Πανόραμα Βούλας: Σε εμάς πυροσβεστική δεν ήρθε ….




Ξέρετε την αίσθηση του να βλέπεις φωτιά δίπλα από το σπίτι σου και σε κλάσματα δευτερόλεπτου να πρέπει να αποφασίσεις τι είναι το πιο ασφαλές – να φύγεις ή να μείνεις μέσα ; Εγώ την ξέρω πια…

04/06/22 σε εμάς πυροσβεστική δεν ήρθε …. Ήμασταν εμείς και οι γείτονες με τα λάστιχα και βρέχαμε τα πάντα ασταμάτητα επί 3 ώρες. Η Πυροσβεστική (Ελληνικού) ήρθε όταν όλα γύρω γύρω ήτανε πια καμένα. (Μάλλον να δουν αν αρπάζουν φωτιά τα σπίτια. )

Εδώ και χρόνια προσπαθούσα να εφαρμόσω τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας σχετικά με την πυρασφάλεια και τις αντιπυρικές ζώνες. Έστελνα email στον Δήμο και στο ΣΠΑΥ, έκανα ανάρτηση στο Novoville, μηνύματα στην Πολιτική Προστασία, τηλέφωνα. Δεν έγινε τίποτα. Δεν μας βοήθησε κανείς…

Πριν δυο χρόνια έκανα μια ανάρτηση και σε αυτό το φόρουμ. Ψάξτε “αντιπυρική ζώνη” και διαβάστε τα πανέξυπνα σχόλια.



Η ζώνη όμως δεν είναι για να προστατεύει την περιουσία μας. Είναι κυρίως για να προστατεύει και το δάσος από εμάς. ( Αν υπήρχε γύρω από κάθε υποσταθμό ΔΕΔΔΗΕ?)

Μιλάγαμε και με τον δήμαρχο, ο οποίος μας έλεγε ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Μας έδινε σαν παράδειγμα το ότι προσπαθεί να καθαρίσει το ρέμα και δεν μπορεί. Μετά την πυρκαγιά ξαφνικά το ρέμα καθαρίζεται. Υπογείωση καλωδίων στην κορυφή γίνεται. Άρα υπάρχει κάποιος που είναι υπεύθυνος (δασαρχείο ; Περιφέρεια ; ), που μπορεί. Γιατί δεν το έκανε από πριν???

Πολλοί από εσάς δεν ξέρετε καν τι θησαυρός υπήρχε πάνω. Δεν ήτανε πουρνάρια, ήτανε ώριμο πανέμορφο ΠΕΥΚΟΔΑΣΟΣ, γεμάτο ζωή. Οποίος λέει “τέλος καλά, όλα καλά”, “πράξαμε καλά” ας πάει να το δει τώρα.

Όσο δίκιο και να έχεις ΜΟΝΟΣ σου δεν μπορείς να βρεις άκρη. Αυτή τη στιγμή ΖΗΤΑΩ ΒΟΗΘΕΙΑ. Είμαστε μια δυνατή κοινότητα γιατί δεν μπορούμε να μαζευτούμε και να είμαστε ΕΝΗΜΕΡΟΙ τι γίνεται γύρω μας; Να υπάρχουν ξεκάθαρες οδηγίες τι πρέπει να κάνει ο καθένας (εμείς, ο δήμος, το δασαρχείο, η περιφέρεια) και ποιες είναι οι ευθύνες του καθενός. Και να κοιτάμε τα χέρια όλων αν όντως κάνουν την δουλειά τους.

Πίσω από κάθε απόφαση βρίσκεται ένας άνθρωπος, που πρέπει να είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του. Γιατί να μην τα ξεκαθαρίσουμε από πριν;

Εγώ δεν θέλω να είμαι απέναντι στον Δήμο. Αλλά να ενδιαφέρεται. Να ακούει και να δρα. Ήθελα να έρθει κάποιος να δει επίσημα και να μου απαντήσει επίσημα: «Ναι, το σημείο είναι επικίνδυνο (και κάθε παρόμοιο) αλλά εγώ δεν μπορώ να το καθαρίσω. Χρειάζομαι άδεια από το δασαρχείο, την περιφέρεια κτλ., ας κάνουμε την αίτηση ΜΑΖΙ».

Το ότι μπορεί να ακολουθήσουν μηνύσεις δεν με παρηγορεί. Δεν θα μου επιστρέψουν το αγαπημένο μου δάσος.

Όταν κάτι καίγεται είναι ήδη αργά.. Η πρόληψη και σχέδιο είναι το σημαντικότερο.

ΥΓ: Γιατί δεν βγήκα νωρίτερα από το σπίτι, θα ρωτήσετε.

Επειδή δεν υπήρχε πυροσβεστική, μέχρι τελευταία την στιγμή έριχνα νερά. Μπήκα μέσα να πάρω την σκύλα μου και μετά όλα έγιναν ΠΟΛΥ γρήγορα. ΛΑΘΟΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗ έκανα. Της μόδας, φαίνεται, ήτανε εκείνη την ήμερα. Την έκαναν και στην Γλυφάδα και στη κορυφογραμμή Υμηττού. Εκεί όμως ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ήταν οι ειδικοί (στις 14.00 φλόγες στην κορυφογραμμή, στις 16.45 τα Chinook, seriously????)

ΥΓ2: Και γιατί χτίσαμε εκεί; Αγαπάμε την φύση και θέλουμε να είμαστε κοντά της. Το οικόπεδο ήτανε στο σχέδιο προτού καν γεννηθώ. Το σπίτι χτίστηκε με νόμιμη άδεια του Κράτους.

Αν δεν μιλάει κανείς και δεν ασχολείται κανείς, γιατί πιστεύει ότι δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα όντως … ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.

Όποιος θέλει να βοηθήσει μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στο [email protected] η προσωπικό μήνυμα. Anna Orzechowska Το Forum των 3Β

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.