EΡΓΟΣΕ: Επελέγη Τεχνικός Σύμβουλος για τα έργα του Ανταγωνιστικού Διαλόγου




Μια καθοριστική εξέλιξη για την πορεία προς την υλοποίηση των κρίσιμων έργων του Ανταγωνιστικού Διαλόγου που θα ενισχύσουν τη διαλειτουργικότητα του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, συνιστά η σημερινή υπογραφή, από την ΕΡΓΟΣΕ, της σύμβασης για τις υπηρεσίες Τεχνικού Συμβούλου.

Το αντικείμενο του Τεχνικού Συμβούλου περιλαμβάνει την υποστήριξη της ΕΡΓΟΣΕ καθ’ όλη τη διάρκεια των διαγωνισμών των έξι έργων του Ανταγωνιστικού Διαλόγου, σε θέματα αξιολόγησης μελετών, επιλογής τεχνικών μελετητικών λύσεων και σύνθεσης αυτών, καθώς και την υποστήριξη στην εκπόνηση των απαιτούμενων υποστηρικτικών μελετών.

Ανάδοχος της σύμβασης είναι η εταιρεία OBERMEYER ΕΛΛΑΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ε.Π.Ε.. Το κόστος ανέρχεται στα 6,44 εκατ. €, με κριτήριο ανάθεσης της σύμβασης την «πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά» βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας τιμής και η επιλογή του Αναδόχου, έγινε σύμφωνα με την «ανοικτή διαδικασία» του άρθρου 264 του ν. 4412/2016.

Για την παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου έχει εξασφαλιστεί συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020,  στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος  «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ), τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό «Συνδέοντας  την Ευρώπη» (CEF) 2014-2020 και το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) 2021-2025.



Ο Τεχνικός Σύμβουλος θα συνδράμει σε όλα τα στάδια του Ανταγωνιστικού Διαλόγου και της υλοποίησης των έξι κομβικών έργων που αφορούν τη σιδηροδρομική διασύνδεση των λιμένων της Πάτρας, του Λαυρίου, της Ραφήνας, του 6ου προβλήτα του λιμένα Θεσσαλονίκης, αλλά και της Καβάλας μέσω της κατασκευής της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης – Τοξότες (ανατολική σιδ. Εγνατία) καθώς και την αναβάθμιση της σύνδεσης της Αλεξανδρούπολης  με το Ορμένιο και τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Ειδικότερα, θα παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες προς την ΕΡΓΟΣΕ:

  • Κατά τη διάρκεια της εκπόνησης των  λύσεων από τους υποψήφιους.
  • Κατά την τεχνική αξιολόγηση των λύσεων που θα προταθούν από τους υποψήφιους ανάδοχους.
  • Στην επεξεργασία και επιλογή τεχνικών λύσεων και στη σύνθεση αυτών ώστε να προκύψει η βέλτιστη λύση, για την οποία οι υποψήφιοι θα υποβάλουν την τελική τους προσφορά.
  • Στην αξιολόγηση πάσης φύσεως αιτημάτων των υποψηφίων που αφορούν τεχνικά θέματα.
  • Στην παρακολούθηση και εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος του ανταγωνιστικού διαλόγου
  • Στην εκπόνηση υποστηρικτικών μελετών (μελέτες κτηματολογίου, μελέτες σκοπιμότητας και ανάλυσης κόστους οφέλους, περιβαλλοντικών μελετών κ.α.)

Η συνολική προθεσμία για την περαίωση του αντικειμένου της σύμβασης ορίζεται σε δεκαοκτώ (18) μήνες.

Αναφορικά με την υπογραφή της σύμβασης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ κ. Χρήστος Βίνης σημείωσε: «Προχωρούμε βήμα – βήμα όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον εκσυγχρονισμό του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου, με στόχο να αποτελέσει η χώρα μας κόμβο συνδυασμένο μεταφορών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η επιλογή Τεχνικού Συμβούλου έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς θα συνδράμει σε όλα τα στάδια της διαγωνιστικής διαδικασίας με τη μέθοδο του Ανταγωνιστικού Διαλόγου και της υλοποίησης των έξι εμβληματικών έργων».

Σχετικά με την ΕΡΓΟΣΕ:

Η ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. συστάθηκε το 1996 ως θυγατρική εταιρεία του ΟΣΕ και ανήκει στις ΔΕΚΟ. Αποστολή της εταιρείας είναι η ολοκλήρωση ενός σύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου που θα αποτελέσει σημαντικό αναπτυξιακό πυλώνα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, συμβάλλοντας στην ασφάλεια και ταχύτητα των μεταφορών ανθρώπων, αγαθών και εμπορευμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. διαχειρίζεται σήμερα τα έργα εκσυγχρονισμού των σιδηροδρομικών γραμμών και εγκαταστάσεων του ΟΣΕ που συγχρηματοδοτούνται από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2014-2020 από το Χρηματοδοτικό Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility- CEF) 2014-2020 καθώς και έργα με αμιγώς εθνική χρηματοδότηση που είναι αναγκαία προκειμένου να ολοκληρωθούν οι επενδύσεις των συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων. Η εταιρεία απασχολεί σήμερα περισσότερα από 200 έμπειρα και άριστα καταρτισμένα στελέχη, ενώ παρέχει τις υπηρεσίες της για περισσότερες από δύο δεκαετίες ανταποκρινόμενη αποτελεσματικά και με αξιοπιστία στην υλοποίηση των έργων μέσω της άρτιας οργάνωσης, δομής και συστημάτων που διαθέτει.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.