Χύμα νοθευμένο λάδι σε λαϊκές και Facebook




Ο έλεγχος έγινε έπειτα από καταγγελία απλού πολίτη. Μόλις κατάλαβε ότι το ελαιόλαδο που αγόρασε δεν ανταποκρινόταν ούτε στη γεύση, ούτε στην οσμή που έχει το εξαιρετικό παρθένο λάδι ελιάς, επικοινώνησε με τις αρχές. Παρότι το λάδι ήταν τυποποιημένο και έφερε πάνω του έναν χαρακτηριστικό αριθμό έγκρισης (EL-40-…), αποδείχθηκε πως ο αριθμός δεν αντιστοιχούσε σε κανέναν επίσημο τυποποιητή. Μετά από δειγματοληψία και ανάλυση που έγινε, αποδείχθηκε πως το λάδι ήταν νοθευμένο. Τριάντα τόνοι κατασχέθηκαν.

«Υποψιαζόμαστε πως πίσω από αυτή την πρακτική υπάρχει ένα οργανωμένο κύκλωμα νοθείας», τόνισε μιλώντας στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων ΕΦΕΤ, Αντώνιος Ζαμπέλας.

Παραλληλα κυκλώματα
Το φαινόμενο της νοθείας και της παραπλάνησης του καταναλωτή σε σχέση με τη διαφημιζόμενη ποιότητα του ελαιολάδου δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, ωστόσο οι γνώστες του αντικειμένου εκτιμούν πως εξαιτίας της αυξημένης τιμής φέτος, έχουν μπει «νέοι παίχτες» στο εμπόριο νοθευμένου ελαιολάδου.

Οι καταγγελίες που δέχεται ο ΕΦΕΤ είναι πολλές και διαφορετικές. Οπως περιγράφει ο γενικός διευθυντής του φορέα, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, έχει γίνει καταγγελία από τυποποιητή που ανέφερε πως ο κωδικός έγκρισής του, που είναι μοναδικός, χρησιμοποιήθηκε σε λάδι που δεν είναι δικό του, ενώ προμηθευτής κατήγγειλε πως η σήμανση που χρησιμοποιεί στο δικό του λάδι έχει παραλλαχθεί και χρησιμοποιείται σε προϊόν που κυκλοφορεί στη Βόρεια Ελλάδα. Αντίστοιχα, απλοί πολίτες έχουν απευθυνθεί στον ΕΦΕΤ καταγγέλλοντας σημεία που υποπτεύονται πως μπορεί να λειτουργούν ως εργαστήρια νοθείας. «Διάφορα κυκλώματα εκμεταλλεύονται την αύξηση της τιμής», υπογραμμίζει ο κ. Βασιλόπουλος. Δείτε στο kathimerini.gr, πως γίνεται η νοθεία



Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.