«Νίκος Κούνδουρος, ο ζωγράφος»: Μια σπάνια στιγμή για τη Δημοτική Πινακοθήκη Αλίμου (VIDEO&ΕΙΚΟΝΕΣ)




«Μια απορία περιδιαβαίνει το μυαλό μου μαζί με τόσες άλλες. Είμαι άραγε ζωγράφος ή απλώς ζωγραφίζω; Η ερώτηση ταξιδεύει κι αυτή στο μυαλό μου και αυτή αναπάντητη. Βλέπω τους αληθινούς ζωγράφους και αφήνω να πλανιέται στον αέρα το ερώτημα χωρίς απάντηση. Δεν μπορώ ή δεν θέλω να απαντήσω; Παραπέμπω στο χρόνο το ερώτημα αναπάντητο όπως τόσα άλλα».

Aυτό γράφει ο Νίκος Κούνδουρος στο «Μνήμη Απειθάρχητη – Ημερολόγιο» (εκδ. ΑΓΡΑ). Κι αν δεν θέλησε ο ίδιος να απαντήσει στο δικό του ερώτημα, τότε ουδείς πρέπει να το κάνει. Ωστόσο, είναι γεγονός πως ο σπουδαίος Έλληνας σκηνοθέτης άφησε πίσω του ένα πλούσιο έργο ζωγραφικής, το οποίο εκτίθεται από την Πέμπτη (23/11) στη Δημοτική Πινακοθήκη Αλίμου, μια πινακοθήκη που μπορεί να έχει μόλις πέντε χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, όμως ήδη έχει καταγράψει μια θαυμαστή πορεία κι έχει στο ενεργητικό της μια σειρά εκθέσεων σπουδαίων ζωγράφων, σύγχρονων και παλαιότερων, και έργων από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.

Όσοι θαυμάσατε ως σκηνοθέτη τον Νίκο Κούνδουρο στον εμβληματικό πλέον για το ελληνικό σινεμά «Δράκο», θα έχετε την ευκαιρία να τον απολαύσετε και ως εικαστικό! Ο Νίκος Κούνδουρος (15 Δεκεμβρίου 1926 – 22 Φεβρουαρίου 2017) σκηνοθέτης, σεναριογράφος και μοντέρ, θεωρούμενος ευρέως ως μία από τις σπουδαιότερες μορφές του ελληνικού κινηματογράφου, ασχολήθηκε και με τα εικαστικά. Η ζωγραφική του εμπνέεται από τη λαϊκή τέχνη, την κρητική παράδοση και την εκκλησιαστική ζωγραφική, κυρίως τη μεταβυζαντινή τέχνη της Κρήτης, τον γενέθλιο τόπο του.

Η σπάνια εικαστική αυτή έκθεση πραγματοποιείται με την πολύτιμη συμβολή και συνεργασία της Σωτηρίας Ματζίρη–Κούνδουρου, σε επιμέλεια του Ιστορικού Τέχνης Σπύρου Μοσχονά και είναι η πρώτη που γίνεται στην Αθήνα μετά την ολοκληρωμένη εκκαθάριση των αρχείων του σκηνοθέτη. Στο υπόγειο του κτηρίου θα εκτίθεται υλικό από το κινηματογραφικό έργο του Νίκου Κούνδουρου.



Η Έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Λειτουργία έκθεσης:

Δευτέρα έως Παρασκευή: 10:00 π.μ. – 20:30

Σάββατο & Κυριακή: 10:00 π.μ. – 14:00 & 18:00 – 20:30

O Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης με την Σωτηρία Ματζίρη–Κούνδουρου και τον Ιστορικό Τέχνης Σπύρο Μοσχονά

Ο χαιρετισμός του Δημάρχου Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη στα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΣ ο ζωγράφος» με έργα του Νίκου Κούνδουρου:

“Συνήθως στον χαιρετισμό μου σε κάθε νέα εικαστική έκθεση ευχαριστώ στο τέλος τους συντελεστές. Σήμερα θα βαδίσω αλλιώς, και θα προτάξω τις ευχαριστίες. Ευχαριστώ, λοιπόν, θερμότατα την κυρία Σωτηρία Ματζίρη–Κούνδουρου, που μας εμπιστεύτηκε τα ζωγραφικά έργα του Νίκου Κούνδουρου μετά την τελική εκκαθάριση του αρχείου του. Ευχαριστώ, επίσης, τον κύριο Σπύρο Μοσχονά, τον Ιστορικό Τέχνης που μετείχε στο ξεκαθάρισμα του αρχείου και, βεβαίως, επιμελήθηκε αυτή την έκθεση και τον ξεχωριστό κατάλογό της…
Λίγοι γνωρίζουν ότι ο μεγάλος σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος ζωγράφιζε, μολονότι κάποια έργα του εκτέθηκαν σε τρεις εκθέσεις στο παρελθόν. Σήμερα, στον Άλιμο, εγκαινιάζουμε την πρώτη εικαστική έκθεση που εστιάζει αποκλειστικά στο ζωγραφικό έργο τού Κούνδουρου, αφήνοντας σε δευτερεύοντα ρόλο την κινηματογραφική του δημιουργία και την πρώτη που γίνεται στον ευρύτερο μητροπολιτικό χώρο της πρωτεύουσας. Είναι μια σπάνια στιγμή για τη Δημοτική Πινακοθήκη και για τον Δήμο Αλίμου γενικότερα. Κυρία Ματζίρη, κύριε Μοσχονά, είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες για τη συγκίνηση και την περηφάνεια που μας προσφέρατε!
Προσπαθήσαμε ιδιαίτερα να προβάλουμε αυτά τα εγκαίνια, γιατί είναι μια χρυσή ευκαιρία να γνωρίσει ο κόσμος τον ζωγράφο Κούνδουρο. Οι περισσότεροι τον ξέρουν ως τον πρωτοπόρο σκηνοθέτη του «Δράκου» που καθόρισε το ελληνικό σινεμά και απέκτησε διεθνή φήμη και βραβεία. Όμως, ο Νίκος Κούνδουρος στα δεκάξι του βρέθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών και όπως ο ίδιος έλεγε: «Ήθελα να ’μαι ζωγράφος μοναχικός. Είχα μια πίστη καλογερίστικη για τη ζωγραφική, τον ασκητισμό, ονειρευόμουνα μια μοναξιά γεμάτη φως… Τα πρόδωσα όλα; Μου θόλωσε το νου η θριαμβευτική ζωγραφική της κινούμενης εικόνας. Κι έκανα ταινίες».
Προσωπικότητα πολυσχιδής και πληθωρική ο Νίκος Κούνδουρος, αυθεντικός, ερωτικός, Κρητικός λεβέντης, με αβυσσαλέα ορμητικότητα και ακατάβλητα δυναμική δημιουργικότητα τόση, που να σου γεννιέται ένα δέος πώς αυτή η ύπαρξη χώρεσε μες στ’ ανθρώπινα μέτρα! Ρωμιός, Βυζαντινός και Ευρωπαίος, αναχωρητής και κοσμικός ταυτόχρονα, ο Νίκος Κούνδουρος υπηρέτησε, με την τέχνη του και όχι μόνο, τον Πολιτισμό μας με τον δικό του πρωτοποριακό και ασυμβίβαστο τρόπο.
Στα ζωγραφικά του έργα εμπνέεται από την αρχαία Ελλάδα, τα Φαγιούμ της ύστερης ελληνιστικής παράδοσης, τη Βυζαντινή αγιογραφία, τον Φώτη Κόντογλου που αγαπά πολύ, τους σύγχρονούς του καλλιτέχνες αλλά και από τους κοινωνικούς επαναστάτες της εποχής του, όπως ο Τσε Γκεβάρα, ο Γκάντι, η Ουλρίκε Μάινχοφ. Στο προσωπικό του καλλιτεχνικό σύμπαν η κρητική του καταγωγή, παντρεμένη με την ελληνική παράδοση και την ορθόδοξη πίστη, αποτελεί μια αδιάσπαστη ενότητα.
Κοιτώντας τα έργα του, μπορεί και ν’ απορήσετε πώς στους πίνακές του συνυπάρχουν οι αγιογραφίες με τις ερωτογραφίες. Πώς τα μελαγχολικά μάτια των αγίων που «ατενίζουν το πολύ και το τίποτα» δημιουργήθηκαν από το ίδιο χέρι που ζωγράφισε τις «Θεογαμίες». Για να συλλάβετε την προσωπικότητα Κούνδουρος, να σας πω ότι, ενώ δήλωνε άθεος, φιλοτέχνησε το 1962, σε ηλικία 36 ετών, μια τοιχογραφία στο ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη. Το 2009, σε ηλικία 83 ετών, επέστρεψε στο ξωκλήσι, για να διορθώσει τις φθορές του αϊ-Νικόλα! Τα υπόλοιπα θα σας τα εξηγήσουν οι ειδικοί…
Σας ευχαριστώ που ήρθατε να μοιραστούμε μαζί αυτή τη σπάνια στιγμή της Δημοτικής μας Πινακοθήκης. Κυρία Ματζίρη, κύριε Μοσχονά, θερμά ευχαριστώ.”

Ο Ανδρέας Κονδύλης με τον ηθοποιό Χριστόφορο Ζήκα, τον “σκληρό” του σινεμά με τη “χρυσή” καρδιά. Ο Χριστόφορος Ζήκας έπαιξε σε ηλικία 18 ετών ετών στην ταινία του Κούνδουρου “Το Ποτάμι”. Από τότε έγιναν φίλοι. Ήρθε από την Κηφισιά στον Άλιμο, για την έκθεση!

Η υπεύθυνη της Δημοτικής Πινακοθήκης Αλίμου και αντιπρόεδρος του ΘΟΠΠΑ, Αποστολία Σκλάβου

Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση των εγκαινίων:

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.