγκατοίκησης και όσο για τα παιδιά του, παρατηρεί ότι δεν αποτελεί το πρότυπο. Επίσης χάνει το σπίτι του. Πρέπει να παλέψει ή να φύγει. Επιλέγει το πρώτο. Στο τέλος της ταινίας έχοντας πάρει τη ζωή του στα χέρια του, πληρώνει το τίμημα των επιλογών του όμως, και εδώ είναι το υπέροχο με αυτόν τον χαρακτήρα, οφείλουμε να τον φανταστούμε Ευτυχισμένο.

Πως προσεγγίσατε τον χαρακτήρα που ενσαρκώνετε;

Βήμα-βήμα. Λέξη-λέξη… Με αγάπη. Έδιωξα πολύ γρήγορα από μέσα μου την κριτική στάση απέναντι στις πράξεις του και διάβαζα το σενάριο αποδεχόμενος τις επιλογές του. Σε κάθε δοκιμασία δρούμε ανάλογα με το χαρακτήρα μας αλλά και τη συγκεκριμένη “χρονική στιγμή”. Όλα έδεναν. Δεν υπήρχε πουθενά υπερβολή στις επιλογές αυτού του ανθρώπου. Έτσι, η έλλειψη υπερβολής στις επιλογές αλλά και οι ακραίες συνθήκες κάνουν τον Άγγελο Δαράκο, άνθρωπο της διπλανής πόρτας. Πιο απλά: αφαίρεσα από μέσα μου τον “Κριτή” και ασχολήθηκα με τις πράξεις.

Έχετε κοινά με τον Άγγελο Δαράκο;

Όλοι έχουμε κοινά με τον Άγγελο Δαράκο. Είμαστε Άνθρωποι: έχουμε δηλαδή τα πόδια μας στη γη αλλά όλοι μας, κοιτάμε προς τα επάνω, προς τον Θεό. Στόχος μας είναι η πνευματική εξέλιξη. Άνω-θρώσκω είναι η ετυμολογία της λέξης. Όμως… τα πόδια μας πατούν στη γη. Στη λάσπη.

Είναι προφανώς ακραίες οι αποφάσεις του χαρακτήρα. Πιστεύετε ότι μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος σε τέτοιο σημείο;

Ο Άγγελος Δαράκος πράττει. Είναι λίγο πριν τα πενήντα, είναι σκηνοθέτης, έχει βαρεθεί να εργάζεται σε τηλεοπτικό σταθμό κάνοντας μοντάζ και επιθυμεί να γυρίσει μια ταινία. Παίρνει επιχορήγηση αλλά προκηρύσσονται εκλογές και τη χάνει. Εμπιστεύεται έναν παραγωγό αλλά δεν παίρνει αυτό που είχε συμφωνηθεί. Μέσα σε όλα αυτά προστίθεται το ότι κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του. Ναι μπορούμε να πούμε, βουλιαγμένοι αναπαυτικά στον καναπέ μας, με το τζάκι αντικριστά και το ποτήρι με το ουίσκι γεμάτο, ότι είναι κακός, σκληρός, άσπλαχνος, αδίστακτος, τοξικός, άγριος, απάνθρωπος…. Όμως οι αποφάσεις του, παίρνονται με αγάπη προς την οικογένειά του. Φροντίζει τους ανθρώπους του και σώζει το σπίτι του. Αυτά είναι τα γεγονότα. Είναι ακραία αυτά που ζει οπότε πράττει ανάλογα. Ναι, πιστεύω πως οποιοσδήποτε μπορεί να φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο. Προσθέτω και τη λέξη “ακραίο” για να μην παρεξηγηθώ και ολοκληρώνω λέγοντας ότι μεγάλα εγκλήματα γίνονται στο όνομα της αγάπης.

Η ταινία έκανε την Πανελλήνια Πρεμιέρα της στο 36ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Παρευρεθήκατε; Πως αισθανθήκατε;

Υπέροχα! Ευχαριστώ πολύ τον κ Νίνο Μικελίδη που πήρε την ταινία στο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και μου έδωσε τη χαρά να την απολαύσω στη μεγάλη οθόνη του κινηματογράφου Έλλη! Κάτι που κέρδισα είναι το εξής: γρήγορα παρασύρθηκα από την ιστορία και την εικόνα και σταμάτησα να με κρίνω ως ηθοποιό παρατηρώντας με στην οθόνη.

Όπως αναφέρεται και στο site του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, στο πλαίσιο του φεστιβάλ έχουν βραβευτεί με το Ειδικό Βραβείο του Πανοράματος, για το σύνολο της προσφοράς τους στον κινηματογράφο, διακεκριμένες προσωπικότητες από το χώρο της τέχνης όπως οι Φράνσις Φορντ Κόπολα, Χιου Χάντσον, Μικελάντζελο Αντονιόνι, Χάρολντ Πίντερ, Άρθουρ Πεν, Κρίστοφερ Λι, οι «Μόντι Πάιθον» (Τέρι Τζόουνς και Τέρι Γκίλιαμ), Αλέν Κορνό, Κλοντ Σοτέ, Ντούσαν Μακαβέγιεφ, Κεν Λόουτς, Οτάρ Ιοσελιάνι, Γιέρζι Σκολιμόφσκι, Χάριετ Άντερσον, Στίβεν Φρίαρς, Βιμ Βέντερς, Εμίρ Κουστουρίτσα, Αμπάς Κιαροστάμι, Κάρελ Ράις, Κώστας Γαβράς, Ρότζερ Κόρμαν, Φραντζέσκο Ρόσι, Έτορε Σκόλα, οι αδερφοί Ταβιάνι, Ανιές Βαρντά, Μαξ φον Σίντοβ, κ.α.

Από το 1988 που ξεκίνησε το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, με το μεγάλο αφιέρωμα, μαζί και την έρευνα στον Ελληνικό Κινηματογράφο, το Πανόραμα δεν έπαψε να έχει στο επίκεντρό του τον Ελληνικό Κινηματογράφο και τους δημιουργούς του, παλιότερους και νεότερους. Στη διάρκεια των 35 του χρόνων διοργανώθηκαν προβολές, αφιερώματα, ενώ σε αρκετούς απονεμήθηκε το Ειδικό Βραβείο του φεστιβάλ, στους ακόλουθους: Μιχάλη Κακογιάννη, Νίκο Κούνδουρο, Αλέξη Δαμιανό, Κώστα Γαβρά, Νίκο Παπατάκη, Σταύρο Τορνέ, Θόδωρο Αγγελόπουλο, Παντελή Βούλγαρη, Νίκο Νικολαϊδη, Νίκο Παναγιωτόπουλο, Ντίνο Δημόπουλο, Βασίλη Βαφέα, Γιώργο Τσεμπερόπουλο, Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αρβανίτη, Ειρήνη Παππά, Ζωή Λάσκαρη, Νίκο Κούρκουλο, Αλέκο Αλεξανδράκη, Γιώργο Φούντα, Σμαρούλα Γιούλη, Ελένη Καραϊνδρου, Κώστα Βουτσά, Ιουλία Ιατρίδου, Αναστασία Αρσένη, Μηνά Χατζησάββα, Μπέττυ Αρβανίτη, Ρένη Πιττακή, Βασίλη Μαζωμένο, και πολλούς άλλους.

Ανάμεσα στους ελληνικούς και διεθνείς πολιτιστικούς φορείς που ενισχύουν το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου είναι το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Βρετανικό Συμβούλιο, η Ταινιοθήκη της Ελλάδας, ο Δήμος Αθηναίων, το Ινστιτούτο Goethe, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Ιταλικό Ινστιτούτο, ελληνικές εταιρείες διανομής και Πρεσβείες.

Στο φεστιβάλ φέτος παραδίδει masterclass ο θρυλικός Emir Kusturica, του οποίου η φιλμογραφία και προβάλλεται. Επίσης, κάνει πρεμιέρα η νέα ταινία του πολυβραβευμένου Ken Loach «The Old Oak».

Προηγούμενες διακρίσεις της ταινίας «The Big Father»

Παγκόσμια Πρεμιέρα: Los Angeles, U.S.A. (Culver City Film Festival).

Βραβεία // Best Film Award: Ely Film Festival – Nevada (U.S.A.), Best Film Award: World Film Carnival (Singapore). Best International Feature: Druk International Film Festival (Bhutan). Best First Feature: Stockholm City Film Festival (Sweden), Special Mention: Asia Film Art International Film (Hong Kong). Official Finalist Award: Near Nazareth Festival (Israel).

Υποψηφιότητες (Καλύτερη Ταινία): Culver City Film Festival – Los Angeles (U.S.A.), Festival FINDECOIN (Venezuela), Ariano International Film Festival (Italy), Portojevo Film Festival (Ecuador), Brightlight Film Festival – Los Angeles (U.S.A.), San Francisco Greek Film Festival (U.S.A.), Santa Cruz International Film Festival (Argentina) κ.α.

Η ταινία:

Η ταινία «The  Big Father» είναι ένα κοινωνικό δράμα το οποίο αφηγείται με μαύρο χιούμορ και άφθονο σασπένς την περιπέτεια ενός οικογενειάρχη, ο οποίος στην προσπάθειά του να σώσει το σπίτι του από τις τράπεζες, καταλήγει να μετατρέψει την ζωή του σε reality show. Σενάριο-Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Στραγαλινός. Παραγωγή: Art and Media Zone (Γιώργος Κάλτσας). Συμπαραγωγή: Stragli Movies, Baby D Productions / Διάρκεια: 112′, 2023.

Πρόκειται για μια ανεξάρτητη, συνεργατική ταινία για την οποία οι συντελεστές, επαγγελματίες του χώρου, πιστεύοντας στο όραμα του Κωνσταντίνου Στραγαλινού, προχώρησαν στη συμμετοχή τους με στόχο τη δημιουργία της.

Η υπόθεση:

Ο Άγγελος (Νίκος Παντελίδης), σκηνοθέτης στο επάγγελμα, θέλει να πραγματοποιήσει το όραμά του για την δημιουργία της νέας του ταινίας, συλλαμβάνοντας μια παράξενη ιδέα. Αποφασίζει να γυρίσει την ταινία του στο ίδιο του το σπίτι, τοποθετώντας τον εαυτό του, την γυναίκα του (Έλενα Τυρέα) και τα παιδιά του στους πρωταγωνιστικούς ρόλους (Νοεμή Βασιλειάδου, Χριστίνα Μπρέκου, Χρήστος Ζαχάρωφ). Ένας διεφθαρμένος παραγωγός (Δημήτρης Ραφτόπουλος) σε συνεργασία με έναν ανερχόμενο όμιλο επιχειρήσεων εκμεταλλεύονται την οικονομική δυσχέρεια του Άγγελου, με σκοπό την προώθηση εταιρικών προϊόντων και την τοποθέτησή τους μέσα στο έργο. Τα παιδιά μετατρέπονται σε πειραματόζωα που συνεχώς δοκιμάζουν νέα προϊόντα, υποτίθεται για τις ανάγκες της μυθοπλασίας. Ο Άγγελος αρχίζει να κινηματογραφεί αλλόκοτες σκηνές που εκθέτουν τον ίδιο και την οικογένειά του, παίρνοντας σταδιακά έναν δρόμο χωρίς επιστροφή…

Σημείωμα του σκηνοθέτη:

«Εμπνεύστηκα από την οικονομική και κοινωνική κρίση και από διάφορα θέματα που απασχολούν την εποχή μας, όπως είναι η πατριαρχία, τα reality show, το body shaming και η ενδοοικογενειακή βία. Παράλληλα ήθελα να εξερευνήσω τα όρια ενός ψυχικά διαταραγμένου ανθρώπου που από την μια είναι με την πλάτη στον τοίχο και από την άλλη είναι αποφασισμένος να κάνει το όραμά του πραγματικότητα. Έτσι έρχεται σε διαρκή ρήξη με την οικογένειά του, παραβιάζοντας τα υπολείμματα των ηθικών του φραγμών.  

Η κρίση, όπως και ο εγκλεισμός που μας επεφύλασσε η covid εποχή, έχει φέρει στην επιφάνεια την τρέλα πολλών ανθρώπων που μέχρι πρότινος την έκρυβαν επιμελώς πίσω από ένα προσωπείο κανονικότητας. Είναι γνωστό άλλωστε ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες μιας φαινομενικά ήσυχης οικογένειας, συχνά κρύβονται επικίνδυνες ψυχοπαθητικές συμπεριφορές.

Η ταινία «The Big Father» καταγράφει το ακραίο ξέσπασμα ενός καταπιεσμένου νάρκισσου, ο οποίος μέσα στο ναρκισσιστικό του σύμπλεγμα εκλαμβάνει την τρέλα του σαν απόδειξη του μεγαλείου και της ανωτερότητάς του.»

Trailer «The Big Father»: https://www.youtube.com/watch?v=XZt3pdYUtvQ

Συντελεστές «The Big Father» / Σενάριο-Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Στραγαλινός / Παραγωγή: Γιώργος Κάλτσας / Συμπαραγωγή: Κωνσταντίνος Στραγαλινός, Δήμητρης Ραφτόπουλος / Ηθοποιοί: Νίκος Παντελίδης, Έλενα Τυρέα, Νοεμή Βασιλειάδου, Χριστίνα Μπρέκου, Χρήστος Ζαχάρωφ, Δημήτρης Ραφτόπουλος, Κωστής Σαββιδάκης, Γιώργος Γιαννόπουλος, Πάνος Κρανιδιώτης, Κώστας Κονταράτος, Βασιλική Ρούσσου, Βαγγέλης Δουκουτσέλης κ.α. / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Παύλος Μαυρικίδης / Σκηνογραφία: Σοφία Βάσο / Ενδυματολογία: Σοφία Κατσουρά / Μοντάζ και DIT: Δημήτρης Καδής / Μουσική: Γιάννης Καραλιάς / Colorist: Rasmus Hedin / Artwork: Alira / Ηχοληψία: Χρήστος Τσιούρας / Βοηθοί Σκηνοθέτη: (α’ βοηθός) Ορέστης Ρούσκας, (β’ βοηθός και script) Μερόπη Λαΐνη, (β’ βοηθός) Κίττυ Κεντέζη / Sound Design – Audio Mix: Κωνσταντίνος Ιμβριώτης / Sound Design – Foley: Γιάννης Κατσαβουνίδης / Make Up: Καίτη Δενδρινού, Μαριάννα Μονόπολη / Διευθυνση Παραγωγής: Γιώργος Κάλτσας / Βοηθοί Διευθυντή Παραγωγής: Ερμιόνη Πολιτίδου, Βανέσσα Μπρουμάνα / Casting director: Γιώργος Κάλτσας / Α’ Βοηθοί Κάμερα: Κώστας Γούλας, Γεωργία Καπράλου / Βοηθός Σκηνογράφου: Κική Μπέλλου / Βοηθοί Ενδυματολόγου: (α’ βοηθός) Σύλβια Χαρατσάρη, (β’ βοηθός) Εύα Καλουδά / Post Production Supervisor: Κωνσταντίνος Στραγαλινός / Acting Coach: Έφη Μεράβογλου / Βοηθοί Παραγωγής: Φώτης Μπουζιώτης, Γιάννης Καραλιάς, Γιώργος Σταματόπουλος, Γιώργος Μπουλμάνος, Δημήτρης Μαγγιώρος, Μαίρη Γρηγορούλη / Backstage Photographers: Αριστέα Ανύση, Κατερίνα Παρασκευά / Βοηθοί Ηχολήπτη: Στέφανος Χρηστίδης, Στεφανία Μακριαλέα / Ηλεκτρολόγοι: Κατερίνα Παρασκευά, Στέφανος Χρηστίδης / Prop Master: Γιάννης Καραλιάς / Vfx editor: Nika Lominatze / Υποτιτλισμός: Δημήτρης Μεντές / Script Reader: Νάνσυ Σπετσιώτη / Marketing-Campaign Design (preproduction): Εύα Καδιανού / Τεχνική υποστήριξη: 92 ART, animelody, soundesign.gr, Steficon, Gosh, Rent Photo Video, Αντώνιος Αραποστάθης, AVproject – Κώστας Νομικός / Παραγωγή: Art and Media Zone, Εργοτάξιον, Stragli Movies, Baby D Productions /

Η ανακοίνωση για την ταινία: https://panoramafest.gr/the-big-father/

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ:

https://panoramafest.gr/wp-content/uploads/2023/11/36th-panorama-program_2023.pdf

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τις τιμές των εισιτηρίων μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα του φεστιβάλ:  https://panoramafest.gr/

«The Big Father» FB Page: https://www.facebook.com/TheBigFatherMovie

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.