Σύλλογος Κρητών Ελληνικού: Ανοιχτό (δωρεάν) μάθημα γνωριμίας με τον Γιάννη Μεγαλακάκη




Σας προσκαλούμε το Σάββατο 7 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί σε ένα ανοιχτό (δωρεάν) μάθημα γνωριμίας με τον ερευνητή – δάσκαλο κρητικών χορών Γιάννη Μεγαλακάκη.

Θα δημιουργηθούν τμήματα χορού για όλες τις ηλικίες και για όλα τα χορευτικά επίπεδα.

Στην συνάντηση θα έχετε την δυνατότητα να εγγραφείτε στα τμήματα χορού του Συλλόγου μας καθώς και να γνωρίσετε τα μέλη μας. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο διδασκαλίας του Β’ ΚΑΠΗ Ελληνικού – Αργυρούπολης – Ιασωνίδου 35 στα Σούρμενα στον 1ο όροφο.

Για την δική σας εξυπηρέτηση, σας ενημερώνουμε ότι η στάση του μετρό “Ελληνικό” είναι πολύ κοντά με τα πόδια στο σημείο της συνάντησης μας. Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε με το τηλέφωνο: +30 6971 870962.



Ανυπομονούμε να σας υποδεχτούμε με χαρά! Με εκτίμηση,

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Κρητών Ελληνικού

“Ο Ψηλορείτης”

Γιάννης Ι. Μεγαλακάκης

Ερευνητής – Δάσκαλος κρητικών χορών – Συγγραφέας

Βιογραφικό

Kατάγεται από τα Χανιά και το Ρέθυμνο.
Το 1994 ξεκίνησε να διδάσκει κρητικούς χορούς σε διάφορους πολιτιστικούς φορείς. Πραγματοποιεί επιτόπιες καταγραφές και έρευνες, στα χωριά της Κρήτης. Όραμα ζωής του ίδιου και του αδερφού του Γιώργου είναι να αναδείξουν και να διαδώσουν την φιλοσοφία, την ιστορία και την τέχνη του κρητικού χορού.
Το 1997 χορεύει στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου η οποία πραγματοποιήθηκε στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο στην Αθήνα υπό την σκηνοθεσία του Βαγγέλη Παπαθανασίου.
Το 1998
ιδρύει μαζί με το δίδυμο αδερφό του Γιώργο, την «Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών».
Το 2002 συμμετέχει με την χορευτική του ομάδα σε μία μεγάλη συναυλία στη μνήμη του Νίκου Ξυλούρη στο θέατρο Λυκαβηττού στην Αθήνα.
Το 2004 χορεύει στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο (Ο.Α.Κ.Α.) υπό την σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαϊωάννου.
Το 2006
κυκλοφορεί την έκδοση: «Όταν ακούω Κρήτη» σε μορφή DVD και CD από την παράσταση την οποία παρουσίασε στο Νέο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2005.
Τον Νοέμβριο του 2006 ιδρύει στην Αθήνα, το Κέντρο Έρευνας και Διδασκαλίας Κρητικού Χορού.
Το καλοκαίρι του 2006
εμπνέει τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή για το στήσιμο της σκηνής του χορού στην ταινία EL GRECO.
Τον Ιούνιο του 2008
χορεύει στην παγκόσμια έκθεση EXPO 2008 στην Σαραγόσα της Ισπανίας. Μία πρωτότυπη και εντυπωσιακή παράσταση στην οποία ο κρητικός χορός συναντήθηκε επί σκηνής με το ισπανικό flamenco.
Τον Ιανουάριο του 2010
κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο με μαντινάδες –στίχους και τραγούδια  με τίτλο «Χορογράφοντας»  από τις εκδόσεις Δοκιμάκη.
Το 2011 παρουσιάζει στο Ευγενίδειο Ίδρυμα-Πλανητάριο την ταινία-ντοκιμαντέρ «Χορεύω αιώνες στην Κρήτη».

Ακολούθησαν προβολές της ταινίας σε επιλεγμένους πολιτιστικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα : Χανιά: Kέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου – Μεγάλο Αρσενάλι,

Λάρισα : Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης, Μήλος: Συνεδριακό Κέντρο Μήλου 
Σαντορίνη: Μέγαρο Γκύζη ,  Αργυρούπολη: Συνεδριακό Κέντρο Μίκης Θεοδωράκης
Κύθηρα : Πολυχώρος Τέχνης και Εκπαίδευσης Ζείδωρος , Ιωάννινα : Θέατρο Πολυθέαμα
Χαλκίδα : Θέατρο Παπαδημητρίου , Λειβαδιά : Συνεδριακό Κέντρο Κρύας  και αλλού.
Την τηλεοπτική περίοδο 2010 – 2011
, αναλαμβάνει την διδασκαλία κρητικών χορών στους πρωταγωνιστές της σειράς «Το νησί» η οποία είναι μεταφορά του best seller  της Victoria Hislop.
Την άνοιξη του 2012
παρουσιάζει την παράσταση «Φτάσε όπου δεν μπορείς» στο θέατρο ΠΚ στην Αθήνα στην οποία επίλεκτοι χορευτές της Ομάδας των αδερφών Μεγαλακάκη σύμπραξαν με δημοφιλείς στο είδος τους μουσικούς και χορευτές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Τον Φεβρουάριο του 2013 παρουσιάζει μαζί με τον Ψαραντώνη και μία πολυμελή χορευτική Ομάδα μία σπάνια μουσικοχορευτική παράσταση στο θέατρο Badminton στην Αθήνα.

Τον Ιούλιο του 2013 μαζί με επίλεκτους χορευτές της Ομάδας του συνεργάζεται με τον σπουδαίο Σεβιλιάνο χορευτή του flamenco Oscar De Los Reyes και παρουσιάζουν μία μοναδική χορευτική παράσταση στα Ανώγεια της Κρήτης. 

Τον Μάρτιο του 2015 μαζί με τους επίλεκτους χορευτές της Ομάδας του παρουσίασαν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα την χοροθεατρική παράσταση «Ο λόγος του Νίκου Καζαντζάκη εν χορώ & οργάνοις» σε σκηνοθεσία & ερμηνεία του Βασίλη Βασιλάκη. Συμμετείχαν φιλικά οι Γεωργία Νταγάκη και η Καλλιόπη Βέττα. 

Τον Δεκέμβριο του 2015 κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο του με μαντινάδες με τίτλο «Αγαπημένη λέξη μου έγινε τ’ όνομά σου» από τις εκδόσεις Captainbook. 

Τον Ιανουάριο του 2016 παρουσίασε με την χορευτική του Ομάδα μία εντυπωσιακή παράσταση,  μουσική σκηνή της Αθήνας ,Half Note. 

Tον Μάϊο του 2016 παρουσιάζει με την χορευτική του Ομάδα και την Ομάδα Σύγχρονου Χορού του Παύλου Κουρτίδη την παράσταση «Λαβύρινθος, από το σκοτάδι στο φως» στο θέατρο Παλλάς στην Αθήνα.

Από τον Μάρτιο έως τον Μάιο του 2017 πραγματοποίησε τέσσερις {4} θεματικές διαλέξεις για τον κρητικό χορό στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» του Δήμου Αθηναίων.

Τον Νοέμβριο του 2018 , χόρεψε μαζί με το δίδυμο αδερφό του Γιώργο στην Ακαδημία Αθηνών σε εκδήλωση που οργάνωσαν ο ιστορικός σύλλογος των αποδήμων Ρεθυμνίων της Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» μαζί με την Ακαδημία Αθηνών ,για τον πατέρα της ελληνικής γλωσσολογίας Γεώργιο Χατζιδάκι.

Τον Μάιο του 2019 παρουσίασε με την χορευτική του Ομάδα μία σειρά παραστάσεων αφιερωμένες στην Μάχη της Κρήτης με τεράστια επιτυχία στο θέατρο ΠΚ στην Αθήνα.

Τον Δεκέμβριο του 2019 κυκλοφόρησε το τρίτο βιβλίο του, το οποίο είναι παραμύθι και έχει τίτλο «Τα στιβάνια του παππού». Το παραμύθι υποστηρίζει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών.

Τον Αύγουστο του 2021 σκηνοθετεί την παράσταση «Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί» και την παρουσίαζει στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου μαζί με επίλεκτους χορευτές της Ομάδας του.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 παρουσιάζει ένα πρωτότυπο χοροδρώμενο με το οποίο καλοσώρισε στην Κρήτη την Μύρτιδα. Η Μύρτις είναι το όνομα που δόθηκε σε ένα εντεκάχρονο κορίτσι που έζησε στον Χρυσό Αιώνα του Περικλή και πέθανε από το λοιμό, που αποδεκάτισε το ένα τρίτο του πληθυσμού της Αθήνας, μαζί και τον ίδιο τον Περικλή. Το παιδικό κρανίο της Μύρτιδος βρέθηκε και αυτό στον ομαδικό τάφο.

Η άριστη κατάστασή του γέννησε την ιδέα της ανάπλασης του προσώπου της.

Δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά, η μικρή Αθηναία αναγεννήθηκε από την ομάδα του Καθηγητή κ. Μανώλη Παπαγρηγοράκη. Έκτοτε έχει εκτεθεί στο εξωτερικό και στα μεγαλύτερα μουσεία της Ελλάδος.  Τα Ηνωμένα Έθνη ανακήρυξαν τη Μύρτιδα «φίλη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας του ΟΗΕ» και συνεργάτιδά τους στην καταπολέμηση των ασθενειών και της φτώχειας.

Τον Μάϊο του 2023 χορεύει μαζί με τον δίδυμο αδερφό του Γιώργο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ( ΑίΘουσα Αλεξάνδρα Τριάντη )  σε ένα μουσικό οδοιπορικό αφιερωμένο στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο. Πρόκειται για το έργο «Στα Ζάλα του Γκρέκο» του Χρίστου Τζιφάκη ο οποίος έχοντας ζήσει τόσο στην Κρήτη όσο και στην Ισπανία, εμπνέεται από τους πρωτομάστορες της κρητικής μουσικής και του φλαμένκο, φέρνει στο φως τις μουσικές συγγένειες των δύο λαών. Στην παράσταση συμμετείχε η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και διακεκριμένοι σολίστ.

Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 300 σεμινάρια κρητικών χορών σε όλους τους νομούς της Ελλάδας και σε πολλές πόλεις της Ευρώπης , της Αμερικής, του Καναδά και της Αυστραλίας.

Έχει καθιερώσει στην Κρήτη Τριήμερα Βιωματικά Σεμινάρια Πολιτισμού με έμφαση στον χορό τα οποία πραγματοποιεί κάθε χρόνο σε συγκεκριμένο χωριό με την συνεργασία τοπικών Πολιτιστικών Φορέων.

 Έχει συνεργαστεί σε παραστάσεις με τα μεγαλύτερα ονόματα της κρητικής μουσικής και έντεχνης ελληνικής μουσικής , όπως ο Ψαραντώνης , ο Βασίλης Σκουλάς , ο Λουδοβίκος των Ανωγείων ,ο Μανώλης Λιδάκης , η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Μιχάλης Τζουγανάκης και πολλοί άλλους.

Έχει εμφανιστεί με την Ομάδα του σε αμέτρητες τηλεοπτικές εκπομπές πολιτιστικού περιεχομένου και έχει βραβευτεί από πολιτιστικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού για την προσφορά του στην κρητική μουσικοχορευτική παράδοση.

Πολλά άρθρα του σχετικά με την κρητική μουσικοχορευτική παράδοση, έχουν δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.