Ξεκίνησε και στη Γλυφάδα η απογραφή πληθυσμού “Όλοι μετράμε”




Με αυτό το μήνυμα ξεκίνησε και στη Γλυφάδα η απογραφή πληθυσμού, η οποία διενεργείται κάθε 10 χρόνια από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Ο Δήμος Γλυφάδας έχει αγαστή συνεργασία με την ομάδα που πραγματοποιεί την απογραφή στην πόλη και καλεί τους κατοίκους να διευκολύνουν τους απογραφείς στο έργο τους. Αυτή τη φορά η απογραφή εκτός από “πόρτα πόρτα” όπως τις προηγούμενες, θα γίνει και ηλεκτρονικά, για όσους έχουν ευχέρεια στο χειρισμό των σύγχρονων μεθόδων. Για το λόγο αυτόν, ξεκίνησε ήδη η παράδοση των κωδικών στα σπίτια από τους απογραφείς.

Είναι η πρώτη φορά που η γενική απογραφή πληθυσμού θα πραγματοποιηθεί και με τη μέθοδο της αυτοαπογραφής.Λόγω της σπουδαιότητας αλλά και της πολυπλοκότητάς της, η γενική Απογραφή Πληθυσμού που διενεργείται σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρακτηρίζεται ως «η μεγαλύτερη επιχείρηση που διεξάγει το Κράτος σε περίοδο ειρήνης». Φέτος η γενική απογραφή πληθυσμού αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Έτσι, οι περίπου 60.000 απογραφείς σε όλη τη χώρα, οι οποίοι προσελήφθησαν από την ΕΛΣΤΑΤ, έχουν ήδη ξεκινήσει να εναποθέτουν έναν κλειστό φάκελο σε κάθε οικία, διαμέρισμα ή κατάλυμα με έναν μοναδικό κωδικό αριθμό που θα αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη κατοικία.

Έπειτα, ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού είναι αυτός που ουσιαστικά θα διενεργεί την απογραφή, αφού θα πρέπει να εισέλθει στην ειδική εφαρμογή της Απογραφής, μέσω του www.gov.gr, χρησιμοποιώντας το μοναδικό αυτόν κωδικό και τους κωδικούς taxis ώστε να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για την κατοικία και τα μέλη του νοικοκυριού του.Να σημειωθεί ότι σε κάθε βήμα, οι απογραφόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον απογραφέα τους για ερωτήσεις και διευκρινίσεις.Απογραφή με τη μέθοδο «πόρτα – πόρτα»Τους πολίτες οι οποίοι για οποιονδήποτε λόγο (π.χ. μη εξοικείωση με νέες τεχνολογίες), δεν μπορέσουν να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά, θα τους επισκεφτεί ο απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ για να τους απογράψει με τη συνηθισμένη μέθοδο «πόρτα-πόρτα», όπως συνέβη και σε προηγούμενες απογραφές.

Η απογραφή με τη μέθοδο αυτή θα ξεκινήσει να διενεργείται από τους απογραφείς από τις 27 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.Κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, όλοι οι απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ φέρουν, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ. Επίσης είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου του κορονοϊού COVID-19.



Τα στοιχεία που συλλέγονται μέσω των Γενικών Απογραφών είναι εμπιστευτικά και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ, ενώ δεν θα ζητηθούν κανενός είδους ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα από τους απογραφόμενους. Η απογραφή Πληθυσμού – Κατοικιών, αποτελεί ευρείας κλίμακας στατιστική εργασία με σκοπό τη συλλογή αντικειμενικών πληροφοριών με μεγάλη ανάλυση στο σύνολο της χώρας, καθώς και σε τοπικό επίπεδο.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.