Σημαντική παρακαταθήκη για την πόλη το λεύκωμα – ντοκουμέντο για την ιστορία του Αλίμου (VIDEO&ΕΙΚΟΝΕΣ)




Μία σημαντική παρακαταθήκη για την πόλη αποτελεί η Β΄ Έκδοση του λευκώματος “ΑΛΙΜΟΣ: όψεις της ιστορίας της πόλης και του Δήμου” το οποίο παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Ανοιχτό Θέατρο “Μαίρη Αρώνη”, από ένα πάνελ εκλεκτών ομιλητών που είναι κάτοικοι του Αλίμου. Χρειάστηκαν δύο χρόνια εντατικής δουλειάς για το εξαιρετικό αυτό λεύκωμα-ντοκουμέντο που περιλαμβάνει πολλά καινούρια στοιχεία, φωτογραφίες και ολόκληρα επιπλέον κεφάλαια για την πορεία της πόλης μέσα στα 5.000 χρόνια της ύπαρξής της.

Οι Γιώργος Γεραπετρίτης (Υπουργός Επικρατείας – καθηγητής της Νομικής), Γιάννης Λούλης (Συγγραφέας-επικοινωνιολόγος), Θανάσης Θεοχαρόπουλος (Διευθυντής Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ) και Βασίλης Χιώτης (Δημοσιογράφος – Διευθυντής του ΣΚΑΪ 100,3), μίλησαν με ενθουσιασμό για την πόλη τους που είναι η πατρίδα του Θουκυδίδη, τον πολιτισμό, τους ανθρώπους της και τις μεγάλες προοπτικές για το μέλλον. Ο δήμαρχος, Ανδρέας Κονδύλης τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους και τους πρόσφερε το μετάλλιο του Θουκυδίδη.

Βασίλης Χιώτης – Δημοσιογράφος – Διευθυντής του ΣΚΑΪ 100,3: Η γοητεία του Αλίμου

“Αυτός ο δήμος από τη μέρα που πάτησα το πόδι μου στην Αθήνα ασκούσε μία γοητεία πάνω μου, γιατί όταν έστριβα από την Αλίμου στην παραλιακή για να πάω στο παλιό αεροδρόμιο και να πετάξω για το νησί μου, τη Μυτιλήνη, έφτιαχνε το κέφι μου. Ένα άλλο σημείο είναι ότι βρίσκεται κοντά στη θάλασσα η οποία είναι η ζωή μου.



Έτσι αποφάσισα όταν έκανα οικογένεια να ζήσω στον Άλιμο. Μαζί με την οικογένειά μου που έβλεπα να μεγαλώνει έβλεπα και αυτή τη γειτονιά την “ταπεινή” που ήταν ανάμεσα σε δύο λαμπερούς δήμους να ομορφαίνει και την καμαρώνω μέρα με τη μέρα να ομορφαίνει ακόμη περισσότερο.”

Ανδρέας Κονδύλης – δήμαρχος Αλίμου: Χρειάστηκαν δύο χρόνια εντατικής δουλειάς

“Θέλω να ευχαριστήσω τους πρώην δημάρχους και επικεφαλής παρατάξεων που είναι κοντά μας (Βασίλης Ξένος, Αργύρης Αργυρίου, Αλέξανδρος Αλούκος, Κώστας Μαντζουράνης) όλοι τους έχουν συμβολή στο να είναι η πόλη μας εδώ που βρίσκεται σήμερα. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης θα τους προσφέρουμε ένα συμβολικό δώρο, ενώ στους ομιλητές θα προσφέρουμε το μετάλλιο του Θουκυδίδη. Δεν είναι εύκολο κανείς να πει και να γράψει για μία πόλη που έχει ιστορία τουλάχιστον 5.000 ετών. Ευτυχώς το 2006 έδωσαν απάντηση οι συντελεστές της πρώτης έκδοσης του τόμου. Η δημοτική αρχή του Κώστα Μαντζουράνη τότε, με βασικούς συνεργάτες την αρχαιολόγο κυρία Κωνσταντίνα Καζά που είναι απόψε εδώ και την κυρία Κλαδιά, μαζί με τις εκδόσεις “Αλέξανδρος” έφτιαξαν μετά από μία επίπονη δουλειά ετών, ένα ξεχωριστό τόμο που είναι πραγματικά απόκτημα για την πόλη μας.

Όταν το 2016 αποφασίσαμε να επανεκδώσουμε τον τόμο με νέο υλικό, θεωρητικά ήταν εύκολο το έργο μας αλλά αποδείχτηκε ότι δεν ήταν καθόλου εύκολο. Είχε συγκεντρωθεί πολύ υλικό που ήθελε επεξεργασία. Βέβαια την έκανα και εγώ δύσκολη γιατί όσοι με ξέρετε γνωρίζετε ότι είμαι τελειομανής που πηγαινοέρχονταν τα κείμενα από το δημαρχείο στο ατελιέ αμέτρητες φορές. Ευχαριστώ για τη συνεργασία τους τις κυρίες Παπαζαφειροπούλου, Γάσπαρη και Καζά και τον κύριο Λούκα. Δουλέψαμε δύο ολόκληρα χρόνια. Ο Άλιμος συνδυάζει τη θάλασσα το Αττικό φως, τη φύση, την τεράστια ιστορία στον χρόνο και τις μεγάλες προοπτικές για το μέλλον.”

Γιώργος Γεραπετρίτης: Μια υπέροχη βραδιά στον Άλιμο που είναι μία βραδιά στο όνειρο

Ιδιαίτερη αναφορά στα Θεσμοφόρια που γίνονταν στον αρχαίο Άλιμο, στην καλαισθησία και στην ποιότητα του λευκώματος και στα σημαντικά έργα που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, έκανε ο Υπουργός Επικρατείας και καθηγητής της Νομικής, Γιώργος Γεραπετρίτης:

“Είναι μεγάλη χαρά, τιμή και συγκίνηση να βρίσκομαι εδώ για να μιλήσω για τη σπουδαία Β΄ Έκδοση του λευκώματος για τον Άλιμο που είναι η αποτύπωση ολόκληρης της ιστορίας της πόλης και θα μου επιτρέψετε να πω και ολόκληρης της ιστορίας της χώρας, γιατί εδώ συγκεντρώνεται όλη η ιστορία της πατρίδας μας.

Μία πόλη 5.000 ετών είναι μία σπάνια περίπτωση οργανωμένου οικισμού και για αυτό τον λόγο είναι πολλά εκείνα τα οποία μπορούν να αναδειχθούν. Εδώ ήταν στην αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία η μία από τις δέκα φυλές κυρίως η Λεοντίδα φυλή και είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι αποδεικνύεται και με ιστορικά τεκμήρια ότι εδώ στον Άλιμο ήταν ο γενέθλιος τόπος των Θεσμοφορίων. Μία πάρα πολύ σπουδαία γιορτή της αρχαιότητας, η μόνη γιορτή της παλιάς Αθηναϊκής Δημοκρατίας, αφιερωμένη στη γυναίκα. Εδώ είναι η πατρίδα του Θουκυδίδη, εδώ στην περιοχή μας υπήρχαν δύο συγκροτημένα αρχαία θέατρα, το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της πολιτιστικής μας ταυτότητας.

Το λεύκωμα είναι ιδιαίτερα καλαίσθητο, λόγω της ακαδημαϊκής μου ιδιότητας έχω δει και έχω διαβάσει πολλά λευκώματα, αλλά αυτό θέλω να πω υπερηφάνως ότι είναι το πιο όμορφο και αναπτυγμένο και υψηλής αισθητικής λεύκωμα. Όπως καταλαβαίνω ο δήμαρχος είναι και ο επιμελητής της Β΄ Έκδοσης, εκτός από αεικίνητος δήμαρχος, μπράβο σας κύριε δήμαρχε, θερμά συγχαρητήρια, είστε πολυπράγμων…

Εδώ στην ευρύτερη περιοχή, συντελούνται έργα τα οποία θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της πόλης αλλά και όλης της νότιας πλευράς της Αττικής. Έχουν ήδη τεθεί σε δημοπρασία τα έργα κατασκευής υποδομών, για το Ελληνικό, και μέσα στον επόμενο χρόνο θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε απτά δείγματα, το που πηγαίνει το έργο. Θα δημοπρατηθούν επιπλέον έργα 100 εκατομμυρίων ευρώ για τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η ενοποίηση του παραλιακού μετώπου για να γίνει πιο προσιτό στους πολίτες με 32 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμου και πεζοδρόμου ενοποιημένο από το Φάληρο μέχρι τη Βουλιαγμένη και στη συνέχεια από τη Βουλιαγμένη μέχρι το Σούνιο. Η μαρίνα Αλίμου θα εξελιχθεί στην πιο σύγχρονη μαρίνα της Μεσογείου. Μια υπέροχη βραδιά στον Άλιμο που είναι μία βραδιά στο όνειρο.

Θανάσης Θεοχαρόπουλος Διευθυντής Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ: Άλιμος σημαίνει ποιότητα ζωής

“Ζω με την οικογένειά μου στον Άλιμο, δεν έχω γεννηθεί εδώ, το λεύκωμα αυτό φωτίζει με μεγεθυντικό φακό όλες τις πτυχές της ιστορίας και αφήνει το μήνυμα του και για το μέλλον. Άλιμος σημαίνει για μένα ποιότητα ζωής γιατί συνδυάζει τη θάλασσα, το πράσινο, την καθαριότητα, τις κοινωνικές δομές που ασχολούνται με τον άνθρωπο.

Και βέβαια εδώ είναι η γενέτειρα του Θουκυδίδη που ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε με την επιστημονική ιστοριογραφία και έγραψε πολιτική ιστορία βασισμένη στην αλήθεια.”

Γιάννης Λούλης – Συγγραφέας-επικοινωνιολόγος: Το μαγικό κρατίδιο του Αλίμου

“Ο τίτλος μαγικό κρατίδιο του Αλίμου είναι ο πρόλογός μου στο βιβλίο Άλιμος η πόλη μας, όποτε παρουσίαζα βιβλίο ανέφερα τον τίτλο αυτό, ο επίλογος του βιβλίου μου για τον Τραμπ περιγράφει ένα κομμάτι της ζωής μου που είναι ο Άλιμος. Ποια είναι όμως η άλλη λέξη που μου βάζει μέσα; H αύρα. Αν έχει κάτι ο Άλιμος είναι η αύρα του. Και ποιος δίνει την αύρα αυτή; Δεν είναι μόνο το περιβάλλον είναι και οι κάτοικοί του. Εγώ ήρθα στον Άλιμο το 2007 από τα βόρεια προάστια και άλλαξε η ζωή μου. Συμπληρώνω 14 χρόνια ασταμάτητα το χειμερινό κολύμπι και συναντώ καθημερινά τους ανθρώπους του αλλά και τα ζωάκια, ειδικά τις γάτες που τις φροντίζει ο κόσμος και ο δήμος.” Ο Γιάννης Λούλης αναφέρθηκε σε δύο περιστατικά με γάτες, εισπράττοντας το δυνατό χειροκρότημα του κόσμου. “Η ποιότητα ζωής του Αλίμου, η αύρα του, τα καλημέρα που συναντάς περπατώντας, μπορεί να μην έχεις γίνει φίλος μαζί τους αλλά υπάρχει μία ζεστασιά. Από τη μέρα που ήρθα στον Άλιμο έχω γράψει εννέα βιβλία.”

Ολόκληρη η εκδήλωση

Το παρών στην παρουσίαση του λευκώματος έδωσαν οι:

 Μιχάλης Σταυριανουδάκης, Γ.Γ Υπουργείου Εσωτερικών 

Βασίλης Σπανάκης Βουλευτής ΝΔ Νοτίου τομέα 

Αναστάσιος Γαϊτάνης Εκπρόσωπος Τύπου Νέας Δημοκρατίας 

Νίκος Παπάς, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός 

Δήμητρα Νάνου, Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών

Γιάννης Φωστηρόπουλος, Δήμαρχος Παλαιού Φαληρου

Γιώργος Παπανικολάου, Δήμαρχος Γλυφάδας 

Πάνος Μπαντούνας αντιδήμαρχος Αγίου Δημητρίου

Γιώργος Λιακόπουλος, πρώην αντιδήμαρχος Αλίμου

Αριστείδης Θωμόπουλος, πρώην αντιδήμαρχος Αλίμου

Μάνος Δανέζης, καθηγητής αστροφυσικής στο ΕΚΠΑ

Χρήστος Αντωναρόπουλος, εικαστικός 

Αντώνης Ρουπακιώτης, πρώην πρόεδρος ΔΣΑ 

Γρηγόρης Λαμπράκης, Πρόεδρος Ιδρύματος ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ 

Οι Αντιδήμαρχοι Αλίμου: Αναστασία Σιμητροπούλου, Δώρα Σύρμα, Αρτέμης Καραμολέγκος, Γιάννης Αντωνάκης, Γιώργος Μακαριγάκης και Χρυσόστομος Αγγελόπουλος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Στέφανος Διαμαντής και ο αντιπρόεδρος, Κώστας Χαρίτος, ο γενικός γραμματέας Ευάγγελος Κακκαβής οι δημοτικοί σύμβουλοι: Γιάννης Βέργης, Κωνσταντίνος Φαλιέρος, Βαγγέλης Ευαγγελίου, Χρήστος Γκιόλιας, Ευδοξία Δουδωνή και Δανάη Νικολάτου, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων του Δήμου Αλίμου, των ΚΑΠΗ, σχολικών μονάδων και ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στον Δήμο, Δημήτρης Γεωργακόπουλος.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.