«Αιολίδα»: Ένα ενεργό κύτταρο στην καρδιά της Νέας Σμύρνης




Στο Δήμο Νέας Σμύρνης ένα κομμάτι ζωντανό και ιδιαίτερα ενεργό αποτελούν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, οι οποίοι έχουν ως κύριο στόχο να κρατήσουν ζωντανή τη λαϊκή παράδοση φέρνοντας σε επαφή μαζί της τόσο τους νέους όσο και τους μεγαλύτερους που επιθυμούν να γνωρίσουν τα ήθη, τα έθιμα, τους χορούς, τα τραγούδια του χθες μεταλαμπαδεύοντάς τα στο αύριο.

Ένα τέτοιο ζωντανό κύτταρο θα γνωρίσουμε μέσα απ’ αυτό το κείμενο φιλοδοξώντας, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, να παρουσιάσουμε και τα υπόλοιπα αφενός για να τα γνωρίσει ο κόσμος κι αφετέρου για να επισημάνουμε την άριστη δουλειά που γίνεται σε αυτά προς τον ίδιο πάντα σκοπό.

Στο “Περί ορχήσεως” έργο του Λουκιανού (Άπαντα 271, 7) σημειώνεται ότι καμιά τελετή δεν γινόταν στην αρχαία Ελλάδα χωρίς χορό. Αυτή η διάσταση είναι εμφανής στις εκδηλώσεις του «παραδοσιακού» τρόπου ζωής αλλά έχει ισχύ και για τις σύγχρονες κοινωνίες, ανεξάρτητα από την έμφαση στον ψυχαγωγικό χαρακτήρα του χορού σήμερα. Η αδιάλειπτη παρουσία του χορού στον τόπο μας καταδηλοί τον ιδιαίτερο ρόλο που αυτός διαδραματίζει στην κοινωνία. Μέσα από τους χορούς αλλά και τα έθιμα, τον λαϊκό βίο, τις εκδηλώσεις του πολιτισμικού βίου εντοπίζουμε τα ιδιαίτερα, τα ειδοποιά χαρακτηριστικά του λαού μας.

Αυτά σκεπτόμενοι, το 2013, δύο νέοι καθηγητές Φυσικής Αγωγής, η Έρη Κοντογούρη και ο Άγγελος Τσαγδής, ίδρυσαν τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Αιολίδα». Η αγάπη και το μεράκι τους για τους παραδοσιακούς χορούς έγιναν η κινητήριος δύναμή τους σε μια ομολογουμένως δύσκολη διαδρομή δέκα χρόνων.



Τι προσφέρουν; Αυτό θα το αποτυπώσουμε εμείς όντας μαθητές τους: Μαθήματα παραδοσιακών χορών απ’ όλη την Ελλάδα και τις αλησμόνητες πατρίδες, επεξήγηση και σύνδεση κάθε χορού με το περιβάλλον και τα έθιμα του τόπου καταγωγής του, ποικίλες δραστηριότητες που έχουν ως επίκεντρο το χορό, μελέτη βιβλίων και συγγραμμάτων με αντικείμενο την παράδοση από τη δανειστική βιβλιοθήκη που έχει δημιουργηθεί, οργάνωση πολιτιστικών εκδρομών για την γνωριμία των χορευτών με λατρευτικά έθιμα διαφόρων περιοχών της χώρας μας, συμμετοχή σε παραδοσιακά γλέντια, σε φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στην Ελλάδα (Νέα Σμύρνη, Αθήνα, Γαλάτσι, Καρδίτσα, Πάρο κ.α.) και το εξωτερικό (Πολωνία, Αίγυπτο). Παράλληλα, μέσα στα πλαίσια της εκμάθησης των χορών του τόπου μας, «μπαίνει» και το παραδοσιακό τραγούδι. Τί πιο ωραίο από το να μπορείς να τραγουδάς αυτά που χορεύεις και όχι μόνο; Αξιοσημείωτη είναι επίσης η συμμετοχή του Συλλόγου σε φιλανθρωπικές και αθλητικές εκδηλώσεις, όπου τις πλαισιώνει χορευτικά. Φέτος, τα μέλη του συλλόγου που το επιθυμούν θα μπορέσουν να παρελάσουν στις Εθνικές Γιορτές φορώντας παραδοσιακές φορεσιές από όλη την Ελλάδα.

Η αφοσίωση της Έρης και του Άγγελου στο στόχο τους, που δεν είναι άλλος από τη διατήρηση και διάδοση των ηθών και των εθίμων μας και την εξέλιξη της πλούσιας κληρονομιάς του τόπου μας, φαίνεται όχι μόνο από τον τρόπο που διδάσκουν τους χορούς (με υπομονή και ηρεμία) αλλά και από τον τρόπο που επεξηγούν κάθε τι που τους αφορά (ρυθμό, μέτρο, περιοχή, σχετικά ήθη).

Ως νέοι δε, χρησιμοποιούν άψογα τα social media προκειμένου να ενημερώσουν τα μέλη του Συλλόγου για τα επερχόμενα κοντινά ή λίγο πιο μακρινά πανηγύρια, τις εκδηλώσεις που συμμετέχουν, τις εκδρομές που ετοιμάζουν. Άψογο, και πλατύ, είναι και το χαμόγελό τους κάθε στιγμή. Αυτό δεν αφαιρεί τίποτα από την σοβαρότητα με την οποία χειρίζονται τις διάφορες εκφάνσεις του δημόσιου και ιδιωτικού βίου του λαού μας στο παρελθόν, εισχωρώντας ουσιαστικά στην επιστήμη της Λαογραφίας.

«Είναι γεγονός πως η σημασία του χορού ως πολιτισμικού φαινομένου δεν έγκειται μόνο στην αισθητική του αξία αλλά και στη σχέση του με τις κοινωνικές δομές και αξίες ενός τόπου. Πολιτισμός και κοινωνία συναρθρώνονται και η χορευτική πράξη ως ενσώματη πρακτική, συνυφασμένη με την καθημερινότητα, τη διαμορφώνει και διαμορφώνεται από αυτήν» εξηγεί η Έρη την ώρα που ο Άγγελος εξηγεί σε μια οχτάχρονη μαθήτριά του πως το Κεφαλλονίτικο χωριό Διβαράτα έδωσε το όνομά του στον ομώνυμο συρτό.

Η «Αιολίδα» απαριθμεί πλέον περί τα 120 μέλη ενήλικες και παιδιά.

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν στο σύλλογο τα εξής τμήματα:

Παιδικά Τμήματα

Σάββατο

17.00-18.00 Αρχάριοι

18.00-19.00 Προχωρημένοι

Τμήματα Ενηλίκων

Τρίτη και Πέμπτη

18.00-19.00 Α΄ Τμήμα αρχαρίων

19.00-20.00 Β΄ Τμήμα αρχαρίων

20.00-21.00 Τμήμα Προχωρημένων

21.00-22.30 Ομάδα Παραστάσεων

Τμήματα Κρητικών Χορών Ενηλίκων

Τετάρτη

19.00-20.00 Τμήμα αρχαρίων

20.00-21.00 Τμήμα Προχωρημένων

21.00-22.00 Ομάδα Παραστάσεων

Τμήμα Λαϊκών χορών

Σάββατο 19.00-20.00

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα

6979089841 (Έρη Κοντογούρη) και 6978738291 (Άγγελος Τσαγδής). Πηγή: Γραφείο Τύπου Δήμου Νέας Σμύρνης

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.