Από το Ελληνικό στο Λαύριο: Η ιστορία ενός αεροπορικού θησαυρού




Πρόκειται για ένα BAC1-11, το οποίο παρέμενε εγκαταλελειμμένο στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού από το 2001. Το αεροσκάφος, αφού συντηρηθεί, θα δοθεί ως δωρεά στο δήμο Λαυρίου, για να καταλάβει τη θέση που του αρμόζει δίπλα από το λιμάνι της πόλης.

Η εταιρεία, Crane Power Notis, με υψηλό αίσθημα ευθύνης ανέλαβε την αναδόμηση του BAC 1-11 και πλέον δείχνει ολοκαίνουριο!
Είναι ένα από τα ελάχιστα που παραμένουν παγκοσμίως, με περίπου άλλα 5 διάσπαρτα σε όλο τον κόσμο.


Πως έγινε αυτό;
Το 2022 η Zela Aviation υπό την ηγεσία του προέδρου κ. Ανδρέα Χριστοδουλίδη, ανακαλύπτει το εγκαταλειμμένο BAC1-11.
O κ. Χριστοδουλίδης, λάτρης της αεροπορίας από μικρή ηλικία, ήταν εντυπωσιασμένος από το BAC 1-11 από την παιδική του ηλικία. Συνήθιζε να ταξιδεύει με τους γονείς του με ένα τέτοιο αεροσκάφος της Cyprus Airways στην Ελλάδα για διακοπές.
Μάλιστα, το αεροσκάφος BAC 1-11 υπηρέτησε ως στήριξη της οικονομίας της Κύπρου μετά την τουρκική εισβολή το 1974.


Συναισθηματικά κινημένος, ο κ. Χριστοδουλίδης αποφασίζει να σώσει το αεροσκάφος και ξεκινά ένα «ταξίδι» για να βρει έναν χώρο ανάπαυσης για την εγκαταλειμμένη μονάδα.
Μετά από πολλές δυσκολίες και διαπραγματεύσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης αγοράζει το εγκαταλελειμμένο αεροσκάφος σώζοντάς το.
Αξίζει λοιπόν να επισκεφθείτε την πόλη του Λαυρίου για να δείτε από κοντά, αυτόν τον αεροπορικό θησαυρό που τώρα στέκεται περήφανα κάτω από τον ουρανό που κάποτε συνήθιζε να πετά!



Διαβάστε Επίσης

Ένα Σχόλιο στο “Από το Ελληνικό στο Λαύριο: Η ιστορία ενός αεροπορικού θησαυρού

  • 10/01/2024 at 6:49 πμ
    Permalink

    Συγχαρητήρια για το όλο εγχείρημα! Μακάρι να μπορέσει να σωθεί και συντηρηθεί το αεροσκάφος των Κυπριακών Αερογραμμών που έμεινε εγκαταλελειμμένο στο αεροδρόμιο Λευκωσίας

    Απαντήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.